22 Ağustos 2007

DONDURMALI İRMİK HELVASI

Bir balık yemeğinin ardından en çok yenen tatlı çeşidi nedir diye sorsalar; cevabınız muhtemelen "Helva" şeklinde olacaktır. Osmanlı Mutfağının en temel tatlılarından biri olan helvanın bir çok çeşidi geliyor akla hemen. Yaz helvası, tahin helvası(sade, kakaolu, fıstıklı), un helvası, irmik helvası... Hacı Abdullah Lokantasının sayfasında verilen bilgiler ise şu şekilde:
"Temel malzemeleri un ya da irmik, yağ, şeker, süt, kaymaktır.
Doğumlarda, ölümlerde, askere giderken, hac dönüşünde, okula başlayan çocuklar için, yeni bir eve sahip olunca, okul bitince, yağmur dualarında, kuzunun sütten kesilme günü olan "yoğurt bayramı"nda, "çiğdem düğünü"nde (ilk çiğdemin görüldüğü gün) Osmanlı evlerinde kesinlikle çeşitli helvalardan biri yapılır ve eşe dosta dağıtılır."

Değişen, dünya lezzetlerinin etkisiyle şekillenen mutfaklarımızda farklı lezzetler de araştırır olduk. Bu araştırmaların sonucunda helvanın da başka şekillerde sunulabileceğini görüp dondurmalı irmik helvası tarifini denedim. Melda'ya bu güzel fikir için çok teşekkür ediyorum.
Kavrulmuş irmiğin hafif sıcaklığı ile dondurmanın kaymaksı soğukluğu...
Lezzetinden başınız dönebilir.
Tarifi Melda'nın anlattığı şekilde aynen aktarıyorum. İlgili notlarımı ise en aşağıda bulabilirsiniz.

DONDURMALI İRMİK HELVASI

Malzemeler: (Yarım ölçü için)
Helvası için:
  • 1/2 paket (250 gram) irmik
  • Yarım çay bardağı ayçiçek yağı
  • 2 su bardağı şeker
  • Dolmalık fıstık
  • 400 lt süt (2 su bardağı)
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • Biraz ceviz kırıkları

İçi için: 1000 ml Maraş dondurması( Marketlerde markalı ürünlere ait Maraş dondurması adı altında satılıyor)

YAPILIŞI: İrmik ve fıstıklar, sıvıyağda fıstıklar pembeleşene kadar kavrulur ve tereyağ ilave edilir. Ayrı bir tencerede, sütün içinde şeker eritilir. Ilıyan şeker ve süt, irmiğin içine dökülür. Önce yüksek ateşte, sonra da kısık ateşte pilav gibi demlendirilir. İçine kırılmış cevizler atılır. İrmik karıştırılarak ılınması sağlanır. Küçük bir kasenin içi streç flim ile kaplanır. Pişirdiğimiz ılık helva bu kasenin içine yayılır. Ortadaki boşluğa dondurma konur. Üzeri tekrar helva ile kaplanır ve bir tabağa ters çevrilir.

Not 1: Tarifi arkadaşlarımızın evinde, güzel bir balık ziyafetinin arkasından denedim. Neyse ki sonuç güzel oldu. Lakin fotoğraf kısmına geçince sıkıntı yaşadım. Bir yandan ışık yetersizliği(giderken spot ışıkları da alıp gitmeliydik), bir yandan hızla eriyen dondurma, öte yandan biran önce tatlısını yemeyi bekleyenlerin haykırışları(!)
Not 2: Tarifte ki yağ miktarını azaltmanızı öneririm. Fıstık yerine ceviz kullanıp, cevizleri de en son irmikler hazır olunca küçük parçalar halinde helvaya karıştırmalısınız(cevizin kıtırlığını kaybetmemesi için). Biz her ikisini de kullandık tarifte, ama cevizin de tek başına yetebileceğini düşünüyorum. Tarifi yarım ölçü uygulayarak 5 Kişilik porsiyonlar elde ettim. 1 litrelik de dondurma ihtiyacınız olacak...

