6 Şubat 2008

Havuç ve Baharatlı EKŞİ KREMALI KEK

Yeni bir tarif denemeliydim. Son zamanlarda sürekli eski tarifleri uyguladığımdan bloğa ekleyemiyordum. Ayrıca fotoğrafını çekmek için de yeni birşeyler yapmalıydım. Boyut Yayınlarının "Tatlılar" kitabından bu tarifi uygulamaya karar verdim.

Üzerinde ki sos portakal rendesi ve krem peynir içerdiğinden bana limonlu cheesecake i anımsattı. Kekin içindeki zencefil ve bol muskat ise çok uyumluydu. Tekrar deneyeceğim tarifler arasına aldım bile. Ben tarifte bir takım değişiklikler yaptım. Örneğin esmer şeker yerine beyaz şeker kullandım, 2 yemek kaşığı pekmez ilave ettim. Yumurtayı bir eksilttim. Tarçın yerine zencefil, ekşi krema yerine de yoğurt kullandım. Sonuçtan memnun kaldım. Kendi kullandığım malzemeleri veriyorum.
Havuç ve baharatlı Ekşi Kremalı Kek:
Malzemeler:
  • 3 adet yumurta

  • 150 gr esmer şeker (3/4 bardak)

  • 200 gr rendelenmiş havuç (3 orta boy havuçtan çıkıyor)

  • 2 tatlı kaşığı toz zencefil

  • 1 tatlı kaşığı toz müskat

  • 250 gr yoğurt

  • 250 ml sıvı yağ

  • Aldığı kadar kekun(bunun yerine un +1 paket kabartma tozu kullanılabilir)

Portakallı krem peynirli sos:

  • 60 gr krem peynir, yumuşatılmış

  • 20 gr tuzsuz tereyağı, yumuşatılmış

  • 1 tatlı kaşığı rendelenmiş portakal kabuğu

  • 2 tatlı kaşığı portakal suyu

  • 125 gr pudra şekeri

Yapılışı: Yumurta ve şekeri iyice çırpın. Yoğurt ve sıvıyağı ekleyin, ardından baharatları, havucu ve unu ekleyin. Un miktarı yaklaşık 300-350 gr kadardır. Hafif koyu kek kıvamı oluncaya kadar unu eklemelisiniz. Karışımı yağlanmış ya da yağlı kağıt serilmiş kalıba boşaltın. Üstünü düzeltin. Yaklaşık 1 saat 15 dakika 160 derecede pişirin. Ben kalıp olarak papatya kalıbı kullandım. 22 cm lik kelepçeli kalıpta pişirebilirsiniz. Kalıptan çıkarmadan keki tel ızgara üzerinde soğuyana kadar dinlendirin.

Sos için, krem peynir, yağ, portakal kabuğu rendesi ve suyunu mikserde köpük köpük olana kadar çırpın. Pudra şekerini yavaş yavaş ekleyerek çırpmaya devam edin. Sosu soğumuş kek dilimleri üzerine dökerek servis edin. Ben her papatya yaprağına birer havuç şekilli şeker hamuru koydum.

Tarifi yazarken kalan son dilimi yiyorum bir yandan:)

Fotoğraflardan pek tatmin olmadım ama uzun bir aradan sonra bunları çekebildiğime de şükrediyorum. Can bütün gün yoğun bir ilgi istiyor. Oğlum büyüyor mu ne?

Fotoğraf makinesinin close up mercekleri sipariş edildi, yakında gelecek, o vakit daha yakın ve net fotoğraflar çekebilicem. Yemek fotoğrafçılığında yakın plan olması ve netlik olmazsa olmazlardan...

22 yorum:

Ferhanca dedi ki...

Pınar, ben de senin gibiyim şu günlerde.Eski tarifleri yapıyorum ama zaten eklediğimden olmuyor yeni tarif dene zamanı geldi.
Senin kekede muhteşem duruyor değişik bir tarif ve lezzet..
Ellerine sağlık..sevgiler.

Adsız dedi ki...

Mmmmmm... I can't read a single word on this whole blog, but I LOVE the pictures. That carrot cake looks Delicious with a capital "D." Thank you for sharing yourself with the world this way. Truly beautiful. Thank you. :)

Selcen Şenocak dedi ki...

