8 Temmuz 2007

VİŞNELİ BULUT VE KABAKLI PAY

Bu haftasonunun gelişiyle hayallerimin bir kısmını gerçekleştirdim. Cumartesi akşam yapacağımız piknik, bana yeni tarifler deneme fırsatını verdi.
İşte iki yeni tarif:
Sofra Dergisinin geçen ay ki sayısından Kabaklı Payın ismi bana kalsa Kral Tacı olabilirdi. Görüntüsü kral tacını anımsatıyor bana çünkü:) Tarifte ben kendime göre değişiklikler yaptım, pastırma yerine yağda çevirilmiş sucuk kullandım ve kırmızı biberleri tariften çıkardım. Dergide bu tarifi görünce ilerde yaparım diye düşünmüştüm. Sonrasında tarifi Gül Hanım'ın sitesinde görünce tarifi denemek için hevesim arttı. Bu haftasonu da hevesimi gerçekleştirmiş oldum. Sunum açısından çok güzel bir tarif...

Ve tatlımız geliyor. Bu tarif de Dr. Oetker'e ait, Arzu'nun sitesinde elmalı halini görmüştüm. Evde ki taze vişneleri değerlendirmek istedim ve Elmalı Bulut'u Vişneli Bulut'a çevirdim. Güzel bir isim, üstünde ki beze bulutumsu bir görünüm veriyor.

Ve işte alelacele kurulmuş piknik soframız... Sofranın ucundan kameraya doğru sayar isek menümüz: Kıymalı Su böreği, Kısır, Zeytinyağlı Kuruluk Dolması ve Sarma, Gavurdağı Salatası, Zeytinyağlı Fasulye, Kabaklı Pay, Peynirli Poğaça, Patates Salatası, tatlı olarak da Meyveli Tavukgöğsü ile Vişneli Bulut:)
Bunların hepsini ben yaptım zannetmeyin. Sadece Vişneli Bulut ve Kabaklı Pay bana ait, diğerlerini iki arkadaşım yaptı... Hanımlar elele verip bu sofrayı oluşturduk. Sofrayı kuran Emel arkadaşıma çok teşekkür ediyorum. Benim gibi o da hamile... Her seferinde diyoruz birşey yapma biz gelirken diye ama bizi hiç dinlemiyor.

Pazar akşam da eltimlerle piknik yaptık. Eltim birşeyler hazırlayacağını söyledi ama ser verdi sır vermedi:) Hiç aklıma gelmeyecek birşey yapmıştı. Memleketi İnebolu olmasına rağmen, benim annemden görüp öğrendiği İçli Köfteyi yapmıştı. Bizim bir İçli Köfte oyunumuz var, onu da uygulamayı ihmal etmemişti. İçli Köftelerin bir tanesine kıyma yerine farklı birşey olarak sucuk koymuştu. Bu köfte kime çıkarsa dondurma ısmarlıyor diye de dileğini belirtmişti. Sucuklu köfte eşime çıktı:) Esasında bu köfte kime çıkarsa o kişi çok kısmetlidir anlamına geliyor.

Eltimle ayda bir içli köfte günleri düzenlemeye karar verdik. Eşlerimiz çok seviyor çünkü... İçli Köftenin yapımı uzun ama pişirildikten sonra tükenmesi 10 dakikayı geçmiyor:) Sıra geldi tariflere...

KABAKLI PAY: (10 kişilik)

Malzemeler:

  • 12 adet milföy yaprağı
  • 15 dilim sucuk(yağda çevrilmiş)/bunun yerine pastırma da kullanabilirsiniz
  • 2 adet kabak
  • 1 su bardağı mısır unu
  • 1 su bardağı su
  • 2 su bardağı kaşar rendesi
  • 1 yumurta
  • Üzerine serpmek için haşhaş tohumu

Yapılışı:

Milföyleri yağladığınız kelepçeli kalıbın önce yanlarına sonra tabanına döşeyin. Yağda çevrilmiş sucukları bir sıra dizin. Üstüne 1 su bardağı kaşar rendesini serpin. 1 su bardağı su ile açtığınız mısır ununu kalıba yayın. Kabakları uzun dikdörtgen şeritler halinde kesip az yağda kızartıp kalıba dizin. 1 yumurta ile karıştırdığınız 1 su bardağı kaşar rendesini serip en üste de haşhaş tohumları serpin. 180 dereceli fırında milföyler ve payın üzeri kızarana kadar pişirin. Sıcakken servis yapın.

