8 Mayıs 2007

BİR YAZ RÜYASI: DONDURMA

Bu benim bıcırık yiğenim, dondurmasına kavuşunca pek bir şımarmış anlaşılan:) Yaz rüyası demiştim ama bu dondurma yenildiği vakit kıştı:) Şimdi ki çocuklar çok şanslı, bizim çocukluğumuzda dondurmanın yüzünü sadece yazları görürdük. (Bu arada ben de başlamışım, bizim çocukluğumuzda, bizim zamanımızda ile başlayan cümlelere... Yaşlanıyoruz galiba:)))
Bu da arkadaşlarla gittiğimiz bir kafede yediğimiz dondurma kızartması...
Evvel ki yaz tatilinde eşim ve eltimlerle bir tatil köyüne gitmiştik. Meksika mutfağı adı altında bu kızarmış dondurmadan yapmışlardı. Eşim dondurmaya bayılmıştı. Bende şefden tarifini istemiştim:) Eve gelip eltimle birlikte yapmaya çalıştık, biz yapamayınca beyler ele aldı işi... Ama yine de tatil köyünde yediğimiz kadar iyi olmamıştı (Beyler memnun oldu en azından, işe elini sürmelerinden kaynaklanıyor olabilir bu durum:)
İstanbul'da ki bu kafeyi keşfetmem iyi oldu, eşimi de götürmek istiyorum ilk fırsatta, masanın boşalmış tabaklarla dolacağına eminim:) Bu dondurma da eşimin Zonguldak çarşısında ki meşhur İstanbul Pastanesinde benim için yaptırdığı dondurma:) Hem gül, hem dondurma ( katlar vanilya ve karamel tonlarında, son yapraklar ise antep fıstıklı:)) Herkese tek kişilik bana iki kişilik dondurma hazırlanmıştı nedense:)
Ve bir film: Dondurmam Kaymak, bu filmi geçen sene seyrettikten sonra Limonlu Dondurma merakı başlamıştı bende. Çünkü resimde de gözüken dondurmacımız o kadar çok methediyordu ki dondurmasını, hazır gıda sektörüne savaş aşmıştı tek başına. Ben de soğumuştum gerçekten hazır dondurmalardan. Kaymak tadında ki limonlu dondurma tadını belki bulabiliriz diyerek Bolulu Hasan Usta'ya gidip Limonlu dondurmasından yemiştim. Hayal ile gerçek tutmamıştı, dondurmayı bitirememiştim bile, en azından bu hevesimi gerçekleştirmiş olduk. Limonlu dondurma bana göre değilmiş, bunu da anlamış oldum:)

Hazır gıda sektöründen de yeni dondurma denemelerim, çok beğendiklerim oldu ama buraya yazarak reklamını yapmak istemediğimden burda bahsetmeyeceğim.

Evde kendi kendime dondurma tabağı hazırlama denemeleri yapıyorum. Kiloluk dondurmalardan alıyorum. Dondurma kaşığı ile kuplara dondurmaları pay edip benmari usulü erittiğim çikolatayı döküyorum. Rulo gofretlerden ikişer üçer dizip, çilek ve muz dilimleri ile süslüyorum. Çileği bütün olarak çikolata sosuna batırıp üzerine bırakıyorum. Bol fındık kırığı ile de son noktayı koyuyorum.

Bu yazıyı okuduktan sonra herkesin halini düşünebiliyorum:) Dondurma, dondurma diye geçen sayıklamaları duyar gibi oluyorum:)
Rüyalar gibidir dondurma yemesi, kısa sürer ama yine de çok güzeldir. Bazen rüyanızdan uyanmak istemeyebilirsiniz..

15 yorum:

Adsız dedi ki...

Pınarcım,
Çok güzel bir yazı olmuş,çok severek okudum.Tabi okuyan herkes gibi benimde canımı sabah sabah dondurma istettin. :)
Sevgiler

Adsız dedi ki...

Merhaba,ben de zevkle okudum yazını,dondurma konusunda kim ne derse desin çocukluğumdaki tadı yakalayamıyorum,çocuk olmaktan kaynaklanan bir durum tabiki bu.Dondurma sunum şeklini beğendim en kısa zamanda deneyeceğim.Bu arada soğuk çorba tarifi ve yöresel yemek tarifi inş.en kısa zamanda yollayacağım.çok memnun olurum,sen iste yeter ki...Sevgilerimle...Nazife

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Merhaba Müge,

ben dondurmayı pek seven biri değildim ama birden bu sene değişiverdi:)
sevgiler

Merhaba Nazife
çocukluğun dondurma tadı bir başkaydı kesinlikle. Şimdi ise aynı heves istek yok içimizde, iyi ki yok diyorum bazen, yoksa elimize geçen maaşı şekerlemeye, dondurmaya verir, kapılardan geçemezdik sonra:) sağlam dişimiz de kalmazdı, hepsi çürürdü şeker yemekten:)

Soğuk çorbanın ve diğer yemeklerin tarifini sabırsızlıkla bekliyorum. Gelir gelmez de yapacağım inşallah.
Soğuk çorbayı göndermekle başlayabilirsin. Aşama aşama gidelim. İkimiz için de kolay olur böylesi:)
sevgiler

Adsız dedi ki...

Pınar ağzım sulandı resmen, özellikle hazırladığın servisleri anlatırken!