Ellerine sağlık....

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Merhaba Ferhan
özellikle belirlediğim 3-4 tarif vardı. Her seferinde onları yapar olmuştum pratik ve aynı zamanda lezzetli oluşlarından ama blogda paylaşabilmek için de sürekli yeni tarif yapma hevesi oluyor.
sevgiler

Hi Mama Bear
thanks for your words, it is encouraging. I like to write this blog also in English, maybe in the future when my son have grew up. Now he is only 4,5 mounths old.
best wishes

Almula çok teşekkürler, ikişer dilim de İzmir'e gönderebilsem

Adsız dedi ki...

pınarcığım kek çok lezzetli duruyoda ben can'ımı özledim. nerelerde bizim kerata. yeni lezzetleri denerken mikseri yada kaşığı tutacağı fotoları bekliyorum. benim efe'm 4 yaşında ve ben hamur işi yaparken mutlaka yanımda, bütün malzemeleri o ekliyo, malzemeleri o karıştırıyo, hele de hamur sıkma torbasına bayılıyo. onun eli değince daha bi lezzetli mi oluyo ne.

Adsız dedi ki...

selam pinarim, güzelim :-)! kek cok güzel görünüyor. benim en sevdigim kektir havuclu kek. bizim buradada en yaygin olanlardan bir tanesidir, cheesecake'in aksine her yerde bulunur (bulustugumuzda cheesecake bulamamistin. hatirliyormusun?) :-). ama ben 4-gözle gelecek tarifi bekliyorum. canpare tarifi cok muhtesem görünüyor. eminim tadida öyledir. sen tarifi verde. belki bende yaparim... :-))))) öptüm sizi! sevim

Adsız dedi ki...

Pınarcım merhaba, ellerine sağlık çok güzel görünüyor.. hatırlarsan sana biberon sormuştum aldım ve çok memnun kaldım tavsiyen için çok teşekkür ederim.. Kızımız şimdi Can bronşit olduğunda hastaneye yatmaktansa buhar makinası aldığını yazmıştım, şu anda o yazını bulamıyorum. Benimde kızım hasta aynı durumdayız.Bir mahsuru yoksa markasını ve memnun kalıp kalmadığını bildirirsen çok sevinirim. Senin tavsiyelerin benim için çok önemli.. CAn 'ı çok öpüyorum..

Özge

ufukmutfakta dedi ki...

Yeni denemen bence çok başarılı görnüyor. Ellerine sağlık. Doğumgünü mesajın için ise çok teşekkür ediyor, Can'a ve sana kucak dolusu sevgiler gönderiyorum

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Ah Nuse
o günleri ben de sabırsızlıkla bekliyorum. İnşallah o günler de gelecek, oğlumun ellerinden kek yeriz. Ortalığı temizlemek gerekeceği kesin, zahmetine değer ama:)

Sevim beni çok güldürdün. Allah da seni güldürsün. Canpare tarifini mutlaka yapmalısın, çok tatlı oluyor:)
Not: Cheesecake bulamadığımı unutmuşum, bir daha ki sefere yine sorayım buluştuğumuzda.
Sevgiler

Merhaba Özge
biz soğuk su buhar olarak Kraft aldık, nebülizatör olarak da Omron marka aldık. Omron'dan memnunuz, bir sorun çıkmadı. Cihaz tek seferde bile hastane de olacak masrafı çıkartıyor. Alınmaya değer bence. Bir de bronşitin tekrarlayabilecek bir hastalık olduğunu göz önüne alırsak ne gerek var almaya demeden alınmalı bence. Bu alet astımlı hastalar için de kullanılıyor. Çalışma prensibi çok basit.
Biberondan memnun kaldığına sevindim. Çok geçmiş olsun ayrıca
sevgiler

Merhaba Ufuk,
çok teşekkür ederim. Nice güzel yaşlara diyorum tekrardan, bizden de sana kucak dolusu sevgiler

Müge Hüner dedi ki...

Pınar şekerim;
sosa bayıldım, ilk yaptığım kekin üzerine hazırlayacağım, tadı ağzıma geldi sanki nefis görünüyor.
Bu arada arayı çok açmadan canpare tarifini bekliyorum, malum bu aralar en çok işime yarayacak tarif o :)) Öğreniyim bakiyim nasıl yapılıyor:)

Seyhan dedi ki...

küçük havuçlar çok şeker olmuş gerçekten :) kekte süper görünüyor.

