10 Mart 2007

Pizza & Fındıklı Kurabiye

Bu fındıklı kurabiyenin hikayesi var. Üniversite de yurtta kalırken, arkadaşımın annesi yapıp kızına hazırlardı. Arkadaşım da birer tane bize ikram ederdi. Bu kurabiyelerden daha sık yiyebilmek için o arkadaşla aynı oda da kalıyor olmayı dilerdim:) Bu kurabiyeler hafızamda o kadar çok yer ettiler ki, arkadaşıma bir şekilde ulaşıp bu tarifi istedim:) Oda annesinden alıp tarifi gönderdi sağolsun. Hemen o akşam işten gelip, tarifi uyguladım. Kurabiyeler birçok kişiye de nasip oldu. İlk testi yapan tabi ki eşimdi ve kurabiyelerin büyük bir kısmını tüketen de... Yurttayken arkadaşım bana kurabiyeden ikram ettiğinde sadece 1 adet alır, 2.sini isteyemezdim, içimden de kurabiyelerin hepsini yiyebilmeyi isterdim ama artık evlenip kendi mutfağımda her istediğimi pişirir duruma gelince kurabiyenin eskiden verdiği lezzeti artık alamadığımı gördüm. Eşim ve ikram ettiğim diğer yakınlarım kurabiyeyi çok beğendiklerine göre sorun kurabiye de değil, bende olmalıydı. En fazla 2 kurabiye yiyebildim, yaparken doymak diye buna diyorlar sanırım. Ama bu leziz kurabiyeleri başkalarına da tattırdığım için çok mutluyum. Yiyenlerin, lokmalarını gözlerini kapatarak ağızlarında çevirmeleri lezzetinin en büyük işaretiydi benim için...

FINDIKLI KURABİYE

Malzemeler:
  • 3 su bardağı un
  • 6 yemek kaşığı pudra şekeri(tepeleme)
  • 1 paket oda sıcaklığında margarin
  • 1 su bardağı kırılmış fındık
  • Fırından çıkınca bulamak için 3 yemek kaşığı pudra şekeri ile 1 tatlı kaşığı tarçın
Yapılışı: Unu, pudra şekerini, fındık ve yumuşamış margarini yoğurarak elinize yapışmayan bir hamur elde edin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, yuvarlayarak yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirin. 170 derecelik fırında hafif pembeleşene kadar tutun. Sıcakken pudra şekeri ve tarçın karışımına bulayın.
Afiyet Olsun.

Kurabiyeyi yaptığım akşam, yemeğimiz de yoktu, bende pizza yapıverdim. Eltimlerle beraber 4 kişiydik ve artacağını düşündüğüm pizzayı komşuma ikram etmeyi düşünürken, koca tepsi pizzadan dilim artmadı... Bu sefer yaptığım pizzanın üstüne pesto sosu da ekledim. Ekmeğinin ince aynı zamanda lezzetli olması ve üstünün bol malzemesi bir pizzayı lezzetli kılan en önemli unsurlar...

PESTO SOSLU PİZZA

Malzemeler:

Hamuru İçin:

  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı un
  • 1 paket yaş maya( 42 gr.lık paketler)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • Aldığı kadar un

Üstü için:

  • Evde olan malzemelerinize göre: Sosis, sucuk, mısır, domates, mantar, zeytin...
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı pesto sos(hazır sos yok ise 1 yemek kaşığı kuru fesleğen)
  • En üstü için 300 gr kaşar rendesi

Yapılışı: Maya, şeker ve tuz, ılık süt ve suyun içine bırakılarak erimesi sağlanır( mayayı elinizle ezin). Yağ eklenir, en son un eklenerek kulak memesi yumuşaklığında hamur yoğrulur. Hamur mayalanmaya bırakılır. 2 katına çıkınca yağlanmış tepsiye ince olacak şekilde yayılır. Bu hamur malzemesinden bir büyük ve bir de orta boy pizza çıkıyor. Ben ikinci tepsiyi yapmayıp bu hamurla poğaça yaptım. Bu tarif aynı zamanda poğaça ve açma hamurudur. Yağlanmış tepsiye dizilen hamurun üstüne salçalı-pesto soslu karışımı gezdirin. Bunun için 1 yemek kaşığı domates salçası ve 1 tatlı kaşığı pesto sosu içine iyice sıvı bir hal alana kadar su ekleyerek bir sos yapın ve sosu hamurun üstüne yayın. Sos kolayca yayılabilecek bir kıvamda olmalıdır. Evinizde olan malzemelere göre küçük parçalara böldüğünüz sosis, salam, sucuk, mantar, zeytin ve domates ile konserve mısırı hamurun üzerine yayın. Ben bu sefer sosis, sucuk, mısır ve domates kulandım. Kullanacağınız mantarları dilimleyip sularını çekene kadar tencerede yağsız pişirmeyi unutmayın. Yoksa pizzanın üzerine suyunu salacaktır. Hazırladığınız tepsiyi, önceden ısıttığınız 200 derecelik fırına sürün. Hamurunuz iyice pembeleşince fırını kapatıp rendelediğiniz kaşarı serpin. Kaşarlar hemen eriyecektir. Sıcakken servis yapın.

Afiyet Olsun.

22 yorum:

pecete dedi ki...

Gerçekten de tarifler benziyor. Ellerine sağlık Pınar'cığım. Bu aralar bir pizza hamur arayışım vardı. Nedendir bilinmez. Tarifin tam zamanında geldi. Teşekkür ederim. Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Pınar pizza ve kurabiyeler gerçekten güzel olmuştu.Tekrar ellerine sağlık.