Afiyet, bal şeker ola!

32 yorum:

serinmavi dedi ki...

Gecenin bu saatinde ne dayanılmaz bir görüntü olmuş.Aklıma mutfaktaki berlinerleri düşürdün şimdi tatlı niyetine :)Ellerine sağlık canım...Selamlar....

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Pınar'cığım,
Çok lezzetli olmuştur bu haliyle. En kısa sürede denemek isterim. Fırın Sütlaçtan tecrübem olduğu için dondurmalı yiyeceklerin fotoğrafını çekmek ne zordur bilirim. Gece çekilmiş olmasına rağmen de gayet net çıkmış bence.
Ellerine sağlık.
Sevgiler,

Bocuruk dedi ki...

Canım,
Yoğurt bayramını ve çiğdem düğününü ilk defa duydum. Ve helvanın görüntüsü bile baş döndürüyor inan:) Ellerine sağlık.
Sevgilerimle...

sevdamavisi dedi ki...

Pınarcığım,
ellerine sağlık irmil helvasına farklı bir boyut kazandırmışsın.
canım umarım tanışma fırsatı bulabiliriz. Eşim de arı seven birinden bahsedince çok heyecanlanıyor. bal konusunda da birkaç isim söyledi eşim ama aklımda kalmamış yazılı olarak alayım bari. hatta kargo ile ben göndereyim bile dedi:)) sevgiler canım

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Serinmavi,
üzüldüm şimdi akşam akşam tatlı tüketmene neden oldum:)Berliner'i merak ettim, içi dolgulu bir hamur işi tatlı sanırım sayfanda gördüğüm kadarıyla.
sevgiler

Merhaba Burçin,
net değil maalesef:( Oysa ki ben neler hayal etmiştim, yakın çekim yapacaktım daha ve esas istediğim görüntü de buydu, tekrar yapacağız muhtemelen, o vakit kaçırmayacağım kısmetse:)
sevgiler

Merhaba Sevda
eğer İstanbul'da bir adres bulabilir isek sürekli almamız için iyi olur. Kargo ile sizden istersek her ay sizi rahatsız etmiş oluruz:) İsimleri yazılı olarak alabilirsek çok seviniriz. Yardımın için çok teşekkürler şimdiden
sevgiler


Merhaba Elvan
ben de ilk defa duydum her ikisini de. Görüntü zaten başdöndüren, gizli dondurma lezzetinin birden ortaya çıkışı şaşırtıyor, deli ediyor.
sevgiler

Müge Hüner dedi ki...

Şekercim;
Bence ilk resim tatlının içinde, dışında, ne var, ne yok, ne kadar lezzetli, sunum ne kadar başarılı inan hepsini tek kalemde anlatıyor, diğerlerini çekmeyip garibanları bekletmeseymişsin keşke:)))
Bende balıktan sonra mutlaka, tatlı ve kahve arayanlardanım. Aklımda olsun tarifin, çokca öperim CAN'ım...

Adsız dedi ki...

Merhaba canım,biliyorum epeydir yorum yazmıyordum aslında seni takipteydim her zaman ki gibi,ama yoğunluk...yaz tatilindeyiz ama eşimin tatili bu cuma başlyor 10 günlük...inş.bi taraflara doğru gideceğiz.Lezzete gelince irmik helvasını çok severim ama bu çeşit ilk kez gördüm ve çok beğendim inş. deneyebilirim.Paylaşımın için teşekkürler,görüşmek üzere,sevgiler...Nazife

Esra dedi ki...

MMMM harika gorunuyor! En sevdigim iki sey, irmik ve dondurma bir arada! mmmm... ellerine saglik!

Aybike Ceylan dedi ki...

