4 Ekim 2006

BİR KİTAP...


Bu ilk Elif Şafak kitabımdı.. Orhan Pamuk serisini okuyup sonuncusuna geldiğimi gören biri tavsiye etmişti Elif Şafak'ı. Bir çok kitabının arasından ARAF ı seçtim. Konusu- Amerika'da yaşayan 3 öğrencinin, Bir Türk, Bir Fas lı, Bir de İspanyol arkadaşın ve kendi ülkesinde yabancı hayatı süren bir Amerikalı nın yaşadıklarıydı. Özellikle yurtdışı gezilerinde düşündüğüm bir konuydu. Bu kadar göçmen, bu kadar farklı aksan, nasıl uyum sağlıyor, kültürler nasıl adapte oluyor diye hep kafamı kurcalayan gizemli, hüzünlü bir olgu idi benim için. Türkiye'de yaşan birçok yabancı arkadaşımın olmasıda bunda etken. Üniversitede en yakın arkadaşlarım: Kazakistan lı, Çin li ve Türkmenistan lı idi. Tüm bu yabancılık kavramının geçtiği, irdelendiği bir romanın içine girmek istedim ve Araf ı buldum. Roman hiç bitmesin istedim ama ne kadar bitmesin istesem de bir o kadar çabuk bitti...

"Kim gerçek kim yabancı- bir ülkede yaşayıp başka bir yere ait olduğunu bilen mi, yoksa kendi ülkesinde yabancı hayatı sürüp, ait olacak başka bir yeri de olmayan mı? "

Elif Şafak çok iyi bir yazar, bir çok konuya dalıyor, ve betimlemeleri karşısında evt bende tam böyle hissederdim diyorsunuz. O insanların yerine koyuyorsunuz kendinizi. Bir blumiğin(yedikten sonra gizli gizli kusan), bir lezbiyenin, kendini arayanların ve hepsinin arasında apayrı olan ve en yabancı olan Amerikalı'nın (Gail diye geçen kız). Elif Şafak yarattığı karakterleri çok iyi işlenmiş.. Ve benim aradığım en büyük özelliklerden biride bu romanda.. Karakterlerin özgün olması... İyi bir yazar sıradan karakterleri bile özgün olarak ortaya çıkarılabilir.

Güzel bir kitap ve yazar keşfetmenin verdiği sevinç ile kitabı sizlere de tavsiye ederim.

6 yorum:

Hulya dedi ki...

Elif safak'in pinhanini okuyp cok begenmistim,arafi okumak istedi simdi canim cook,burdaki arkadaslara bir sorayim bakim varmi kimsede?acaba bu kitabin ingilizcesi basilmismiydi,onu belki bulabilirim burda?

kitapla ilgili yorumnlarina bayildim

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Merhaba Hülya :)
çok teşekkür ederim.
bende Pinhan yada Bit Palas ile Elif Şafak kitaplarına devam edeceğim. Araf' ın orjinali ingilizce zaten. Sonra Türkçe'ye çevrilmiş..Orda bulabilirsin.
umarım sende beğenirsin..

Damak Tadı dedi ki...

Selamlar,
Elif Şafak,benimde beğenip okuduğum yazarlardan biri.Anlatışı,yorumu ve yaklaşımı gerçekten farklı ve bana göre çok farklı biri.Yorum muhteşemdi severek okudum ve bende yabancı ardaşlarımı ve farklı kültürlerin birbirleri kaynaşmasını bazende kesişmeler oldugunu hatırlattı bana.Zira bu kitabı almış olmama rağmen henüz kapağını bile kaldıramadım.Aslında sırada bekleyen ne çok kitabım var ve ben henüz hiç birine bakamadım bile.Hatırlatma ve güzel yorumun için teşekkürler canım.Hep sevgiyle kal,trafiksiz günler diliyorum..Kendine çok iyi bak..

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Merhaba:)
ne güzel okuyan birileriyle tanışmak, hakkında konuşmayı en sevdiğim iki konu "yemek ve kitap" :) Bu ara yeni kitap tavsiyesine ihtiyacım var. Elimdeki kitap stoğunu bitirdim:) Şu an "Gazap Üzümleri" ne başladım.

Bocuruk dedi ki...

Pınar'cığım,
Benim de en sevdiğim konular kitap ve yemektir. Araf ı henüz okumadım. Ama içimde acayip bir okuma isteği uyandırdın. Sağol. Ben şu sıralar Suna Kıraç'ın "Ömrümden Uzun İdeallerim Var" kitabını okuyorum. Türkiye'nin sanayileşme sürecindeki bir döneme de ışık tutuyor. Ayrıca Suna Kıraç çok takdir ettiğim biri olduğu için hayat hikayesini zevkle okuyorum. Bu arada Puzzle' ların da çok güzel. Bayıldım. Ellerine sağlık. Görüşmek üzere,

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Merhaba Bocuruk:)
ne güzel o zaman bol bol yazışıcaz seninle.. Suna Kıraç kitabını bende okudum. Yorumunuda yazmıştım, bloga eklemeden önce senin kitabı bitirmeni bekliyeyim:) Hani bir filmi seyretmeden yada bir kitabı okumadan önce sonunu bilmek istemezsin. O yüzden sen kitabı bitirince haberdar et beni:)
Bu kitabı insanlara tavsiye etmeliyiz, gelirleri TEGV(Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı) e bağışlanıyor.
sevgilerimle