Murdoch Yayınlarının "Cookies, Muffins & Cakes" kitabını elime alıp bir koltuğa oturdum. Neyse ki kitabevleri benim gibi hamile ya da ayakta fazla duramayacak kadar yaşlı olanlar ve kitapları almadan önce uzun uzun incelemek isteyen okurlarını düşünerek bir kaç koltuk bulunduruyorlar içeride... Uzun incelememin sonucunda, kitabevinden mutlu bir şekilde çıktım, çünkü benim için müthiş keşifler ve deneyimler demek olan bir kitaba kavuşmuştum. Bu da yetmedi, Paşabahçe Mağazasına girip sunumlarda kullanmak üzere bir kaç parça eşya daha aldım. Bütün bir hafta kitabı ve tarifleri incelemekle geçti, sabırsızlandım ve sonuçta bugün ilk tarifi uyguladım. Elmalı Dilimlerim yalnız kalmasın istedim ve Fındık&Zeytinli Mısır Ekmeklerinin hamurunu da karıştırmaya başladım... Fırından her ikisini de çıkarıp soğuttuktan sonra fotoğraflama kısmına geçtik eşimle birlikte. Ayrı ayrı çekim yaptıktan sonra Elmalı kıtır dilimlerde benim çektiklerimin, Zeytinli Fındıklı Mısır Ekmeklerinde ise eşimin çektiklerinin daha iyi olduğuna karar verip bir değişim yaptık, fotoğrafların kullanım hakkının değişimi:)
Bu uzun yazının ardından tarife geçmenin vaktidir... Uzayan kahvaltılara eklenen keyif çayları için Elmalı Kıtır Dilimleri hazırladım. Kahvaltıya eşlik etmesi içinse Fındık ve Zeytinli Mısır Ekmeklerini...
ELMALI KITIR DİLİMLER (APPLE CRUMBLE SLICES)
Ölçüler gram ve cup cinsinden verildiğinden ben gram olarak mutfak terazisi ile tartarak yapmayı tercih ettim. Her iki ölçüyü de yazıyorum buraya. Yağ miktarını da azalttım, çünkü tarifte verilen miktar bana fazla geldi.
Malzemeler:
- 3/4 cup (90 g) kek un
- 3/4 cup (90 g) un
- 1 cup (90 gr) toz hindistancevizi kurusu
- 200 gr tuzsuz tereyağı
- 3/4 cup(140 g) esmer toz şeker (evde olmadığı için beyaz kullandım)
- 410 gr pişirilmiş elma püresi
- 1/3 cup(35 g) yulaf ezmesi
- 1/3 cup(35 g) kuş üzümü
- 1/4 çay kaşığı tarçın
Yapılışı: 18x27 cm boyutlarında bir dikdörtgen tepsiye yağlı kağıt serin (her iki ucundan da yağlı kağıt görünecek şekilde). Unları karıştırma kabınıza eleyin, hindistancevizini ekleyin. Yağın 150 g kadarını şeker ile birlikte, şeker eriyene kadar tavada kısık ateşte eritin. Ateşten alın ve unlu karışıma ekleyin. Tahta bir kaşık kullanarak, tamamını iyice karıştırın. Tart hamurundan daha yumuşak bir karışım elde edeceksiniz. Gerekirse un ekleyebilirsiniz.
Bu karışımdan 1 büyük su bardağı(1 cup) kadar ayırın. Kalan hamur karışımını kalıba bastırarak yayın. 15 dakika boyunca bu karışımı önceden ısıtılmış 180 derecede fırınlayın. Çıkarıp soğumasını bekledikten sonra tarçın ile pişirilmiş elma karışımını, hamurun üzerine yayın. Ayırdığınız hamurun içine kalan 50 gr margarini, yulaf ezmesini ve kuş üzümünü ekleyip karıştırın. Pütür pütür toplanmayan bir karışım olmalı. Bu karışımı parmak uçlarınızla elmaların üzerine serpin. 180 derecede 35 dakika fırınlayın. Soğuduktan sonra kalıptan çıkarın. Kare dilimler halinde kesip servis yapın.
Saklanması: Dilimler hava almayan bir kapta 2 gün boyunca saklanabilir.
