26 Ocak 2015

Hatay Yöresinden Biberli Cevizli Ekmek



Hatay yöresinden bir lezzetse akan sular durur bizde ve o tarif hemen uygulamaya alınır. Mutfakta Feyza Var bloğunun sahibesi çok güzel tarif etmiş, hemen uyguladım aynen(lor ekleyemedim evde olmadigindan) ve çok sevdik eşimle, iç malzemesi zaten başdöndürücü. Bana da arşiv olması için tarifi buraya da ekliyorum.

Malzemeler
Hamur için: 
4 su bardağı un 
1,5 su bardağı ılık su 
1 silme yemek kaşığı toz şeker
1 silme tatlı kaşığı tuz 
Yarım paket instant maya
3-4 yemek kaşığı zeytinyağ

Biberli iç için: 
Yarım çay bardağı zeytinyağ
1 orta boy soğan
1 yemek kaşığı biber salçası 
1 yemek kaşığı domates salçası
1 küçük kase lor veya çöklelek(evde olmadığı için ekleyemedim)
Tuz 
Pul biber
Karabiber 
zahter
kimyon 
2 yemek kaşığı susam

Yapılışı: 

1. Un, şeker, tuz ve mayayı derin bir kasede karıştırın. Suyu da ekleyip yoğurmaya başlayın. Hamur özdeşleşince yoğurmayı bırakın. üzerine 3-4 yemek kaşığı zeytinyağını döküp Ilık bir ortamda kasenin üzeri kapalı bir şekilde 1 saat mayalanmaya bırakın. 

2. Hamur mayalanırken, iç malzemeyi hazırlayın. Soğanı çok ince ve küçük kesin. Zeytinyağı koyduğunuz tavaya soğanları aktarıp soğanlar parlayınca dek kavurun. Biber ve domates salçasını ekleyip kavurmaya devam edin. Lor, tuz ve baharatları da ekleyip  2-3 dakika daha kavurun ve atesten alın. Susamı da ekleyip iyice karıştırın. 

3. Küçük mandalina büyüklüğünde hamur parçaları alıp avucunuzun içinde yuvarlak bir şekilde açın. Üzerine hazırladığınız içten alıp yayın. Tepsi mayasının olması için, fırına koymadan önce en az yarım saat ılık bir ortamda dinlendirin. 

4. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında hamur kabarıp kızarıncaya dek (yaklaşık yarım saat) pişirin. 

Hiç yorum yok: