KABAKLI ve CEVİZLİ KEK:
Eşimin doğumgünümde hediye ettiği "Tatlılar" kitabından denediğim ilk ve tek tariftir bu. En azından tarifin tutmasından dolayı sevinçliyim. Diğer tariflerin malzemelerini Türkiye'de bulabilirsem yapabileceğim:) Ama kitabı hazırlayanlarda kusur yok, en tepesine küçük harflerle de olsa "Dünya Mutfaklarından" diye not düşmüşler. Eşim ise sadece büyük puntolarla yazılan "TATLILAR" kısmına odaklanıp almış:) Kitap, Boyut Yayınları'ndan. Azimliyim, diğer tarifleri de bir yolunu bulup uygulayacağım. Yaban Mersini ya da Çarkıfelek Meyvesi yerine uyabilecek başka bir meyve elbet bulunur ülkemizde:)
Malzemeler:
- 250 gr ceviz (2,5 ölçü)
- 500 gr kabak
- 250 ml sıvı yağ (1 ölçü)
- 330 gr şeker (1,5 ölçü)
- 3 adet yumurta
- 310 gr(2,5 ölçü), un, elenmiş
- 1.5 tatlı kaşığı toz tarçın
Yapılışı: 22x12 cm dörtgen bir kek kalıbına yağlı kağıdı kenarlarından pay bırakarak yerleştirin.
185 gr (2 ölçüye yakın) cevizi rondodan geçirin ya da havanda ezin. Kabağı rendeleyin. Ardından kabağı geniş bir kasede yağ, şeker, yumurta ve ceviz kırıkları ile iyice karıştırın. Un ve tarçını ekleyerek karıştırmaya devam edin.
Bir kaşık yardımıyla karışımı kalıba dökün ve kalan cevizi üzerine gezdirin. 1 saat 10 dk ya da bıçak kekin ortasına saplandığında temiz çıkana kadar önceden ısıtılmış fırında 170 derecede pişirin. 20 dakika kadar kalıpta bırakın ve ardından ters çevirip yağlı kağıdı çıkarın, dilimleyerek servis yapın.
Afiyet Olsun...
KABAK TATLISI:
Şimdi en çok yayımlanacak tarifin Kabak Tatlısı olacağı gibi bir his var içimde:) Ama ben yine de kendi tarifimi paylaşmak istedim. Daha önce Kabak Tatlısını sevmez ve yemez iken yemekhanemizde aşçımızın kendi yaptığı Kabak Tatlısını yemiş ve çok beğenmiştim. Kabak etkinliği için aldığım 1.5 kg kabağın yarım kg kadarını Kabaklı Kek'te kullanmıştım. Aşçımızdan tatlının tarifini alıp, kalan kabaklarımı da bu şekilde değerlendirdim.
- 1 kg soyulmuş kabak
- 2.5 su bardağı şeker (yarım kg kadar)
- Üstüne dökmek için bol ceviz
Yapılışı: Kabağı dilimler halinde kesin. Akşamdan bir borcamda şekere yatırın. Ertesi gün şekerlerin eridiğini ve sulu bir kıvam olduğunu göreceksiniz. Borcamın üstünü alüminyum folyo ile kapatıp 190 derecelik fırında ağır ağır pişirin. Kendi suyunu çekecektir. Servis yaparken üstüne kırılmış ceviz dökerek sunun.
Afiyet Olsun...
Bu iki tarifte kayınvalidemin yaptıklarından. Kabaklı Tatlı Burma ve Zeytinyağlı Kabak, alttaki yemeği ise eltim süslemiş ve resmini çekmiş, sağolsun. İyi bir ekip işi çıkardık:)
KABAKLI TATLI BURMA:
Hamuru için:
- 4-5 kase un
- Yarım fincan sirke
- Yarım fincan zeytinyağı
- Tuz
- Unun aldığı kadar su
Hamuru açmak için 1 paket nişasta ( 200 gr)
İçi İçin: 1-1,5 kg bal kabağı, 1 su bardağı ceviz
Şerbeti İçin: 2 su bardağı su, 3 su bardağı şeker
YAPILIŞI:
Hamur için yazılan malzemelerle kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğrulur. Ceviz büyüklüğünde bezeler alınıp, dinlendirilir. Her bir beze, nişasta ile baklava hamuru gibi açılır. Açılan yufkalar yağlanır, ortadan ikiye kesilir. Yufkanın üzerine önce rendelenmiş çiğ kabak serpilir, 1 yemek kaşığı ceviz de üzerine serpilir. Gül böreği yapar gibi rulo yapılıp, ucundan başlayıp içe doğru kıvrılır. Yağlanan tepsiye dizilir. Bütün yufkalar açılıp sarıldıktan sonra en üzerine fırça ile zeytinyağı sürülür. Önceden ısıtılmış fırında 190 derecede altı ve üstü pişene kadar tutulur.