Çeşitlendirme: Pişmiş elma yerine pişmiş kayısı kullanılarak da bu tarifi uygulayabilirsiniz.
ZEYTİN ve FINDIKLI MISIR EKMEĞİ
Bu iki fotoğraf da eşime ait, bana göre farklı açılardan çekmişti, benimkiler sıradan kalınca onun çektiklerini kullanmaya karar verdim.Tarif Ayşe Tüter'den, Sofra Özel Kabul Günü İkramları ekinden...
Malzemeler:
- 1 su bardağı yoğurt
- 2 adet yumurta
- 1 çay bardağı eritilmiş margarin
- 1 çay bardağı iri kıyılmış fındık
- 1 paket kabartma tozu
- 1 çorba kaşığı sirke
- 2 su bardağı un
- 2 su bardağı mısır unu
- 1 su bardağı çekirdekleri çıkarılmış zeytin
Yapılışı: Hamur yoğurma kabına yoğurt, yumurtalar, eritilmiş margarin, yarım çay bardağı fındık, sirke ve kabartma tozunu koyun. Spatula ile iyice karıştırın. Un, mısır unu ve çekirdekleri çıkarılmış zeytinleri ekleyin. Koyu kek kıvamında bir karışım yapın. Yağlanmış ya da yağlı kağıt serili tepsiye yayın. Ben bunun için 13x30 cm boyutunda bir baton kalıp kullandım. Üzerine ılık su sürün ve kalan fındığı üzerine serpin. 200 dereceye ısıtılmış fırında üzeri hafif kahverengileşene kadar pişirin.
Not: Tarifte tuz bulunmuyor. Zeytinlerin tuzu yeterli geliyor.
28 yorum:
pınar cnmm..keyfini çıkar..son zamanların yanılmıyorsam.market ve avm otoparklarındaki en güzel yerleri kullan,kitabevlerinde koltuklara gömül..bu arada tarifler ve fotograflar şahane..ellerine sağlık.selamlar.
Merhaba,
Elmalı dilimler çok güzel görünüyor. Fotoğrafçılığa olan ilginizi de takdirle izliyorum. Özellikle ilk fotoğrafı çok beğendim. Tebrik ederim.
Canım fotoğraflar açılmadı bende.Acaba problemm bende ni?Ama önceki tariflerin fotoğrafları görünüyor.Tarifleri okudum ellerine sağlık....Selamlar...........
Elmalı kıtır dılımler muhtesemmm... Resımler supper otesıı.. Veeee, ev yapımı kumpırını denedım, harıka oldu cnm. Tarıf ıcın cok tsk ler.. Demekk neymıs, senın dığer tarıflerınde denenıp basarılı sonuclar elde edılecekmısss:))) ellerıne sağlıkk..
sevgıler
fıdan
Pınar bu harika mamalar tıpkı dergiden fırlamış gibi duruyor. Özellikle mısırunlu tarifin denenecektir bilesin :))
Sevgiler...
MERHABA PINAR �NSAN FOTO�RAF �EKMEYE BA�LAYINCA TADINI ALINCA BIRAKAMIYOR DE��L M� YEN� TABAKLAR YEN� YEMEKLER FOTO�RAFLARIN GER�EKTEN G�ZEL. BEN BU AK�AM DA RES�MLER�M� EKLEYECE��M E�ER SEN�N ���N Y�NE ZAHMET OLMAZSA BAKARSAN �OK SEV�N�R�M. BU ARADA BANA KIZMIYORSUN DE��LM� EMR�VAK� G�B� OLUYOR AMA . NOT: KITIR D�L�MLER �OK HO�. (YAN� LEZZET OLARAK G�ZEL G�Z�K�YOR. ) BUNLARI BEYAZ B�R TABAKTA YA DA D�REK ZEM�N DE FOTO�RAFLASAYDIN DA HO� OLURDU G�B� GEL�YOR. BU ARADA FOTOYA PROFESYONEL OLARAK BAKTI�INDAN BER� TOP L�STES� YAPARSAM FAVOR�M PORTAKALLI B�SK�V� RESM�N. �PT�M CANIM SANA VE CAN A KOLAY GELS�N. G�ZEL MELEK.
