23 Eylül 2011

KEK MAKİNESİ

Ekmek makinesi almamızla başladı herşey...
İşten eve geldiğimde bir ekmek makinesi karşılıyordu beni...
Envai çeşit ekmek defalarca pişti, makine ile gelen kitapçıkta ki ekmek tariflerinin %80i denendi neredeyse. Kitapçığın arka sayfalarındaki kek tarifleriyle ise başka bir boyuta geçildi. 
Esasında ekmek makinesi olan alet bizim evde artık bir kek makinesine dönüşmüştü. 

Haftada ortalama üç kez çalışıyor kendisi...

Keklerin büyük çoğunluğu bizim mekanda tüketiliyor... 
Kahveler işin ustasından
Tarifimiz artık hafızama kazındı.


Orjinal tarifi daha önce yazmıştım, bu tarifte bir değişiklik yapıp ya da yapmayıp sadece kayısı parçaları ilave ediyoruz. Eğer vaktim müsaitse limonu rendelemeyi ihmal etmiyorum. Keke çok ama çok güzel bir tat katıyor. Kayısı ile de gayet güzel gidiyor düşüncenin aksine...
Keki illa ki meyveli isteyen eşim kayısıları seve seve minik hale getiriyor kullanıma hazır bir kavanoz dolusu bekliyor. 


Bu kekleri dün ince ince dilimler haline getirince biskotti geldi aklıma, yeniden fırına atsam biskotti olacaklarını düşünüyorum. İlk deneme sonrasında paylaşacağım sonucu. Sadece dakika ayarı yapmak gerekiyor sanırım. 


KAYISILI KEK
IMG_8657_resize

Malzemeler:
  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1/2 su bardağı sıvıyağ
  • 1 Paket vanilya
  • 1 + 1/2 su bardağı un
  • 1 Paket Kabartma Tozu
  • 1 çay bardağı dolusu kayısı parçaları(günkurusu-esmer olanı)- minik zar büyüklüğünde+2 yemek kaşığı un(ekstradan)
  • Arzuya göre 1 adet limonun ince rendelenmiş kabuğu ve suyu
Yapılışı: Kayısı+2 yemek kaşığı un hariç bütün malzemeler karıştırılarak ekmek makinesi kalıbına aktarılır. Kek modunda çalıştırılır. Ek malzeme sinyali geldiğinde un ile karıştırılmış kek parçaları kalıba ilave edilir. Pişme işlemi bittiğinde makineden kalıbı çıkarılıp 10-15 dakika soğumaya bırakılır. Kek kalıptan ters çevrilerek ızgara teli üzerine çıkarılır, tamamen soğuduktan sonra kesilerek servis yapılmaya hazır olur. Kek kalıptan çıkmakta zorlanırsa kalıbı   yanlarından tezgaha biraz sertçe vurarak(dört tarafını da) çıkarabilirsiniz.

4 yorum:

nohut oda dedi ki...

sızın mekan sıze cok yakın sanırım ama bahcesı tam kek yemelık gercekten:))

LeylaK dedi ki...

hakikaten biscotti gibi görünüyor :) ellerine sağlık. kayısı keke çok yakışır. yiyenlere afiyet olsun. Dükkann'dan sevgiler...

Asuman la dedi ki...

nefis olmuş kek yapmayalı ne kadar oldu hatırlaamıyorum artık ufaklık (6 aylık ) hareketlendikçe benim hareketlerim kısıtlanıyo çok yakında acısını çıkartıcam kekin beni kışkırtmadı değil haniii :)

Aybike Ceylan dedi ki...

Tek kelime ile harika olmus, ellerinize saglik.

Selam ve sevgiler...