Sevgili Pinar,
Ellerinize saglik. Daece bu helva degil hersey mukemmel.
Bende beklerim, gorusmek uzere, selamlar.

Adsız dedi ki...

off bu nee,resme bakakaldim ,görüntü sahane.ellerinize saglik.

Selcen Şenocak dedi ki...

Çok güzel görünüyor ellerine sağlık sevgilerimle...

gülriz dedi ki...

O nasıl bir helva, o nasıl bir dondurma, o nasıl bir fotoğraf öyle. Gecenin bu saatinde nasıl da canım çekti şimdi. Sen fotoğraflarını beğenmeyebilirsin ama iyi yemek fotoğrafının bakanda yeme isteği uyandıran fotoğraf olduğu düşünüldüğünde son derece başarılı olduğunun apaçık ortada, zira ben burada yalanmaya başladım. Sevgiler, canlarıma

Yasemin dedi ki...

dondurmali irmik helvasini ilk tike de yemistim. ay bayilmistim bayilmistim. hep bu nasil yapilir diye gecirdim icimden ve iste karsimda tarifi :) desene hafta sonu dondurmali irmik helvasi var :D:D:D ellerine saglik!!!

Adsız dedi ki...

Pınar beni tam 12 den vurdun...Hemen deneyeceğim..Birçok farklı yerde yedim ama kıvam tutturamam die cesaret edip yapamadım..Tarif yayınladığın için çoookkk teşekkürlerrrr...Öpüldün kocamanından

yaban mersini dedi ki...

çok güzel anlatmıssın,detaylar mükemmel.bence fotgraf ta çok kötü değil.iştah açıcı.ellerinize sağlık.slmlar.

nilay dedi ki...

Pınar'cım;
epeydir şehir dışında olduğumdan uğrayamamıştım sayfana. Nefis tarifler yayınlamışsın...Hele bu irmik tatlısına bayıldım.Ellerine sağlık arkadaşım :)
Bebişin gelmesinde ne kadar az kalmış :) kocaman olmuştur karnın değil mi

sevgilerimle

nur ayday dedi ki...

Pınar , dondurma çok tatlının yanında lezzet artırıyor .. eminim irmik ile de muhteşem olmuştur eline sağlık
nur

ozlemhan dedi ki...

Of başım döndü harika bir görüntü tadıda öyledir hemen şimdi kalkıp dondurmalı helva yapıyorum çok teşekkür ederim pınarcım

NiNo dedi ki...

harika bisi bu ne guzel bir surpriz cikiyor icinden bu sicakta ne guzel olurdu olsada yeseydik ellerine saglik harikaaaaaaa

pecete dedi ki...

Sen ve Bebin; muhteşem bir ikilisiniz. Bu sıcakta kalkıp geldiğin için senin yerini çok ama çok farklı bir yerde tutuyorum Pınar'cığım... Sen izne bir çık, biz sendeyiz diyorum...

Adsız dedi ki...

Canım Pınarım, bu blogspotun azizliğine uğruyorum kaç seferdir hadi hayırlısı.. İrmik helvasına yorum yazmassam olmaz :)))

Pek severim helvayı. hele hele irmikli olanını. DOndurmalı helvayı ilk geçen sene ramazanda yemiştim bir rest. ayılmış bayılmıştım.

Ben fotoğrafları sevdim :))) Zaten söyledimde sanırım :)

Öpüyorum seni canım benim. ellerine sağlık

etki alanı dedi ki...

Helva helva olalı bu kadar itibar görmemiştir.
Olağanüstü fotoğraflar ve anlatım.
Korakarım bundan sonra helvanın havasından yanına varılmaz.
Seni kutluyorum selvi boylum...
Tütü

Ferhanca dedi ki...

Pınar , çok güzel olmuş hemde dağılmadan düzgün kalmuş.Bu kubbe kek in helvalısı olmuş .yaz günü dondurmalıda nefis olur afiyet olsun..