Şerbeti hazırlanır. Fırından çıkıp soğumuş böreklerin üzerine sıcak şerbeti dökülür.
Afiyet Olsun.
Üç çeşit tatlı tarifinden sonra bir çeşitde kabak yemeği ile etkinliği kapatıyorum.
Malzemeler:
- 3 orta boy soğan
- 1 kg kabak
- 8-10 sivri biber
- 1 yemek kaşığı salça
- zeytinyağı, tuz
Yapılışı: Soğanları ve biberleri doğrayıp sıvıyağda kavurun. Soğanlar sararınca salçayı ekleyin. Salçayla birlikte kavurmaya devam edin. Kabakları ince ince doğrayın, yarım ay şeklinde yapabilirsiniz. Kabakları da ekleyip kavurmaya devam edin. Tuzunu ekleyip, kısık ateşte pişirin. Kendi suyu yetmezse yarım çay bardağı kadar su ekleyebilirsiniz. Pişince ister sıcak ister soğuk servis yapın.
Not: İstenirse üzerine sarmısaklı yoğurt dökerek de servis yapabilirsiniz.
Afiyet Olsun...
29 yorum:
Pınarcığım,etkinliğin hakkını vermişsin;)Çok tebrik ediyorum seni.Hepsi birbirinden güzel...
Cahilliğime verin. Kim seçiyor bu patates gününü, kabak gününü. Bakıyorum Berceste'de kabak yemeklerini sıralamış. bizim toruna da kabak yediriyorlarmış. Hiç sevmem kabağı. Aman eşim duymasın.
Kabak etkinliği !!
Pınarcın ;
Hani herkesin hayatında kokusuna bile tahammül edemediği bir sebze meyve fobisi vardır ya işde benim ki kabak :((
sanırım kabağa bi şans verme zamanı geldi :) kabaklı cevizli kek tarifini bu haftasonu yapıcam :)
Ellerine sağlık hepsi çok güzel görünüyor :)
Sevgilerle
Songül
merhaba Pınar :)
maşallah...döktürmüşsün kabaklı tarifleri :))özellikle kabaklı kek ilginç geldi...merak ettim nasıl olabilir diye...denemek isterim bir gün.Ellerine sağlık canım
sevgiler
Sevgili Pınar,
tariflerin herbiri çok güzel ve lezzetli görünüyorlar. Ellerine sağlık.
Etkinlik dediğin böyle olur vallahi..
ellerine emeğine sağlık...
hepsi birbirinden güzeller....
Merhaba Hülya, Defne, Nilay, Leziz
güzel yorumlarınız için çok teşekkür ederim
Merhaba Songül
kabağı bende sevmezdim takibi bizim aşçının kabak tatlısını bol cevizle yiyene kadar.
Yemek alışkanlıkları da değişebiliyor. Kabağı onca yıldan sonra yediğime göre bir hikmet var herhalde:)
Merhaba Punto Amca
şimdi her ay bir kişi ev sahibi oluyor bu etkinliklere, bunu portakal ağacı sitesinin sahibi Hatice düzenliyor. Mesela seneye Aralık ayında sıra bana geliyor:)
Konuyu ise ev sahibinin kendisi seçiyor. Her ay kimse ev sahibi seçim hakkı da onundur. Kabağı bende sevmezdim ama bu etkinlik için tariflerle uğraşırken sevdim:)
Çok yararlıymış, sevmeye çalışmak lazım:) Eşinize söylemeli, farklı tarifler ile kabağı size sevdirmeli.. Bu etkinlik tam bu iş için. Türlü türlü tarifler var.
Pınar'cım hepsi birbirinden güzel görünüyor,süpersin.bir günde yapmadım değil mi bunları :)
Kabak en sevdiğim sebzelerden...