Meyveli dondurmaları ben de sevmiyorum. Benim dondurmam ya fıstıklı olacak ya çikolatalı ya da karamelli. Hele bizim Antep'de fıstıklı dondurmanın içine bütün fıstıklar, çikolatalının da içine bütün çikolata ve badem koymazlar mı?
Ne oldu ben de senin canını mı çektirdim yoksa :D

Sevgiler..

Naile
(aintabsofrasi.blogcu.com)

Berceste dedi ki...

Vişne ve çikolataaaa! Favorim! Güllü olanın görüntüsüne bayıldım. İnsan kıyamaz ona. Dondurmaaa diyemeyeceğim, zira kaloriferler açık ve ben dondurma olmuş haldeyim :P Sen dondurma makinelerine bir bakıver Pınar. Zeynep Seda(Annemin Sable Bisküvüsi) almıştı geçen sene, ona da sorabilirsin. Sevgiler...

Hulya dedi ki...

uff pinar bendede bir dondurma sevdasi bir haftadir gece gunduz dondurma:)yazinida okuyunca hani yaptigim su gofretli karisik dondurma dedim:)afiyet olsun,sana ve ogluna:)

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Merhaba Naile
en sevdiğim dondurma Hakiki Maraş dondurmasıdır. (Orada doğduğumdanmıdır nedir:) Üzerine de çikolata sosu ve bol antep fıstığı tabi ki. Bu sene Maraş'a gidip doyasıya yiyeceğim inşallah, ordan yazarım sana;)
sevgiler
Merhaba Berceste
Güllü olanı deme gitsin, nasıl yedim bende bilmiyorum kıyıpta:) Dondurma makineleri uzak kalsın aman, ben ayarımı biliyorum ama eşim bilmiyo maalesef, boğazları rahatsız, dondurma yemekten geri durmuyor ki iyileşebilsin. Dondurma makinesi alırsak hiç düzelmez artık:)
sevgiler
Merhaba Hülya
gofretli karışık dondurmamız ortakmış:) Oğluşum kıpır kıpır teyzesi, oynuyor sürekli:)
sevgiler

LaMa dedi ki...

Ben de indirim bekliyorum dondurma makinesi almak:) evde icime sinen., katki maddsiz deisik donrumala denemek icin... Gerci Bay Lama her an bir supriz yapip elinde kutuyla eve gelecek gibi bir his var icimde ama...
Insallah ben de yaza yarasir dondurma yazilariyla hizmete gecerim yakinda ;)

not:Dear Pinar, It is great to hear from you such often, as in the old days. Go Pinar go!!! :)

umran dedi ki...

Anne adayi olarak anneler gununu kutlamak istedim.

AsYa dedi ki...

mrb pınar,limonlu cheesecake ararken buldum siteni...baktım hamişsin sende bizim gibi..bi slm veriim dedim.aramızda bir ay var sanırım sen eylülde bekliyon bebişini...kolay hamilelikler diliyorum...sevgiler..
asya

Adsız dedi ki...

ben gül şeklindeki dondurma jestinde kala kaldım

sevgiler

Bocuruk dedi ki...

Pınar'cığım,
Anneler günün kutlu olsun canım:)
Sevgilerimle...

Cafe Gusto dedi ki...

Ellerine sağlık dondurma hem küçüklerin hemde büyümeyen küçüklerin sevdiği bir tatlı..Artık yaz kış yanilmesi ise harika...

kuzine dedi ki...

Zonguldak'tan ayrıldığımızda en çok özlediğim şeylerden biri İstanbul Pastanesi'nin profiterolleriydi. Benzerini hiç bir yerde bulamadım. Her gelişimde eve gitmeden bir kutu alır, dönerken de mutlaka bir kutu yanımıza alırdık. Dondurmalı profiterolü ise off çektirir hani.
Geçen yazdan beri dondurma makinelerini araştırıp duruyorum. Bu yazıdan sonra önce makineyi sipariş vermeli sonra da gidip profiterollü dondurma yemeli :))

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Dondurma makinesi akıllara ziyan gibi geliyor, dondurma komasına girmeyin sakın sonra. Gerçi evde fırınlarımız varda kek börek komasına mı giriyoruz dimi? Birşey olmaz sanırım:) Bay Lama elinde süpriziyle gelebilir tamam onay verdim:)

It is also pretty good to see your comment again, as in the past, hope will be forever:)
best wishes

Merhaba Umran Abla
çok teşekkür ederim. Henüz anne adayıyım ben , senin anneler günün kutlu olmalı esas, iki evlat yetiştirip bugünlere getirdiğin için.
sevgiler
Merhaba Asya,
evet ben de hamileyim. Sen de 4 hafta ileridesiniz bizden. Benden başka hamile varmı diye çok dolaştım ama bulamamıştım pek, seninle tanıştığıma çok sevindim.
sevgiler
Merhaba Aynur
benimde çok hoşuma gitti dondurma gül, gerçi çabuk bitti ama olsun, resmine bakıp kokluyorum:)
sevgiler
Merhaba Bocuruk
senin de anneler günün kutlu olsun
sevgiler
Merhaba Kuzine,
demek profiterol, ilk gidişte yenenecektir:) Çok teşekkür ederim bu bilgi için:) Dondurmalı profiterolü evde yapmayı düşünüyorum:) Bakalım hayırlısı sevgiler