VİŞNELİ BULUT (9 kişilik)
Kek tabanı için:

  • 3 yumurta sarısı
  • 30 ml su
  • 150 gr şeker
  • 1 paket vanilya
  • 50 gr erimiş margarin
  • yarım paket kabartma tozu
  • 50 ml süt
  • 200 gr un

Vişneli orta kat için:

  • 2 su bardağı çekirdeği çıkarılmış vişne
  • 3 yemek kaşığı toz şeker
  • Araya serpmek için 1 çay bardağı fındık kırığı

Üzeri için:

  • 3 yumurta akı, 100 gr toz şeker, bir tutam tuz

Yapılışı: Yumurta sarıları, şeker, su ve vanilyayı mikserde çırpın. Margarini eritip ekleyin, sütü ekleyin, çırpın. Un ve kabartma tozunu da ekleyip çırpın. Yağladığınız tepsiye dökün(Ben 27x27 cmlik kullandım). Keki fırında 180 derecede pişirin. Kek pişerken harcınızı hazırlayın. Vişnelerin üzerine 3 yemek kaşığı şeker serpip hafif pişirin, soğutun. Kekin üstüne vişneleri yayın. Bir tutam tuz serptiğiniz yumurta aklarını mikserle kar haline gelen kadar iyice çırpın. Şekeri azar azar ekleyin. Kremamsı bu karışımı vişnelerin üzerine yayın. Kaşığın tersini batırıp çekerek bezeye şekil verin. 180 derecelik fırının kapağını açık tutarak bezenin pişmesini bekleyin. Beze kısa süre içerisinde rengini değiştiriyor. Esasında beze düşük sıcaklıkta uzun sürede yapılır ve çıtır çıtır kuru olur. Bu tarifte ısı yüksek ve süre kısıtlı olduğu için beze kremamsı bir halde kalıyor. Fırından çıkarıp soğuttuktan sonra servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.

Tarifin orjinalinde vişne yerine 5-6 ortaboy elma soyulup rendelendikten sonra aynı miktar şekerle birlikte pişirilir. Bir tatlı kaşığı da tarçın eklenir.

Yeni tarifler devam edecek ;) Sırada ki tarifler ile çikolataya doyacağız.

12 yorum:

Nukhet dedi ki...

Pinarcim
Bu ne guzel bir piknik sofrasi boyle. Petikareli ortusu bile bayildim. Kabakli pay da ayrica cok ilgimi cekti denemeye calisacagim. Ellerine saglik. Sevgiler

Adsız dedi ki...

Pınarcım,
sofraya bakıpta ah keşke bende orda olsaydım dememek mümkün değil, herşey o kadar güzel görünüyorki..Hele yumuk yumuk kol yokmu, ben ilk önce onun tadına bakardım herhalde sofrada..:)

Bocuruk dedi ki...

Pınarcım,
Hakikaten harika bir piknik sofrası olmuş. Hepinizin ellerine sağlık ve de afiyet olsun:)) Sayfamda da yazmıştım bizde de içli köftelerden birine zeytin konur kıymalı içle birlikte. Herkes bir dilek tutar ve zeytin kime çıkarsa onun dileğinin gerçekleşeceğine inanılır. Doktor bir arkadaşım var aynen benim gibi iki kız annesi. Bazı akşamlar iş dönüşü içli köfte yapıp yediriyor evdekilere ve ben onun enerjisine, becerisine hayran kalıyorum. Ben de içli köfte günü yapsam iyi olacak:))
Bir önceki "hayallerim" yazına yorum bıraktım diye hatırlıyordum ama gönderemedim galiba. Yorumun özü şuydu : Sen çok iyi bir anne olacaksın, eminim:))
Sevgilerimle...
Sevgilerimle...

AsYa dedi ki...

Bunları kim yiyo çok merak ediyorum:)

nilay dedi ki...