Ellerine sağlık...
pınarcım nefis şeyler hazırlamışsın.ellerine sağlık.
boyut yayınlarından çıkan kitapların tarifleri(en azından benim denediklerim) gerçekten güzel tutuyor.çarkıfelek meyvesini sadece kitaplarda gördüm,henüz tanışamadık kendisiyle ama yaban mersini marketlerde dondurulmuş olarak satılıyor.bilgin olsun ;)
seda
tarifname.blogspot.com
Cidden dokturmussun Pinar MasAllah:)
demek gelecek sene aralikta sendeyiz, simdiden dusunmeye basla :P
pinar,dokturmussunki hemde nasil.nerden bunca enerji yahu?bizde kalimeeroyla bir araya gelince blog sahiplerinden konusmaya basladik,selinin tarifleri cok guzel tam agzima layik,ne enerjik insanlar var,hemde calisyorlar vs..aksam dusununce baya guldum kendime:)ellerine saglikbu arada bu yemek etkinligi sirasi neye gore oluyor yahu:)?
Oooo Pinar
uc tarif birden yani super. Ellerine saglik bir kabak sever olarak denenecek tarifler arlarina girdiler. Sevgiler
Eline saglik Pinar! Pek guzel gorunuyorlar, bu arada buradan duyurulur, Pinar'in tartlardan biri benim, digeri annemin midesinde ikamete baslamistir. Pek de lezizlerdi.
Punto amca'nin neden kabaklara ses etmedigi anlasildi simdi, bak kiymetini bil Pinar, sana once yorum yazmis :D
Merhaba Serinmavi,
bunlardan ikisini farklı haftalarda yaptım. Burma ile Zeytinyağlı Kabak ise kayınvalidem yapmıştı. Birinin fotoğrafı geldi, diğerinin kendiside geldi:)
Merhaba Seda,
kitaptan başka hangi tarifleri denedin. Bende denenmiş onaylanmışlardan yapayım bari:)
aslında çok güzel, şık tarifler var, resimler öyle gösteriyor en azından:)
Selam Lama:)
seneye bende misafirsiniz evt:) aslında benim aklımda var birşey ama bakalım o vakte kadar çok var daha:)
sende döktürmüşsün bu arada sarı yeşil kabaklar ile:)
Merhaba Nükhet
3 tarif değil 4 tarif birden:))
sevgiler
Selam Berceste
afiyet olsun:)) Punto Amca'ya kabakları sevdirmek lazım:) Eşine etkinlik tariflerini bir göstersin, mutlaka güzel birşeyler çıkar.
Merhaba Hülyalar:)
sohbetiniz beni de güldürdü. Sanki hepimiz bir okuldaymışız gibi.. Sınıf arkadaşları gibiyiz:) Çalışkanımız var, ödevlerini titiz yapanımız, tertipli olanımız, şamatacımız.. Gökkuşağı gibiyiz:)
Aynı sohbeti bizde burda yapıyoruz İstanbul'da buluşanlar olarak:)
Şimdi bu etkinlik için portakal ağacı-Hatice'ye mail atıyosun. Oda seni sıraya alıyor. 2008 Mart Nisan a kadar dolu:) Bana da sıra seneye aralıkta geliyor ancak:) ama şimdiden başvurmakta fayda var.. Bende arkadaşlarıma misafir olmaktan mutlu olurum böylece:)hem konuyu bizler belirliyoruz ne güzel değil mi?
merhaba Pınar
gerçektende acayip becerikliymişsin.
geçenki etkinliğin acısını çıkarmışsın.
hepsi güzel ama özellikle kek çok güzel görünüyor.eline sağlık.
hesna
pinar hem resimler hem tarifler harika gercekten ve cok ozenli. bu sefer ayirdetmeden hepsini istiyorum:)
Punto Amcanın nasıl sesi çıksın. Pazarda kabak, manavda kabak, sizlerin sitelerinde ballandıra ballandıra anlatılan kabak yemekleri. Şöyle bir kabak ayından bir çıksak. Kabak başımıza patlamadan.
Karalahana etkinliğini kim yapacak? Merakla bekliyorum.
sevgili pinar calisan biri olarak takdir ettim seni ne cok cesitle katilmissin etkinlige.hepside birbirinden guzel.ellerine saglik.
sevgilerimle....
Her biri birer san´at harikasi olmus. Ellerine saglik.
Önümüzdeki iki etkinligin evsahibesiyim. Etkinlige bekliyorum. Stuttgat´tan selam ve sevgiler Sonia...
Neden Klube??? "Kulube" yazmak daha dogru degil mi???