Adsız dedi ki...

Merhaba

Ben bu tarifi daha önce görmüş ama denemeye cesaret edememiştim. Sanırım hazırlanır hazırlanmaz yenmesi gerekiyor. Misafirler için önceden hazırlamak mümkün değil öyle değil mi? Buzdolabında dondurma erir, buzlukta irmik sertleşir vs. Saklamak için uygun bir yöntem biliyormusunuz?
Bu arada fotoğraf ta harika görünüyor.

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Merhaba Fatoş,
bu tarif çok pratik, helvaları hemen kavurup misafirine ikram edebilirsin. Eğer helvayı önceden hazırlayayım dersen de, soğuyan irmik helvasını, mikrodalgada ısıtıp ya da ocak üstünde az bir süt ilavesi yöntemiyle karıştırararak tekrar ısıtabilirsin, ılık hale gelmesi yeterli, buzluktan çıkardığın dondurma ile hemen kaplara pay edebilirsin.
sevgiler

Selen dedi ki...

Kız sen 3 aydır nerdesin :) ben bu tatlıyı biyerlerde yemiş ve bir yazımda bahsetmiştim. Nasıl sevindim görünce tarifi bulduğuma anlatamam. Ellerine sağlık canım benim. Çok öpüyorum

Ceylan dedi ki...

Helvaya bayılırım! Her iki hamileliğimde de en hayır diyemediğim 2 şey dondurma ve helvaydı! Bu tatlıyı da ilk Tike'de yemiş çok beğenmiştim. Şİmdi Bakü'deyim ve Maraş dondurması bulamasam da denemem lazım (gerçi şimdi de rejim yapıyorum ama!). Acaba Maraş dondurması tarifi çıkar mı bir yerlerden??

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Merhaba Selen
bu tatlıyı benim gonca yemiş bir yerlerde, anlatmıştı, ben ise hiç yemedim, görmedim. Melda'nın sitesinde tariflere göz gezdirirken gördüm ve tamam dedim goncanın kalbine giden yolu buldum:)
sizde dener mutlu olursunuz ailecek inşallah:)
sevgiler

Merhaba Ceylan
o zaman bu tarif tam sana göre, 3. yolda mı:) Maraş dondurmasını senin için yollarız biz burdan, K.Maraş'dan özel kutularda 1-2 gün ilk halini koruyarak yol gidebiliyor. Maraş dondurmasını illa öğreneyim dersen, epey bir kol kası yapman gerek:) Ya da bu işe beyleri seferber edeceksin. Çünkü saatler boyunca dövülerek yapıldığını biliyorum.
Bakü'ye kucak dolusu sevgilerimle...
Sevgiler

Unknown dedi ki...

Hepsi çok güzel görünüyor, elinize sağlık...

Adsız dedi ki...

Kaç gündür gözümün önünden geçen tarif buydu. Ne kadar güzel gözüküyor. en kısa zamanda deneyeceğim...

Unknown dedi ki...

merhabalar pinar hanim...
bugün dondurmali irmik tatlisi ararken...sizin bloga denk geldim...harika görünüyor ..ve bu aksam mutlaka yapicam :)
fotolarinizda cok güzel...
iyi fotografcisiniz :)
oglunuzda cok seker..yasi uzun olsun..blogunuzu mutlaka takip edecegim..ve ayrica sizinle msjlasmak isterim. bu mail esime ait...ama eger okay derseniz...ben size kendi msger adresimide veriririm. tanismak ümidiyle...
hoscakalin..
elif :)

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Merhaba Elif
güzel yorumun için çok teşekkür ederim. Ben de seninle yazışmaktan mutlu olurum ancak msg kullanmıyorum. En son Can için doğum iznindeyken kullanmıştım. işe başladıktan sonra bir kez bile giremedim. :)
mail adresimi vermek isterim, yazarsan çok sevinirim.
pinar.unal@gmail.com
sevgiler