9 Nisan 2010

PASKALYA ÇÖREĞİ VE 4 NİSAN MANZARALARI

Haftasonu paskalya çöreklerimiz pişti, istenen tat kıvam yakalandı. Artık tarif gönül rahatlığıyla verilebilir.
Kimden KLUBEM


Malzemeler:

175 gr margarin/tereyağ
2 su bardağı pudra şekeri
4 adet yumurta
1 su bardağı ılık süt
1,5 çorba kaşığı dolusu mahlep
1 paket dövülmüş damla sakızı tozu (Aktarlarda satılan limon tuzuna benzer, bir de paket içinde ufak beyaz un şeklindedir, bir paketin tamamı konacak)
1 paket yaş maya(42 gr)
6+ ½ su bardağı un
Üzeri için 1 yumurta sarısı, 2 çorba kaşığı file fındık/badem ya da Antep fıstığı…

Yapılışı: İlk iş olarak ufak bir tavada margarini eritip ılımaya bırakın. Hamur yoğurma kabınıza, sütü ve pudra şekerini alıp mayayı alın, mayayı elinizle ezerek dağıtın, yumurtayı, tereyağını, mahlebi ve sakız tozunu ekleyin. Ardından azar azar unu ekleyin. Hamuru iki katı olana kadar ağzı kapalı bir şekilde bekletin.(sıcak ortamda yaklaşık 2 saat, ortam soğuk ise 3 saat)
Mayalanan hamurlardan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp çubuklar haline getirin, üç çubuğun uçlarını bir araya getirip saç örgüsü yapın, alttaki uçlarını da birleştirip yağlı kağıt serili tepsiye dizin.

Üzerlerine yumurta sarısı sürüp file fındık ya da badem serptikten sonra tepsiyi 20 dakika daha bekletip 170 dereye ısıtılmış fırına sürün.
Kimden KLUBEM
Ben tepsileri midi fırına tek tek sürüyorum. Böylece altı ve üstü eşit pişiyor, daha kısa sürede pişiyorlar. Üstleri kızarana kadar (20-25 dakika) pişirin.

Afiyet olsun…

Çörekler pişince mutfağa tepsilerin başına koşturan biri vardı, onu da çektim:)
Kimden KLUBEM

Ertesi gün yani paskalya günü çöreklerimizi de alıp arkadaşımla buluşmak üzere yola koyuldum. Yol boyu rastgele fotoğraf çekerekten buluşma noktasına yürüdüm. Taksim'de bir kutlama daha vardı. Polis teşkilatının kuruluşunun 165. yıldönümü kutlanıyordu.
Kimden KLUBEM


Bu beyefendiyi görünce Beyoğlu'nun eski yıllarına gittim sanki. Hani özenle giyinilip çıkılan asil Beyoğlu'nun o zamanki görüntülerine...
Kimden KLUBEM

kafamı havaya kaldırdım hala 3-4 ay öncesinden biri gülümsüyordu bana
Kimden KLUBEM


Hollandalı arkadaşımın davetiyle ilk defa bir paskalya törenine katılaraktan bu merakımı gidermiş oldum. Çıkışta paskalya çöreklerimizi kahve eşliğinde yedikten sonra benim önerim Emirgan Parkına gitmek oldu. Lale zamanı çok güzeldir diyerek de övdüm ama nereden bilirdim geçen haftadan bu haftaya çok şeyin değiştiğini:( Giderken trafik bezdiriciydi. Bu daha iyi haliymiş, dönüşte sahilden dönerken ki trafik beterin beteriydi.
Daha bir hafta önce gelip çektiğimiz güzelim çiçeklerin halini görüp şaşırdım. Çoğu hastalık kapmış, bir kısmı da ezilmiş gitmişlerdi.
Kimden KLUBEM
Üstelik park fotoğraf çekmek için çok çok kalabalıktı. Neyse ki 50 mm yeni lensimiz arka planı epey flu yaptığı için istediğimiz fotoğrafları çekip döndük.
Kimden KLUBEM
Hava çok güneşli olduğu için fotoğraf çekmek ayrı zordu. İkindi vakti gittiğimiz halde yine de sürekli gölgelik alan aramak zorundaydık. Oysa geçen hafta ne güzel bir ışık vardı. Bulutların arasından sabah ışığı ile ne kolaydı iş, mekan kalabalıklaşmadan da işimizi halledip dönmüştük. Trafik ve otopark derdimiz de hiç olmamıştı.
Kimden KLUBEM

Emirgan Parkını size de epey övmüştüm bir önceki yazımda. Aklıma bu da geldi mekândan ayrılırken, hemen yazayım yeni durumu da istedim ama bu hafta tatlı telaşlar içerisindeydim, bir türlü fırsat olmadı.
Kimden KLUBEM

8 yorum:

nohut oda dedi ki...

yarın sabah kahvaltıya gitmeyi planımız vardı üzüldüm şimdi ama..
düzelmiştir belki:))

Burcu Çalışkan dedi ki...

en güzel paskalya çöregi kırmızılı olan bence:))

Eya dedi ki...

Yani sonunda pisirecegim su sahane paskalya cöreklerinden... harika..ellerine saglik, sevgilerimle

zehra

Yemekbahane dedi ki...

Paskalyalara bayıldım, 50 mm nin de tadını çıkarmışa benziyorsun canım:)

Açalya dedi ki...

ah bu çörekleri yapmak lazım, hele sakızlıysa harika olmuştur tahmin ediyorum.
Fotoğraflar yine çok güzel.

Mutfak Havlusu dedi ki...

Çocukken ilk anneannemin komşusunda yemiştim bu çöreklerden ve açıkçası çok hoşlanmamıştım.Çünkü çocuk damak zevki herhal herşeyi kendi tadıyla seviyordum.Tatlıysa tatlı,tuzluysa tuzlu olmalıydı.Bu sebepten benim için pek hoş değildi.Amma velakin üzerinden geçen bir 7-8 sene sonra bir yerde sıcacık yedim ve lezzeti karşısından mest oldum.Benim en en paskalya çöreğim "beyaz fırın"dan neffis yapıyorlar.Ama sizin tarifle deneyeceğim inşAllah şu yoğunluklar bir biterse.
ellerinize sağlık.
***
Bende geçen hafta gidenlerden cumartesi ve çok güzeldi ama erkende gittik öğlene döndük ne o trafik ne de lalelerin bozulmasına rast geldik ama bizim gittiğimizden beri baya kötü haldeler gidecek olana rkadaşlarım adına üzüldüm..

Adsız dedi ki...

Tarif cok güzel,altindaki kirmizili paskalya cöregi de öyle,sakiz tozunu ne yazik ki Viyana da bulamayabilirim,mahlep satiliyor ama.....
Hoscakalin,Tuba

Peritozu dedi ki...

Ne zamandir bloglari okuyamiyordum...Lezetli biseylerin kokusu beni buraya cekti :)

Lale fotograflari cok guzel olmus.

Sevgiler