Pınar'cığım,
Yine yapmışsın yapacağını. İnan seni takdirle ve imrenerek izliyorum. Tarifler harika, değişik:) Ellerine sağlık. Fotoğraflar da çok güzel. Vakit azlığından ben fotoğrafları genelde o kadar acele ve özensiz çekiyorum ki. Neyse hiç değilse sizlerin güzel fotoğraflarıyla teselli buluyorum. En kısa zamanda sana mail atıp son gelişmeleri anlatacağım inşallah.
Sevgilerimle...
Pınar'cığım fotoğraflar ben burdayım diyor artık. Fon kartonlarından bulmuşsun sanırım güle güle kullan. Özellikle elmalı kıtırların görüntüsü kitaptakiyle aynı hatta daha güzel. Ellerine sağlık canım.
Sevgiler,
Pınar, elmalı kıtırlar çok güzel duruyor ellerine sağlık..
Fotoğraflarda çok güzel olmuş ,gündüzmü çektiniz..selamlar..
Merhaba Süheyla
evet son ayımıza giriyoruz ama hala çok rahatım:) Sanırım doğumdan sonra da hep hamile kalmayı isteyenlerden olucam ben:)
sevgiler
Merhaba Cenk
çok teşekkür ederim, benim yapmam gereken ilk iş sitede görünür fotoğraf boyutunu yükseltmek olacak. Daha geniş alana yayılmış fotoğraf daha güzel bir etki yaratıyor. Senin fotoğraflarının boyutu çok ideal durumda.
sevgiler
Merhaba Serinmavi,
fotoğraflar açılıyor ben de, acaba yükleme yaptığım bir ana mı denk geldi
sevgiler
Merhaba Fidan
kumpir tarifinden memnun kalmana sevindim, darısı diğer tariflerimin başına:)
sevgiler
Merhaba Burcu
beni çok mutlu ettin yorumunla, sağolasın varolasın:) Yakında kevgir dergisinde seninle birlikte aynı sayfalardayız:)
sevgiler
Merhaba Zerrin
ne demek gücenmek, çok hoşuma gider bilakis, senin yorumun için de çok teşekkür ederim, gerçekten direkt fon kağıdı üzerine harika durur, yağsız olan bir çeşitte yapacağım bunu, fon kağıttan olduğu için yağı çeker diye korkuyorum. Kuru Bisküvi türünde olabilir. Fikir çok güzel ama
senin fotoğraflarına da bakıp yorum yazacağım tabi
sevgiler
Merhaba Elvan
vakit azlığı maalesef çok kötü, haftasonu böyle bir deneyimim oldu, yakında yayınlayacağım, erimekte olan dondurmalı bir tatlının fotoğrafı en çok zorlayanı, bazen misafirleri bekletip fotoğraf çekebiliyorum ama tatlının kendisi beklemiyor bazen:) Mailini bekliyorum
sevgiler
Sevgili Burçin
fon kartonları buldum sayende, çok teşekkürler, güzel yorumun için de ayrıca:) Bu tarifler uğraştırıyor ama sonucu görünce değiyor buna...
sevgiler
Merhaba Ferhan
fotoğrafları çekerken akşam olmak üzereydi ve yeterli ışık yoktu, o yüzden spot ışık kullandık, spot ışık gün ışığın baskın geldiği için gölgeler gün ışığı tarafında oluştu...
sevgiler
Pınar, her iki tarifin de çok güzel. Elmalı kıtırları denemek istiyorum hemen, biraz hava serinlese ne iyi olur. Eline sağlık. Öpüyorum sevgiyle,
Nane Limon
2.biraz fazla oldu farkındayım ama bir de ikinci resimde kırmızı tabak kullandığın için arka fon siyah ya da beyaz da iyi dururdu gibi geliyor. sevgiler
Merhaba Münevver Hanım
dediğiniz gibi hava biraz serinlesin, yağ miktarı biraz fazla olduğu için ağır gelebiliyor yaz mevsimi içinde...
