14 Mayıs 2007

Anneler Günü

Anneler günü bu güzel kahvaltı sofrasıyla başladı. Eşimin halası bize çok güzel bir sofra hazırlamıştı. Anne, babamız ve eltimlerle birlikte misafir olduk bu sofraya... Eltimin 3 yaşındaki oğlu Alp masaya ilk oturanlardan... Dedesi de kahvaltı tabağını hazırlıyor beyefendinin. Daha sonra da kahvaltısını dedesinin elinden yiyecek. Çok şanslı bu torunlar:) Kayınvalidemin söylediğine göre kendi çocuklarına bile bu kadar ilgi göstermemiş babamız, Alp çok değiştirdi onu diyor:) Darısı bizim evlatların başına:)

Anneler günü için bir pasta yapmak istedim. İçi neli olsun, kekini neyle ıslatmalıyım, üstünü nasıl süsleyeyim diye epey bir düşündüm, hatta kağıt kalem ile plan projesini yaptım:)

Sonunda Muzlu çikolatalı beyaz bir pasta ortaya çıktı...

Bir gün önceden yoğun bir günün ardından eve gelip pastayı yapmaya başladım. Çok çabuk bitireceğimi düşünürken mutfakta ki işim gece yarısına doğru ancak bitebildi. Görüntüsünün düzgün olmasına gayret ettim. Pasta yapma işi çok zevkli imiş. Başından sonuna kadar bir oyun gibi, pasta yapmak... Pasta yapmanın incelikleri ve dikkat edilmesi gereken noktalarla ilgili Sevgili Pastacı Burcu'nun verdiği bilgilerden faydalandım. İsviçre'den aldığım pasta sıvama bıçağımı ve pasta telimi ilk defa kullanmış oldum:) Evde ki çikolata stoklarının küçük bir kısmını dahi değerlendirebildiğim için de mutluyum:)

MUZLU ÇİKOLATALI BEYAZ PASTA:

Malzemeler:

  • 1 paket 2 katlı hazır pandispanya(24 cmlik)
  • Keki ıslatmak için 1,5 su bardağı meyve suyu( Ben ananas ve portakal suyu karışımı kullandım)

Ara Krema : 150 ml süt kreması, 150 gr sütlü çikolata

Üst Kreması: 1 paket krem şanti, 1,5 su bardağı yağlı soğuk süt, 1 paket toz krema sertleştirici

Arasına sermek için 3 adet muz ve yarım su bardağı fındık kırığı, yanları için ise file badem ya da fındık

En üstü için inci şekerlemeleri, toz kakao

Yapılışı: Bu pastayı daha çabuk yapabilmek için öncelikle ara kremanızı hazırlayıp soğumaya bırakın. Bunun için çikolatayı benmari usulü eritip içine süt kremasını katıp iyice karıştırın. Homojen parlak bir kıvama kavuşacaktır. Yaklaşık 45 dakika kadar bekledim ben. Ara ara karıştırarak soğumasını sağladım. Böylece krema pasta içinden hemen akmıyor. Krem şantiyi hazırlayıp buzdolabına kaldırın. Kekin alt katını alıp istediğiniz bir meyve suyu ile ıslatın. Arasına hazırladığınız çikolatalı kremayı döküp buzdolabına kaldırın. Buzdolabında krema biraz katılaştıktan sonra muz dilimlerini dizip yarım su bardağı kadar fındık kırığı serpin. Kekin ikinci katını da meyve suyu ile ıslatıp kapatın. Buzdolabında soğumuş krem şanti ile pastanızı iyice sıvayın. Yanlarına elinizle file fındık bezeyin.
Sıkma torbasına bir miktar krem şanti koyup üst kenarlarına tepecikler oluşturun. Hava sıcak olduğu için ben bu aşamadan sonra buzdolabına kaldırıp son süslerini sabah yapmaya karar verdim. Kalpleri oluşturmak için hazır şablonlardan faydalandım. Şablonu eşim tuttu ben de kakaosunu serptim.