Fotoğraflar seni tatmin etmemiş ama bence gayet başarılı, bakalım yeni mercekle neler yakalayacaksın

Sevgiler

Berceste dedi ki...

Çok şeker görünüyor, ye beni, ye beni diyor :) Burada marketlerde çok satılan ve benim bayıldığım havuçlu bir kek var. Tarif sanırım ondan! Yalnız onda tarçın ve ceviz var. Kreması da seninkinden daha çetin duruşlu :P

Bu arada muskat diyecektim ama TDK aynen senin yazdığın gibi ''MÜSKAT'' demekte! Aklımıza hemen not ederek, teşekkür ediyoruz. Sondan bir önceki cümledeki çekebilecem'i çekebileceğim ile değiştirmenizi rica ediyoruz :) Haydi Dilek the TipX'i de sen Türkçeleştir :P

Eya dedi ki...

Pınarcığım...

ellerine sağlık,ne güzel bir görüntü vermişsin...Harika

Zehra

Adsız dedi ki...

Havuclu kek sahane görünüyor,ellerinize saglik.Sevgiler.

Adsız dedi ki...

O küçücük havuçları yerim ben ellerinize sağlık sevgiler

Adsız dedi ki...

O küçücük havuçları yerim ben ellerinize sağlık sevgiler

Yaren dedi ki...

Harika görünüyor,bayildim bu tarife.Lezzetli oldugu cok belli.Ellerine saglik afiyetler olsun.IYi bir hafta sonu gecirmeni diliyorum.

AsYa dedi ki...

ben Can'dan haberler istiyorum.

Adsız dedi ki...

Pinarin Kulubesi,

You are one of a kind. Keep doing what you're doing. Your English is EXCELLENT!! :)

Is it o.k. if I link to your blog? :)

I love the pictures you take, and even without even knowing what language this is, you are an INCREDIBLE photographer (I know other people who visit must think so, too).

What country are you in? It must be so beautiful there. <3 (I live in the United States.)

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Ah Müge
çok fenasın sen:) Hiç aklıma bu yön gelmemişti. Tarifi yok benim oğlumun, tarifsiz bu Can'pare:)

Pıtırcık, en çok isteğim şöyle doya doya fotoğraf çekmek aceleye yer vermeden. Doğuma 3 hafta kala evdeydim ya harikaydı benim için. Koca göbeğimle sürekli yeni tarifler yapıyor, güneş ışığında doyasıya fotoğraflıyordum. O günleri özlüyorum:)

Berceste
ben de baktım müskat diyor, benim de aklımda muskat diye kalmış ama TDK ne diyorsa o:)

Havuçlu kekin tarifinde tarçın vardı ben onu zencefil ile yer değiştirdim. Kreması da bekledikçe donuyor ve çetin bir hal alıyor. Sanırım aynı havuçlu kek bunlar...

Zehra, Bal Kabak, Yaren, Kızılcıkşurubu çok teşekkürler:)

Asya ben arada kalmış eski bir yemek blogcusu, tazecik de anne blogcusuyum. Susam sokağında bir şarkı vardı hatırlar mısın? Arada kaldım:))) Aslında bir tarif bir Can yazısı eklemeye çalışıyorum, malum eskisi kadar yeni tarif uygulama şansım da var. Can ile ilgili paylaşacak çok şey var hem de:)

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Hi Mama Bear

thanks for your all words again. I'm very happy to hear that. You are my first visitor that writes in another Language. I wish you know Turkish:) I'm from Turkey and live in Istanbul. What about you? Which city you are in? Let's write me: pinar.unal@gmail.com

Of course, you can link to my blog.
Also, I wish to link to your blog if it is ok.

Adsız dedi ki...

You linked to me already when you downloaded the International Breastfeeding Symbol off my site. :) Thank you for spreading the love of breastfeeding and making the cause truly international.

I have added your blog to my "Blogroll." Please see: http:/www.breastfeedingsymbol.org/blog.

Thank you, Pinarin Kulubesi! :)

(I think I will try to learn to read Turkish now. :))

Love to you! <3