Sevgiler
Merhaba Zerrin
neden fazla olsun, çok güzel fikirler, bana katkısı oluyor yorumlarının. Fon konusunda haklısın, aceleyle fotoğrafları çekip evden çıkmamız gerekiyordu, o yüzden fon kağıdı da değişmeden kaldı:( Yaptıklarımız da dışarıya bizimle beraber geleceği için tekrar çekmeye fırsat olmadan dilimler tüketildi:)
Pınarcım şekerim;
Valla yazını hayran hayran okudum, fotoğraflar, anlatım, dip notlar şahane. Güzel bir dergi okuyormuşsun hissi verdi bana.Ellerine sağlık. Ben pişmiş elma sevmediğim için, zeytinli kek gözüme nefis göründü, yapmak lazım.Öperim CAN'ım..
Şu elmalı kıtır dilimleri görünce , kitabı iyiki de almışsın dedim Pınar..Ellerine sağlık canım..Sanada öpüjüklerrrrr
Yemek fotografçısı oldun sen artık. Nasıl güzel tarifler ve resimler. Tebrik ederim bacımcım seni. Bebek 34 gün sonra mı geliyor. "Hoşgeldin, ne iyi yaptın da geldin partisi" yapalım mı??
Pınar'cım nefis 2 tarif, ellerine sağlık canım, uzaklardan sevgiler..
sevgili Pınar,
çok hoş tarifler ellerine sağlık. kitap tanıtımın için de teşekkürler ben bayılıyorum yeni yemek kitabı almaya. sevgiler
Pınarcığım,
bal konusunda sana yardımcı olmak isterim. eşim arıcılık teknikeri olduğu için birçok balcı arkadaşı avr. hangi ilde yaşıyorsan ona göre yardım etmeye çalışayım. sevgiler
Pınarcığım,
eşimle görüşeyim bu konuda seni bilgilendiririm. Benim eşim de arı ve ürünlerinin hayranıdır. demek ki eşlerimiz tanışsalar ortak bir konuları olacaktı. ben sana bilgi vereceğim. sevgiler
Müge dergiye yazmanın etkisi altına girdim sanırım. Bu işi biraz daha amatörlükten çıkarıp profosyonellik tadında yapayım istiyorum. Bu geçirdiğim akım süreci kısa sürede kaybolmaz ve uzun soluklu olur umarım:)
sevgiler
Sevgili Burçin
ben de iyi ki almışım diyorum, bana çok güzel eğlence bu tarifleri denemek, bir de bunları anında tüketecek bir ekip gerekiyor:) Ama herkes azar azar yesin, kimse kilo almasın benim yüzümden:)
sevgiler
Ayşem
yapalım tabi böyle bir etkinlik, bebek doğmadan önce mi yapsak, bizim ev alıp başını gidecek de doğumdan sonra, o bakımdan:)
Dilek'te geliyor hem, konuşalım bilare bunu
sevgiler
Merhaba Ebru
çok teşekkür ederim
sevgiler
Merhaba Sevda
dediğim gibi eşim bir bal tutkunu, pazar kahvaltılarında 2-3 çeşit bal olur sofrada, eşin bal teknikeri olduğu için halis balı İstanbul'da nerede bulabiliriz, bu konuda yardımcı olabilirse çok sevinirim. En son İnebolu'dan Kestane balı getirtmiştik(acı bal) o da tükenmek üzere... Malatya Beydağı'na merak saldık, ordan getirmeye çalışacaktık, ama eğer İstanbul'da edinebileceğimiz bir adres olursa çok iyi olur.
sevgiler
bayilirim elmali tadlara ellerine saglik
Nihan Merhaba
ben de elmayı çiğ olarak pek sevmem ama tatlılarda çok seviyorum, kesinlikle çok yakışıyor.
sevgiler
Pınarcığım ellerine sağlık, hem mamalar hem de fotoğraflar harika görünüyor kesinlikle. Ben çok özledim seni, bu aralar tüm hafta sonları çalışıyorum ama belki Eylül ayında hafta arası bir gün bir araya gelebiliriz diye düşünüyorum. Ne dersin? Sevgiler cancağızlarıma
Pınarım, o elmalı kıtırların durumu nedir yahu...
Nefis olmuşlar nefissss... Ellerine sağlık hayatım.
Off off ne güzel kitapmış o öyle :)))
öpüyom senide cancığımıda ...
Yorum Gönder