Pınar'cım ;
ellerine sağlık ,bu aralar tatlılar ilgimi çekiyor hepp :)) vişneli bulutu denemeliyimm...bebişin gelmesine çok az kalmış takvimine baktım da...karnın kocaman olmuştur sanırım :) epeydir uğrayamıyordum iş yoğunluğundan ,sıcaklardan...öpüyorum

sevgilerimle

pecete dedi ki...

O nasıl piknik sofrası ben anlamadım vallahi. Ellerinize sağlık. Hele senin hepten eline sağlık. Öptük biz seni...

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Merhaba Nükhet
kabaklı pay ın sunumu çok güzel, deneme amaçlı daha küçük boy bir kalıp ile deneyebilirsin, farklı bir tat çünkü, herkes beğenmeyebilir. Ama sunum açısından güzel bir fikir sunmuş Sofra dergisi.
Sevgiler
Merhaba Müge
yumuk kol dikkatini çekmiş:) Çok şekerdi kendisi, Maşallah herkesten önce oturuyor sofraya, kollar boşuna yumuk değil yani:)
sevgiler
Merhaba Elvan
eltime ben de şaşırdım, tek başına nasıl yaptı diye, annem bizdeyken hep yapıyor, o da yardım ediyordu gelip. Çok iyi gözlemlemiş:) Benim de tek başıma yapmayı öğrenmem için bu içli köftelerini düzenlememiz gerekiyor:)
Güzel yorumun için çok teşekkür ederim:)
sevgiler

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Merhaba Asya,
bunların hepsini yiyemedik zaten:) kalanları ertesi akşam yaptığımız pikniğe götürdüm, gene tükenmeyince, sabah kahvaltılarına ve akşam çaylarının yanında yenildi. Çalışan hanımlar haftasonu yapıp haftaiçi oturuyorlar, o yüzden yapılanlar çok gözükmesin sana:)
sevgiler

Merhaba Ayşem:)
Geçen hafta gelemedim bebiyi görmeye, ikinizi de çok öpüyorum ama en çok bebinin o başdöndürücü yanaklarından...
sevgiler

Selcen Şenocak dedi ki...

Pınar ellerine sağlık her şey çok güzel bende Gül'ün kabaklı pay tarifini mutlaka deneyeceğim aklımda eminim güzel olmuştur sevgilerimle...

Cafe Gusto dedi ki...

Sevgili Pınar,
Sabah sabah bir canım çekti ki sorma .hepsi birbirinden güzel,Piknik sofranız mükemmel olmuş.Ellerinize sağlık...
sevgilerimle...

Berceste dedi ki...

Siz pikniğe böyle Borcam'larla, masa örtüleri ile filan mı gidiyorsunuz Allah aşkına :) Buradakiler görmesin sizi... Piknik dedikleri iki kuru sandwich, şarap ya da çilek ve şampanyadan ibaret, bir de çok birşey götürüyorlarmış gibi, sepetleri, battaniyeleri de var! Punt ve sonrasında piknik güzel oluyor ama :)

Eşinin kısmetli olması da seninle evli olmasından belli değil mi? ;-)

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Merhaba Almula,
kabaklı pay tarifini pek tavsiye etmiyorum maalesef, görüntü çok güzel ama mısır unu pek iyi gitmemiş içine, onu çıkarabilirsin tariften mesela
sevgiler

Merhaba Cafe Gusto,
sabah sabah aç karna kötü oluyor bu yemek sayfaları.
Güzel yorumun için teşekkürler
sevgiler

Merhaba Berceste
pikniği arkadaşların sitesinde ki çamlıkta yaptık. Ne güzel site değil mi, çamlar arasında piknik alanı hazırlamış. Borcamları taşıyan arkadaş ta tabi ki sitede oturan kişi, evden aşağı sürekli birşeyler taşındı durdu:) En son lüks yemek takımlarını da indirmişti:) Onları da görsen iyice şaşardın. İngilizler her öğlen piknik yapıyorlar neredeyse, bizim gibi işyerlerinde yemekhane olayı olmadığı için öğle arasında sandwicini içeceğini alan parkta. Çok özenmiştim ben bu duruma. Öğle arasını cipsle geçiştirenlere de şaşırmadım değil.
Eşimin kısmetli olması konusunda yaptığın yorumla ayaklarım yerden kesildi desem:) sağol varol:)
sevgiler