5 Eylül 2007

Ramazan Pidesi ve Damla Sakızlı Kazandibi

3 gün oldu, ne yapıyor bunlar(Pınar&Can) diyebilirsiniz. Pazartesi öğleden öncemiz dışarda bilimum işlerle geçti, malum SSK sizi öyle prosedürlerinden geçirmeden izne çıkarmıyor. Saat 1 gibi işlerimizi bitirmiş, işyerine son bir kez gidip, arkadaşlarla vedalaşmış olarak eve döndük Can ile... Ardından ilk günün keyfini çıkarmaya başladık, bilgisayarı aldık yanımıza, koltuğa uzandık, Acıktıkça mutfağa gittik geldik arada. Akşam babamız geldi, yemeğin ardından yürüyüşe çıkardı bizi. Ertesi gün hadi bakalım biraz iş yapalım dedik, salon ve mutfakta temizlik operasyonuna giriştik, ağır ağır her gördüğümüz gizli köşeye elimizi atmaya çalıştık gücümüz yettiğince, acelemiz yok ne de olsa, azar azar yapsak yeter bize. Ardından babamıza süpriz olsun deyip kazandibi yaptık. Kazandibi yapmanın tek zor tarafı sıcak ocak karşısında ter dökmektir, malum altını yakmanız gerekiyor tepsinin. O da yetmedi Ramazan pidesi yapmaya giriştik. Yalnız, hamurunu biraz geç mayalayınca akşam yemeğine yetişmeyen ama lezzetinden dolayı yenilmekten kurtulamayan pidelerimiz oldu. Babamızdan da sitemleri işittik, neden yemeğe yetişmedi diye. Kazandibi yanında pide yediğini görüp şaşırdık babaya Can'la... Fotoğraf için de ertesi sabahı bekledik, yani bu sabahı. Akşam babamızın getirdiği Sofra dergisinin yeni sayısına göz attık. Pide fotoğrafını nasıl çekebiliriz diye düşündük. Sonunda güzel bir kahvaltı tabağı ile birlikte çekmeye karar verdik Can ile. Ardından da hazırladığımız bu tabak ile kahvaltımızı edecektik. Evde peynir olmadığını fark edip, peynir almak bahanesi ile tekrar yürüyüşe çıktık, 1 km. ötedeki markete gidip geldik babamızı da ikna ederek. Sabah olunca babamızı işe uğurladık ve başladık çalışmalara. Önce fotoğrafları çekip, sonra kahvaltı ettik.
Ramazan pidesi tarifi bu işin üstadı Sevgili Binnur'dan. Ben evdeyken ve Binnur'un bunca güzel tarifi varken eve ekmek alınmayacak bu gidişle... Sadece tarifleri değil, anlatımı ile öyle bir ikna ediyor ki Binnur, hamuru mayalamaya mutfağa koşuyor insan. Ekmeğin hikayesini anlatması ise çok daha anlamlı kılıyor bu çalışmayı. Tarif için Binnur'un sitesine yönlendiriyorum sizi... Bu tarif ile ilgili tek notum, eğer nar gibi kızarmış pideler istiyorsanız, üzerine yumurta sarısını sulandırmadan sürün derim. Sulandırıp da kullandığınızda pidelerin üstü yeterince kızarmıyor. Lezzetinde ise kesinlikle bir eksiklik yok. Ben fırın olarak da yadigar davul fırınlardan kullandım. Pizza, açma, ekmek gibi mayalı hamur işlerinde ben davul fırını kullanıyorum. Daha fazla ısınabildiğinden normal fırınlara göre çok daha iyi sonuç verdiğini düşünüyorum.

Kazandibi tarifi ise Oktay Usta'dan. Geçen hafta hazır satılan paketlerden yapmıştım, sonra baktım ki tarifi çok kolaymış. Yapılan işlemler aynıydı. Babamız da çok sevmişti. Tekrarı şart olmuştu. Gerçi aklımda profiterol yapmak vardı ama zamanımız azdı.

DAMLA SAKIZLI KAZANDİBİ

Malzemeler:

  • 1 kg süt(5 su bardağı)

  • 1,5 su bardağı toz şeker

  • 3 parça damla sakızı

  • 3 çorba kaşığı pirinç unu

  • 2 çorba kaşığı nişasta

  • Üzeri için istenirse tarçın

Hazırlanışı: Bir tencereye soğuk sütü, toz şekeri, pirinç ununu, nişastayı koyuyoruz. Bir çorba kaşığı toz şekeri ve damla sakızını havanda dövüp, onu da tenceremize katıyoruz. Çırpma teliyle karıştırıyoruz. Sürekli karıştırarak koyu muhallebi kıvamına getiriyoruz. Koyu muhallebi kıvamına gelince ocaktan alıyoruz. 30 cm çapında bir alüminyum tepsiyi önce yağlayıp ardından pudra şekeri serpiyoruz her yanına. Muhallebi karışımını da tepsiye döküp, ocağın üzerinde ara ara çevirerek altını yakıyoruz. Kenarların pempeleştiğini göreceksiniz. Bu işlem 10-15 dakika sürebiliyor. Ben sürekli çevirmeyip daha seyrek çevirdiğimde daha çabuk yandığını keşfettim. Tepsiyi sürekli çevirdiğinizde yanma süresi uzuyor. Altını yakma işlemi tamamlanınca ıslak bir bezin üzerine tepsiyi oturtun. Ilıyınca buzdolabına kaldırıp 2 saat kadar bekletin. Soğuyan kazandibini buzdolabından çıkarıp, dilim dilim keserek spatula yardımı ile ters çevirin. Üzerine dilerseniz tarçın yada kavrulmuş fındık kırığı ile süsleyerek servis yapabilirsiniz.