Merhaba Hesna, Kalimero
güzel yorumlarınız için teşekkür ederim. Bu etkinlik epey verimli geçti, ama pirinç için şüpheliyim. Aklıma pirinç pilavından başka bir şey gelmiyor:)
Merhaba Punto Amca:)
kabak etkinliği bitti, rahatlayabilir misiniz. Kara Lahana için etkinlik olursa sizde katılabilirsiniz, püre olarak yapılan tarif çok uygun. Lahanagiller olabilir belki, kara lahana var, kırmızı lahana, beyaz lahana..
Merhaba Umran
2sini ben yaptım, alttaki 2 tarifide kayınvalidem yaptı, ben tariflerini ekledim. Bu etkinlik bana çok yaradı, pazar günü tekrar kabak alıp kabak tatlısı yaptım:)
Merhaba Sonia
benim için zor bir konu seçmişsin:) Aklıma bir tek pirinç pilavı geliyor:) Ne yapalım? Düşüneceğiz bir şeyler:) Yılbaşı için katılmayı çok isterdim, belki kısmet olur, o tarihte İsviçre'de olacağım. Ordan birşeyler eklemeye çalışırım:)
Merhaba Yuva kuran
bu soruyu eninde sonunda bekliyordum ve ilk soran sen oldun. Bir sabah oturup site adresi almak isterken biranda alıverdim klubem i, doğru yazılışını da biliyordum ama ne kadar kısa olursa o kadar iyi gibi geldi bana, sonradan değiştirmeye üşendim, o vakit dikkat etmiyordum bu kadar imla kurallarına, şimdi ise bu kadar postu alıp yeni siteye eklemek zor gözüküyor. Bu isim böyle kaldı yani:(
öncelikle ziyaretiniz ve yorumunuz için teşekkürler..kabak tariflerinizin hepside birbirinden güzel...kabaklı keki mutlaka denmek istiyorum...ayrıca sitenizde faydalanacağım bir çok da tarif var...ellerinize sağlık...
Merhaba Hatice
aramıza hoş geldin:) çok güzel bir sayfan olacağa benziyor, dilimin o kadar güzeldi ki yorum yazamadan edemedim
sevgiler
Kanada'dan merhaba pinarin klubesi,
Senin blogun cok guzel.
Kabak tarifler harika. Ellerine saglik :)
Kanada'da kabak tatli en cok: Pumpkin Pie.
(Pie adi Turkce'de bilmiyorum :)
Mutlu 2007 sen ve esin icin,
Suleyman.
DOSTLAR GÜNÜ...
BILIYORMUSUN BUGÜN DÜNYA DOSTLAR GÜNÜ
BU MESAJI SEVDIGIN DOSTLARINA GÖNDER
EGER BENDE O SEVDIGIN DOSTLARINDAN BIRIYSEM BANADA YOLLA 10 ARKADASINA GÖNDER BAK KAÇ CEVAP GELECEGINE
EGER 7 DEN FAZLA ISE SEVILEN BIR DOSTSUN
EGER DEGILSEN KENDINE BIRAZ ÇEKI DÜZEN VER
Merhaba Süleyman
senin sayfan da çook güzel. Ben her gün ziyaret edip önceki yazılarını okuyorum. Benim için de İngilizce pratik oluyo hem, hem gülüyorum hem de kültürüm gelişiyor, güzel şeyler öğreniyorum senden. Fotoğrafların da çok güzel...
Yorumların için teşekkür ederim.
Kabaklı Pay= Pumpkin Pie , en kısa zamanda deneyeceğim. Bende tarifi var ama yapmadım şimdiye kadar, sana ve eşine de bir dilim ikram etmek isterdim.
Mutlu, renkli, neşe dolu bir 2007 yılı diliyorum ben de senin ve eşin için..
Merhaba Ebru
mesaj alınmıştır ve iletilecektir:)
sevgiler
Merhaba,
ellerinize saglik tarifleriniz cok lezzetli gorunuyor.
Yaban mersini hem dondurulmus olarak hem de kurutulmus olarak marketlerde bulunuyor.
Malatya pazarinin kurutulmuş yaban mersini ni öneririm.Cok lezzetli ve ozenle secilmis meyvelerden oluşuyor.En azından benim simdiye kadar aldiklarim oyle cikti.
Selamlar,
Elif
http://gourmetmutfak.blogspot.com/
Yorum Gönder