Annelerimizin kalplerini oluşturduktan sonra incileri ekledim. Halamızın ve eltimin birer çocuğu, annemizin ise 2 çocuğu olduğu için, kalplerin ikisinde birer, birinde ise 2 inci var. Dikkat edenler farketmiştir:)
İşte beklenen an... Pastamız servis ediliyor. Eşim ve abisi bu anı çok beklediler:) Pasta severek tüketildi. Bunun için kahvaltıdan sonra epey bir ara geçmesini bekledim:) Yoksa yenmeyebilirdi belki de...

Akşama doğru yola koyulup İstanbul'un öteki yakasına geçtik, memleketten akradaşımın anne ve babasının daveti üzerine... Bir önce ki akşam mutfak telaşımın diğer sebebi ise bu keki yapıyor olmamdı. Davet edildiğimiz yerlere giderken illa ki kendim birşeyler yapıp götürmek istiyorum. Cumartesi akşamı vakit daralınca bir kek yapayım dedim, birçok dergi karıştırdıktan sonra biraz da pratik olduğu ve görüntüsü de güzel olduğu için Oktay Usta'nın tarifinde karar kıldım. Gittiğimiz evin hanımı Ayşe Teyze, birçok şey yapmıştı. Ama ben fotoğraflarını çekemediğimden sofrayı paylaşamıyorum sizlerle:( Sadece kendim yapıp götürdüğüm kekin fotoğrafını ekleyebiliyorum. Sofra'da olanları şöyle bir sayar isem; İçli Köfte, Zeytinyağlı Yaprak Sarması, Lahana Sarması, Mantılı Çorba, Dereotlu Peynirli Sodalı Börek, Pirinç Pilavı, Etli Yeşil Fasulye, Yoğurtlu Havuç Salatası, Mevsim Salatası, Kadayıf.

SUSAM MANTOLU TAHİNLİ KEK:

Malzemeler:
  • 3 yumurta
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı tahin
  • 1 çay bardağı soğuk süt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3 su bardağı un

Mantosu İçin: 1 tatlı kaşığı margarin, 1 çay bardağı susam, 1 çorba kaşığı kırılmış ceviz


Yapılışı: Yumurta ile şeker 5 dakika boyunca iyice çırpılır, bu aşamadan sonra karıştırmalar yavaş ve tahta kaşıkla yapılacak. Sıvı yağ ve soğuk süt eklenir çırpılır. Tarifte aldığı kadar un denmişti ben ne kadar un aldığını ölçüp yazdım sizler için:) 3 su bardağı un ve kabartma tozunu ekliyoruz. En son tahini de ekleyip karıştırdıktan sonra kek kalıbını hazırlıyoruz. Kek kalıbını fırça yardımıyla margarinle yağlayın. Ben bu yağlama işi için yumuşak kase margarinleri kullanıyorum. Susamları kalıbın içine serpiştirip, kalıbı çevirerek duvarlarına ve kalıbın her yerine susamların iyice yapışmasını sağlayın. Ben ceviz kırıklarını kalıbın tabanına sermeyi tercih ettim. En üstte görüntüsü daha güzel oluyor böylelikle... 170 derecelik önceden ısıtılmış fırına sürüp 40-50 dakika üzeri iyice pişene kadar pişirin. Afiyet olsun.

10 yorum:

Adsız dedi ki...

Pınar ellerine sağlık pastada kekde çok güzel seneye daha bir anlam kazanacak anneler günü senin için inşallah sağlıkla dünyaya gelir ona pastalar hazırlarsın.
sevgiler

Adsız dedi ki...

Merhaba canım,yazını yine bir solukta ve zevkle okudum,pasta ve kek çok güzel görünüyor.Şu sıralar mutfakta sadece karın doyurmak için vakit geçiriyorum desem doğrudur...yaz birden geldi ve ben de temizlik yapıyorum ama hem titiz olmak(başak burcuyum da) hem de bir evi tek başına temizlemek çok zor geliyor.alışık değilim pek...neyse az kaldı inş.bitecek, senin tariflerde o zaman gelecek söz...sevgilerimle...Nazife

aslı dedi ki...