Not: Ben spatula ile ters çevirme işini henüz pek beceremedim. Kalıp gibi çıkmasını sağlayamadım henüz, ama yılmak yok, çalışmalara devam. Bu konuda önerileriniz olursa lütfen yazın. Ramazan pidesi için de elle şekil vermekte zorlandım, bir açık ekmek fırını bulup ustaları biraz izlesem iyi olur.

18 yorum:

Bocuruk dedi ki...

CAN'ın güzel annesi,
Bunları yapman da yemen de CAN' a çok iyi gelmiştir eminim. Ne güzel de fotoğraflamışsın. Sevgili Binnur'un Bigalı ekmeğini yapacağım ben de. Öyle güzel anlatmış ki senin de söylediğin gibi. Ellerine sağlık canım. Bu arada kahvaltı tabağına özellikle bayıldım. Peynirlerle birlikte ceviz. Hımmm afiyetler olsun. Unutmadan... cevizi CAN'ın katı gıdaya geçtikten sonraki kahvaltılarında dövüp ekliyorsun mutlaka. Şimdilik sen ye o alır gerekeni:))
Sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

Sevgili Pınar, Can ile ne guzel dusunmus tablo gibi bir tabak hazirlamissiniz. Ellerinize saglik.

Müge Hüner dedi ki...

Şekerim senin bu oğlan pek hamarat çıktı, 6 aylıkken sen hamurda yoğurtucaksın garibana anladım ben seni:))
Bu arada resimler tek kelime ile harika!! Kazandibi ye beni diyor sanki, hele kahvaltı tabağı, kahvaltıda cevize bayılırım zaten. ayrıca aynı zamanda tam bir iftariye tabağı olmuş farkındamısın süslü püslü, ay çenem düştü galiba.
Ellerinize sağlık CAN'ım.

Pembelinin Mutfağı dedi ki...

Sevgili Pınar, maaşallah sana sanırım hamileliğinin son aylarındasın ve maaşallah sana ne güzel şeyler yapıyorsun. Ellerine sağlık, eşinede afiyetler olsun.

Devletsah dedi ki...

Eşine hak verdim... Ben de olsam pideyi kazan dibine bana bana yerdim...

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Alan derinliği almış başını gitmiş bakıyorum. :)) Tarifler de çok güzel ama ben en çok fotoğraflara bayıldım.
Ellerine, emeğine, zevkine sağlık.

Gazoz Agaci dedi ki...

Pınarcım bir oyun başlattım, eğer kabul edersen seni de dahil etmek istedim. Ayrıntılar sayfamda.
Sevgiler.

Adsız dedi ki...

Canım Pınarım,

fotoğraflar nefis, mayalanması uzun zaman alan pideler şahane, kazandibi zaten çok güzel.:)

Ellerine sağlık canım benim. Can pek şanslı olacak belli... Annesi nefis ekmekler yapacak ona .. :)

Yasemin dedi ki...

kuzum senin bugunlerde ayaklarini uzatip keyifle dinlenmen gerekiyor :) malum can bey tesrif ettikten sonra pek dinlenmeye vaktin olmicek.. yokmu soyle hafta sonu gelecek arkadaslarin calistir onlari yapsinlar temizlik falan adami hasta etmesinler :P
optum seni bidenem! pek tabii can bey ide :)

elma şekeri dedi ki...

offff offffffffff nefis kazandibine bittim elleriniz dert görmesin ramazanda kabul ederseniz iftara sizdeyim.Sevgiyle kalin..

Adsız dedi ki...

Pideye bayıldım,çok güzel görünüyor....Ellerine sağlık....

Adsız dedi ki...

İkiside nefis Pınar'cım.Ellerine sağlık. Bence bu vakitleri bol bol dinlenerek geçir, çünkü sonra dinlenmeye fırsat bulamayacaksın. Boşver işleri. Onlar bitmez nasıl olsa. Sevgiler, öpücükler..

Açalya dedi ki...

Alla allaaaa hamarat hamileye de bak! sen simdiden bol bol yap, zamanin olmayacak uzunca bir sure boyle hamaratliklara :))) ellerine saglik.

Cafe Gusto dedi ki...

Pınarcığım senin ve Can'ın ellerine sağlık.Biran önce sağlıkla birbirinize kavuşmanız dileğiyle sevgiler....

Selen dedi ki...

Şekerim,
O kahvaltı tabağından bir tane de ben alabilir miyim? Ellerine sağlık herşey enfes görünüyor. Kazandibini de çok severim zaten, mmmhhh :))

yaban mersini dedi ki...

sevgili pınar,fotograflara bayıldım,yazının başlığını okuyunca herhalde etkinlik için bu tarif dedim ama not yok..neyse canım..sana kolay gelsin..slmlar.

Selcen Şenocak dedi ki...

Ellerine sağlık Pınar'cığım nefis görünüyor özellikle kahvaltı tabağı mükemmel afiyetler olsun. Çok güzel günler tadını çıkar sevgilerimle canım...

NiNo dedi ki...

of f muhtesem goruntuler bunlar ellerine saglik canim ne de guzel olmuslar yaaaa