29 Mayıs 2007

ALMAN PASTASI & SİYAH ÇİKOLATALI KEK

Portakal Ağacı'ndan bir tarif: Minik Alman Pastası...
Benim yaptığım değişiklik, kremasını kakaolu değil vanilyalı yapmak oldu. Bunun için tarifteki kakao yerine 1 paket vanilya ekledim. Hamur çok fazla geldiğinden hamurun yarısından biraz fazlasını kullanarak 24 adet minik alman pastası elde ettim. Bu kadarı yeter deyip hamurun kalanı ile 3 adet paskalya çöreği, 3x3lü mini toplar halinde çörek yaptım. Küçük bir top hamuru da merdane ile açıp elmalı kurabiye gibi şekil vererek, 8 adet fıstık ezmeli kurabiye yapmış oldum. Çok bereketli bir tarif, misafirlerinize tek bir hamurdan birçok ürün çıkarabilirsiniz. Bu fikirleri de hem Hatice'nin sitesinde hem de Ufuk Hanım'ın sitesinde gördüm. Hamurun yarısından biraz fazlasını kullanınca, kremayı da yarı ölçü yaptım ve gayet yeterli geldi. Kreması durdukça lezzetlenen bir krema oldu. Pastanelerden aldığımız Alman pastasına benzedi.
Cumartesi akşamım Alman pastası yapımı ile geçti diyebilirim. Bir gün önceden pastalarınızı hazırlamanızı öneririm. Durdukça lezzeti güzelleşiyor.

Bu da pazar eğlencem... Tarifi, Boyut Yayınlarının Tatlılar kitabından, neredeyse 1 yıldır elimde olan bu kitabı yeni keşfediyorum. Çok güzel tarifler var ama özen istiyor. Eşim'in bana doğum günü hediyesi idi. Şimdiye kadar ancak 1 tarif uygulayabilmiştim. Bu tarifle birlikte iki etti. Her iki sonuçtan da çok memnun kaldım. Bu demek oluyor ki diğer tarifler de özel misafirlerimiz için yapılmaya devam edilecektir.

Bu tarifi uygularken yaptığım diğer şey ise hesap kitapdı. Tarif 22 cm lik kalıp içindi. Benim kalıbım ise 18 cm idi. Silindir hacim formülünden(Πr²h) oran yapıp 0, 67 oranını buldum. Bu orana göre diğer malzemeleri tek tek bu oranla çarpıp yeni miktarları bulup uyguladım. Sonuç başarılı oldu:) Ama size orjinal miktarları vereceğim. Siz kendi kalıbınıza göre aynı oranı yapabilirsiniz. Ama siz kekin taşma ihtimaline karşı kalıbı mümkünse biraz büyük tutun.

SİYAH ÇİKOLATALI KEK:

MALZEMELER:

185 gr margarin (Küçük parçalara bölünmüş)

250 gr siyah çikolata (Küçük parçalara bölünmüş)

215 gr kekun( ben bu miktar kadar una , 1 paket kabartma tozu ekledim)

40 gr toz kakao

375 gr toz şeker

3 adet yumurta

Çikolata Sosu: ( ben sosu yapmadım, sadece kiraz ve biraz hindistancevizi ile üstünü süsledim)

20 gr margarin (Küçük parçalara bölünmüş)

125 gr siyah çikolata (Küçük parçalara bölünmüş)
YAPILIŞI:

22 cmlik kelepçeli yuvarlak kalıbınızın içini aliminyum folyo ile kaplayın. Yağ ve çikolata parçalarını benmari usulu eritin. Bu karışımı, şeker ve yumurta ile karıştırın ve ardından 250 ml su koyarak iyice karıştırın. Un ve kakaoyu geniş bir kapta karıştırıp bu sıvı karışıma ekleyin.

Karışımı kalıba döküp önceden ısıtılmış 160 derecelik fırında 1 saat 30 dakika pişirin. Kalıptan çıkarmadan önce dinlendirin. Soğuduktan sonra kalıptan ve aliminyum folyodan çıkarıp, kabaran üst kısmı kesin. Böylece ters çevirdiğinizde tabanı pürüzsüz olacaktır. Keki ters çevirip üstüne yine benmari usulü erttiğiniz çikolatalı sosu hazırlayıp dökebilirsiniz. Çikolata tutkunları için bu önerilir, eğer benim gibi bu kadar çikolata yeter diyorsanız da meyve taneleri ve hindistancevizi ile süsleyebilirsiniz. Kek, brownie lezzetinde, hafif ıslak görünümde ve gayet lezzetli oluyor.

Afiyet Olsun....

Bu kadar tatlının yanına bir de tuzlu gider, Bu da tarifini daha önceden verdiğim, Mısır Unlu Tuzlu Kek, çok beğenilerek tüketiliyor misafirlerce... Ben de hem bu kadar pratik hem de bu kadar tutulduğu için bu tarifi çok seviyorum. İsteyenler için tarif bu linkte...


14 yorum:

Adsız dedi ki...

Pınar yaptıklarının hepsi gerçekten güzel olmuştu. Ellerine sağlık.
Eltin

serapin mutfaginda pisenler dedi ki...

Sevgili Pinar hanim,inanin hangisinden baslasam yorumyazmaya.Hepsi birbirinden guzel gozukuyor,hele cikolatali kek beni bitirdi.ellerine ve emegine saglik,yanilmiyorsam hamilesiniz galiba Allah yardimciniz olsun.Gorusmek uzere bende sizi beklerim.

Swevgilerimle.