Pınar'cım harika tarifler canım anneler günün kutlu olsun ....sevgiler...

nilay dedi ki...

Pınar'cım ;
epeydir uğrayamadım yoğunluktan...pastan çok pratik ve hafif olmuşa benziyor...ellerine sağlık arkadaşım :)

sevgilerimle

Adsız dedi ki...

ne güzel bir sofra, ne güzel pasta ve ne güzel bir kek. kiskandim valla.... sofrayi kiskandim, cünkü ben o gün sevdiklerimle birlikte olamadim (heleki annemden binlerce kilometre uzaklardayim). pastayi ve keki kiskandim. cünkü bir diyetmacerasina girdigim icin böyle güzel seylerden mahrumum. evdede yapmiyorum artik. neyse. birgün bizede bu güzellikler kismet olur insallah... :-) sey... pastanin üstündeki inciler pek bi tanidik geldi... :-)) sevgilerle...

Adsız dedi ki...

Pınarcım kahvaltı sofrası ve pastan harika görünüyor, ne mutlu annelerimize değilmi onlara böyle sofralar, pastalar yapan ama en önemlisi bir araya gelmelerini sağlayan evlatlarız. Darısı bizlerin başına inşallah.
Tabi ben her zaman olduğu gibi kek e vuruldum!. Hemen yazdım defterime.İlk fırsatta yapıcam.
Sevgiler canım

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Merhaba Seda
en çok istediğim şey, bebişim için mamalar, pastalar hazırlamak, gerçi çok şekerli yemesi sağlığa zararlı ama artık bir orta yol bulucaz:)
sevgiler
Merhaba Nazife
benim eşimde başak ama neyse ki titiz değil:) Çünkü benim başıma dert olacaktı bu durum, ev temizliği derdi bende olduğuna göre. Allah sana kolaylık versin, bende bir aşka gelip şöyle bir ince temizliğe girişsem diyorum. Doğumdan sonra yapayım diyorum evdeyken, her gün temizlik yapsam, evim ne güzel olur:) Bende doğum sonrası kilo vermiş olurum, ne güzel fikir değil mi:) Üniversitede bir arkadaşım canı sıkkın olduğunda dolabını düzeltirdi, ne güzel bir huy derdim, ben ise sıkıntıdan yerdim:) Çok şükür bu psikolojiden kurtuldum ama tembellik etmek yerine temizlik yapmak çok güzel fikir, sıkıntın geçtiğinde evini de tertemiz bulursun ne güzel:))
sevgiler
Merhaba Aslı
çoook teşekkür ederim
sevgiler

Merhaba Nilay
pratik pastalar tatlılar yapmaktan kurtulmak istiyorum ama yine de kurtulamıyorum :) Son dakika yine elim pratik pastalara kayıyor, bir dahakine pandispanyasını kendim yapacağım ama...
sevgiler


Merhaba Sevim
demek inciler tanıdık geldi:)
kıskanma bakayım pastaları, diyetin sonunda incelince o zaman başkaları seni kıskanacak, ne güzel kilo verdin diye. Bende annemden ayrıydım, inşallah sonraki seneler böyle olmaz ikimiz içinde
çok opuyorum
inciler içinde sonsuz teşekkürler:)

LaMa dedi ki...

Pasta gercekten cok hos gornuyor, her kalbin icndeki boncuk sayisi da manali olmus :)Ince bir dusunce...

gülşen dedi ki...

kaç cmlik kalıp kullandınız acaba?
ve yumuşaklığı nasıldı,un miktarını biraz azaltmalımı sizce,denemeden sormak istedim?

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Merhaba Gülşen

pasta için hazır pandispanya kullanmışım o vakit:)
24 cm çapında oluyor onlar sanırım.

Sanırım soruyu tahinli kek için sormuştun. Çapını hatırlamıyorum ama max 24 dür. Ufak kek kalıbı idi benimkisi.
sevgiler