26 Eylül 2012

KISIR


Bir Malatyalı kısırı asla belli ölçülere tariflere bağlı kalaraktan yapmaz, yapamazJ
Bu bir Malatyalı için tamamen göz kararı ve kısır ile arasındaki diyalogdan teşkil bir husustur.
Zira kısır da yapımı sırasında kendisini teste açık tutan, tadıyla tuzuyla dokusuyla gidişatını belli eden, bu gidişatı yönlendirebileceğiniz bir yiyecektir. 
Bu sebepten bu tarifi yazarken ben sadece içindekiler bölümünü yazıp kalan kısmı kısırınız ile karşılıklı muhabbet içerisinde olaraktan hazırlamanızı önereceğim.
Yapımı kolay olan bu yiyecek her davette kendine yer bulmayı illa ki başarmasıyla da şaşılası bir ayrıcalığa sahiptir.

08-IMG_0449

İçindekiler:

  • İnce bulgur ,
  • Domates salçası ,
  • Biber salçası,
  • Nar ekşisi ,
  • Karabiber, kimyon, nane, pulbiber, sumak
  • Sarımsak 
  • Sıvıyağ ,
  • Limon suyu
  • Tuz
İÇİNE KONULACAK SALATASI İÇİN :
  • Kıvırcık, maydanoz, salatalık, taze nane, taze reyhan, domates, yeşil soğan ( bu malzemelerin tamamının olması şart değildir, elinizdeki mevcutlarla da pekala yapabilirsiniz. 


Yapılışı: Önce yeşillikler ince ince doğranır kenarda bekler, bulgur ıslatılır, baharatlar, sıvı yağ, salça, limon suyu, tuz, nar ekşisi…
Gözle test + Tadım testi ve gerekirse biraz daha malzeme ekleme… İşin özü bundan ibarettir.

Biraz detaya girer isek;

Esas malzeme halisinden Köftelik ince Bulguru temin etmektir, kişi başı yarım çay bardağı çoğu zaman idealdir, artar bile. Tek yemek kısır değilse tabi. Tek öğün kısır ise bir kişi 1 çay bardağı bulgura denk gelecek kısır ile hallice doyar.

Bulgur kaynar su ile üstünü 1 parmak geçecek şekilde ıslatılır. Kısır hızlıca bu kaynar suyu emer.
Siz bulgur ılıyana kadar diğer malzemeleri hazır edersiniz.

Ben son yaptığım kısırda neler kullandım diye bakar isek;

Yeşillikler:
Kıvırcık Marul(ince ince doğranmış)
Taze soğan(ince ince doğranmış)
Taze nane(yok ise kuru nane eklenmelidir)
Salatalık(ince ince doğranmış)

Baharatlar:
Bol kimyon( kimyon kısırın vazgeçilmezidir)
Karabiber-Kırmızıbiber (fazla acıtmayacak kadarJ)
Tuz( tattığınızda ne tuzlu ne tuzsuz gelecek kadar)

Ekşiler:
Limon suyu (ekşitmeyecek kadar)
Nar ekşisi ( fazla ekşi yapmayacak kadar)

Renk ve lezzet vericiler:
Biber ve domates salçası (bulgurlar istediğiniz renge kavuşacak kadar)
2-3 diş sarımsak(ince ince doğranmış)
Sıvıyağ (kısırınız kuru olmayacak kadar)

Islanan bulgura, baharatları, renk ve lezzet vericileri ekleyin. Ekşileri de ekleyip en son yeşillikleri ekleyin. Yeşillik miktarını yine göz kararı azar azar ekleyebilirsiniz.

Yanına garnitür olarak turşu, taze domates ve salatalık, marul yaprakları servis ederseniz pek makbul olur.

Çay veyahut Ayran kısırı en güzel tamamlayan içeceklerdir.

Afiyet olsun.

2 yorum:

Nurşen Aksoy dedi ki...

Mımmm..nefis olur kısır ,ekşili ekşili bayılırım..dediğiniz çok doğru kısır hep göz kararıdır..ölçülü olmaz..ellerinize sağlık..

Kronik Bunalim ... dedi ki...

gercekten nedense tum cay davetlerinde bas koseyi alir .. hele usta bi elden ciktiysa, ozenerek emek verilerek, muhabbetle yapildiysa tadina doyum olmaz .. sabah sabah canim cekti :))