Berceste dedi ki...

Amanın ne güzel, Pınar mutfağına geri dönmüş :)

Adsız dedi ki...

Günaydın Pınar,yine çok güzel görünüyor hepsi ellerine sağlık.Alman pastası benimde çok sevdiğim ama henüz hiç denemediğim bir tariftir,senin tarifinle denerim artık.Bende bir siteden çikolatalı muhallebili tart denedim,çok beğendim iki gündür yiyoruz.Denediğim tarifin güzel tutması teşvik edici oluyor bu da çok güzel.Sevgiler...Nazife

Adsız dedi ki...

pınarcım, hamile hamile döktürmüşsün gene canım. hepsi harika görünüyor. ben arkadaşlarımı hep sabah kahvaltıdan önce ziyaret ediyorum,bu nedenle işim çok zor:) kakaolu kek de ekmekde bir harika.ellerine sağlık.Matemetik hesaplarına ise çok güldüm,üşenmemiş o kadar hesaplamışsın.bende hafta sonu senin sayende ilk başarılı ekmeğimi yaptım (çiçek ekmek) eşim bayıldı,seni andım bol bol.yayınlıycam bu hafta.öpüyorum canım

serinmavi dedi ki...

Hepsi de nefis görünüyor canım,ellerine sağlık...Selam ve sevgilerimle....

Bocuruk dedi ki...

Pınar'cığım,
Minik Alman Keklerini ben de denemiştim. Kasım ayı arşivimde var. Çok güzel bir tarif. Ama ben kremayı tam ölçü yapmıştım ve de çok gelmişti. Ellerine sağlık canım. Enerjin yerinde bugünlerde maşallah diyelim:)
Sevgilerimle...

nilay dedi ki...

Pınar'cım ;
pek hamarat gördüm seni bu aralar :) hepsi harika görünüyor...ellerine sağlık canım

sevgilerimle

gülriz dedi ki...

Merhaba Pınar, hepsi süper görünüyor; ellerine sağlık. Ben galiba en yakın zamanda Alman Pastasını deneyeceğim. Orta okula giderken, okulun karşısında bir pastane vardı, okul çıkışı orada yediğimiz Alman Pastalarının lezzetini arıyorum her tarifte. Bazen düşünmüyor değilim, "acaba onu, o kadar lezzetli yapan o günler miydi?" diye. Sevgiler

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Sevgili Eltim:)
Ben de yaptıklarımın beğenilmesine çok çok sevindim, inşallah bu yeni denemelerim hep başarılı olur:) Eski tariflerimiz daha pratik ve garantili ama ben hep yeni şeyler denemek istiyorum:)
sevgiler

Merhaba Serap,
güzel yorumun için teşekkür ederim
sevgiler
Merhaba Berceste
tam dönüş yaptım hem de, ben doğuma gidene kadar tatlı çörek yapıyor olacağım sanırım:)
sevgiler
Merhaba Nazife
Alman pastalarını şiddetle tavsiye ederim, çok güzel sonuç veriyor. Tartının güzel olmasına çok sevindim, dediğin gibi yeni denemelerimizin güzel sonuç vermesi teşvik ediyor.
sevgiler
Merhaba Müge
çiçek ekmeği beğenmenize çok sevindim. Evde ekmek yapmak gibisi yok, her zamankinden fazla ekmek yiyoruz gerçi:) En çok da hamur mayalayıp pişirdiğim zaman evi saran güzel koku, uzun bir süre gitmiyor..
sevgiler

Merhaba Serinmavi
güzel yorumun için çok teşekkür ederim
sevgiler
Merhaba Bocuruk,
hamilelik 2.dönemi çok verimli geçiyor, aklımda fikrimde sürekli yeni tarifler, yeni denemeler var..
Yaptıklarımdan yemesem bari
Alman pastasını zaten ilk sende gördüm denendiğini ve bu benim için çok teşvik edici oldu. Hatice sağolsun, böyle bir tarifi bizimle paylaştığı için
sevgiler

Merhaba Nilay
sorma, aklımda fikrimde yeni tarifler var. Ne yapacağımı şaştım, bana bir pastane açmak gerek, yaptıklarım tükensin ben gene yenilerini yapayım:)
sevgiler
Gülriz Merhaba,
Alman pastasını kesinlikle tavsiye ediyorum. Çok lezzetleniyor durdukça..
Çocukken alınan tatlar kolay kolay alınmıyo maalesef. Çocukken çizgi film seyretmenin verdiği keyfi, neden şimdi seyrederken alamıyor isek:)
Ama çok yakın bir tat yakalayacağına eminim:)
sevgiler

sevdamavisi dedi ki...

Sevgili Pınar,
ellerine sağlık harika tarifler. Alman pastalarına özellikle. sevgiler

Hülya dedi ki...

Ne çok çalışmışın görmeyeli Pınar'cığım;)Alman Pastaları pek şık olmuş.Aslında ben de denemek istiyorum bu tarifi ama elim ermedi işte:(
Formülünü çok tuttum;)Akıllı kadının hali işte;)
Çok öpüyorum seni...
Sevgiler..

Selcen Şenocak dedi ki...

Hepsi birbirinden güzel ellerine sağlık Pınar'cığım bu kalıp formülünde çok iyi oldu:) ellerine sağlık canım sevgilerimle iyi hafta sonları dilerim...

sevdamavisi dedi ki...

Sevgili Pınar,
yeni bir oyuna başladık katılırsan çok sevinirim. ayrıntılar bloğumda. sevgiler