24 Kasım 2009

ŞİFALI KEK



Birçok kek tarifi yapılabilir şifalı olmak üzere ama benim için bu kek şifalı keklerin atasıdır. O yüzden şifalı kek ismini ona vereceğim. Diğer keklerin ismi farklı olabilir, Elmalı kek, Balkabaklı kek gibisinden…



Bütün tariflerde baş tacı edeceğimiz bazı baharatlarımız olacak.
İşte bu baharatların kralı, Zencefil… Çünkü o bir bağışıklık güçlendirici...


Kraliçesi ise Zerdeçal... Çünkü o Alerjilerle savaşıyor, Astımlılara yardım ediyor.



Valemiz ise tarçın, çünkü o çok çekici, iştah açıcı, bebeklerin tam damak tadına göre…


Asımız ise muskat…
Diğer malzemelerimiz ise sayıları tamamlıyorlar…
Kuru meyveler(kayısı, incir, hurma, üzüm, dut)
Ve tazesinden elma…









Yağ ve şeker miktarımız ise sadece yarımşar su bardağı olacak.

Malzemelerimizi anlattık gibi ama bir özet yapalım…
• 2 yumurta
• ½ su bardağı toz şeker
• ½ su bardağı sıvı yağ
• 1 su bardağı süt
• 1 elma(soyulmuş, küp küp doğranmış)
• 3-4 sarı, 3-4 de esmer kuru kayısı doğranmış
• 3-4 kuru incir doğranmış
• 3-4 medine hurması doğranmış
• 1 çay bardağı kuru üzüm doğranmış
• 1 dolu tatlı kaşığı zencefil
• 1 dolu tatlı kaşığı zerdeçal
• 1 tatlı kaşığı tarçın
• Bir tutam muskat cevizi rendesi( bir cevizin ancak 4de biri kadar)
• 3 bardak kadar un.
• 1 paket kabartma tozu

Yapılışı: Fırın 180 derecede, hemen ısıtmaya başlamayın durun, meyveleri doğramak filan vakit alabilir. Boş yere elektrik sarfiyatı olmasın.
Yumurta ve şeker çırpılır, köpük köpük olur, şekilde görüldüğü gibi…
Sonrasında süt ve yağımız ilave edilir. Baharatlarımız eklenir, ardından 2 bardak un eklenir ve kabartma tozu eklenir. Elenmiş unu karıştırmadan diğer malzemeleri doğrayarak ekleyin. Elediğiniz una bulanınca pişerken meyveler çökme yapmayacaklardır. Ardından hamurun kıvamına göre kalan bardağı yavaş yavaş ekleyin. Artırma eksiltme yapabilirsiniz. Koyu bir kek kıvamınız olacak. Yağlanmış 26 cmlik kelepçeli kalıba aktarıp ısıtılmış fırına sürelim. Kürdan testi başarılı olunca çıkarıp soğumasını bekledikten sonra kalıptan çıkarıp servis edebilirsiniz. Yanına c vitaminli taze sıkılmış portakal suyu öneriyoruz.

Bebeklere zencefili, zerdeçalı normal koşulda yedirmek içirmek mümkün değildir, çünkü ikisinin de tadı acıya yakındır. Ancak kek içinde şekerin etkisiyle fark etmeden tüketiveriyorlar işte.


-Nasıl olmuş oğlum, göster bakalım kekini...
-Anne çatal ile zor oluyo bu iş, ellerimi de yıkamıştım zaten, boşverelim çatalı…

Yeni temizlenmiş mutfak kek kırıntıları ile dolar ama anne mutlu mesut karışmaz, bu güzel anın fotoğraflarını çekmeyi tercih eder...




7 yorum:

e. t. dedi ki...

önce Can a maşallah. Aah o gözler çook tatlı :)
gelelim annesinin kekineee çok faydalı ve leziz görünüyor. burdan sonra istikamet belli oldu;
önce aktara, eksikleri tamamlamaya, sonrada doğru mutfağa.
Ben içine cevizde koyarım sanırım. Bi mahsuru yok di mi hocam ;)

Efsun dedi ki...

kek süper görünüyor ama biraz asagida o keki yiyen kurabiye dahada süper:) malzemelerin hepsi var evde, haftasonu yapacagim, bildiririm nasil oldugunu:) sevgiler

Songül dedi ki...

Uzun bir aradan sonra tekrar merhaba pınarcım:)

Allah nazarlardan saklasın,çok yakışıklı olmuş can.
Tekrar eskisi gibi kulubendeki yazıları takip etmek çok güzel.

Sevgiler& Songül

Selen dedi ki...

of of, tam bomba olmus bu kek. Bizim mizmiz veletler yer mi emin olamadim gerci ama kesinlikle denemeye deger.

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Sevgili E.T
yine güldürdün beni. Tam şu hocalar gibi yazdım değil mi? Geçen gün kayınvalidem duymuş, biri demiş ki her gün bir tane çiğ fasulye tanesi yutarsan tansiyonu düşürüyor, fessuphanallah dedirten cinsten... Neyse o kadar abartmayacağım ben:) Ayurveda ve bilim ne diyorsa o, ceviz tabi ki efenim, pek güzel olur, ben üstüne koyuyorum tane tane ama bütün köfteler yemiyorlar tabi. Yemeyen köfteler için içine toz halde katılması uygundur:)

Merhaba Efsun,
Ben artık o kadar çok pişirdiğimden midir nedir kekten bıkmış durumdayım ama Can'ın bıkmamış olması güzel:)
Ancak haftasonu bir dilim yanıma alıp Starbucks'da kahve birlike yediğimde müthiş keyif aldım. Biraz pudra şekeri takviyesi yaptık tabi:)

Merhaba Songül
bloğa dönmüş olmaktan dolayı ben de çok mutluyum. Fotoğrafları yüklemek zor geliyordu şimdi pratik bir şekilde işyerinde halledebiliyorum. Yazılarımız devam edecek efenim.

Merhaba Selen,
Bizim velet yiyor, şekerini her seferinde daha da kısıyorum, ilk başta 2 bardak idi, kuru meyveleri artırdık, şekeri kıstık, bakalım ne zaman farkedecek:) Sende ilk başta şekerini fazla koyabilirsin.

zerrin-misss dedi ki...

pınarım, can bu kekler sayesinde bu kadar tatlı olmuş galiba :)) Maşallah ...

Keke ise hiç birşey demeyeceğim lakin harika.. Tijeenin bu keke çok benzer bir keki vardı. İçine pekmez koyarak yapıyorum yağ ve şekeri çıkarıyorum. Öylede denemeni tavsiye ederim.

Sıcacık sevgiler..

Cakil's Mom! dedi ki...

pınar, nasıl oldu bilmiyorum ama ara vermişim seni okumaya.
can'ı görünce gözlerime inanamadım
böyle güzel büyünür mü yahu, maşallah tütütü :)
iyi senelerrr