ELTİN

Hülya dedi ki...

Pınar'cığım;fındıklı kurabiyene bayıldım ama nedense beni yurt anın daha bir etkiledi.Sanki 2. kurabiyeyi istesen n'olucak.Vermeyecek mi arkadaşın?Verir ama iş o değil işte.Ben zaten hep derim askere gitmeyenle,gurbete çıkmayan halden anlamaz diye...Kime ne ikram edersem nezaketen aldığı ilk parçadan sonra öyle ısrar ederim ki ikinciyi ve üçüncüyü de alması için.Ve genelde ikinciler de alınır hep.Bilmem ki benim derinliklerimde neli kurabiye tarifi vardır acaba araya sıkışmış ?Bir bakmam lazım;)

Hülya dedi ki...

Eee ben sana yorum yazmışdım birkaç saat önce.Neden kaydolmamış...Ağlarım şimdi:(

Bocuruk dedi ki...

Pınar'cığım,
Öğrencilik günlerinde hele de yurtta kalan öğrencilerdensen ev yapımı herşey çok güzel gelirdi. Ben ev yemeklerini özlediğimde ne yersem yiyeyim doymazdım. Taa ki ev yemeği yiyene kadar:) Ellerine sağlık canım.
Bloglar arasında yeni bir ebeleme-sobeleme oyunu başlamış. Ve bu oyunda ben de seni sobeledim tabii kabul edersen. Kolay gelsin:)
Sevgilerimle...

kamiş dedi ki...

Merhaba Pınar, klübene hoşbuldum :)) Ayrıca dünyanı çok beğendiğimi, tariflerini de leziz bulduğumu söylemek isterim. Kolay gelsin. (off pizza da nefis durmuş!)

Hesna dedi ki...

Pınarcığım Merhaba
Nasılsın, hamilelik nasıl gidiyor yemeklerle pek aran yok gibi görünüyor ama umarım bir sorun yoktur.
Kurabiye hikayeni okudum, bazı tatlar bazı zamanlarda ne kadar güzel geliyor değilmi.
Pizzada kocaman tepsi bittiğine göre nefis olmuş demekki. Eline sağlık.
Sevgiler
Hesna

Nukhet dedi ki...

Pinarcim

Findikli kurabiyeni denemeyi sitiyorum cok istah acici gozukuyor. Pizza icin diyecek bir sey zaten yok harika. Ellerine saglik

Betül dedi ki...

Pınarcım pizzan harika duruyor.Şöyle bol kaşarlı:)
ellerine sağlık.

Adsız dedi ki...

canım ikiside süper olmuş,ellerine sağlık..
sevgilerle...
www.denizesintisi.com

Sıcak Mutfaklar dedi ki...

pesto sosa bayılırım.zaten bir fesleğen delisi olduğum söylenebilir.bu akşam briggs ten pizza siparişi veriliyor anlaşıldı(bu günlerde biraz tembellik yapıyorum da)

umran dedi ki...

mmm nefis gorunuyor pizzada ,kuabiyelerde.ellerine saglik sirin anne adayi;)

umran dedi ki...

mmm nefis gorunuyor pizzada ,kuabiyelerde.ellerine saglik sirin anne adayi;)

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Merhaba Peçete:)
pizza hamurunu gururla tavsiye ederim:) Umarım memnun kalırsın
sevgiler
Merhaba Eltim:)
afiyet olsun, bu akşamda makarna yemeye buyrun annemlerle... Gerçi babamız makarna yemez ama:)Öyle sıradan makarna değil, fıstıklı, pestolu, kremalı özel bir karışım yapıcam sizlere:)
sevgiler
Merhaba Hülya
işte arkadaşım 2. için ısrar etmezdi:) bende isteyemezdim:)Bize ısrar şart:)yorumun yerinde merak etme:)
sevgiler

Merhaba Bocuruk
dediğin çok doğru, evde pişen herşey çok güzel geliyordu ta ki ev yemeklerine kavuşunca doydum ben de:)
Sobeni severek kabul ettim, evde ki eşyaları bir gözden geçirip fotoğraflarıyla ekliycem inşallah:)
sevgiler
Merhaba Kamiş
güzel yorumların için teşekkür ederim
sevgiler
Merhaba Hesna
hamilelik artık daha iyi gidiyor, bebiş büyüyüp de ekrandan bize elini kolunu sallayınca daha iyi hissetmeye başladım:)
Artık daha çok tarifle burada olurum inşallah.. Senin de farkeettiğin gibi ilk aylarda yemek yapmakla pek aram yoktu gerçekten:))
sevgiler
Merhaba Nükhet
fındıklı kurabiye tarifinden bende çok memnun kaldım. Tekrarı için malzemelerini aldım bile..
sevgiler
Merhaba Betül
pizza dediğin bol kaşarlı olmalı zaten:)Yoksa tadı çıkmaz.
sevgiler
Merhaba Ebru,
güzel yorumun için çok teşekkür ederim.
sevgiler
Merhaba Oylum
pesto sosu bende çok seviyorum, en çok da makarna ya yaraşır. Bugün bir deneme yapacağım bakalım:)
sevgiler
Merhaba Umran
çok teşekkür ederim:) artık ilk 3 ayı atlattığıma göre daha şirin bir anne adayı olabilirim:)Mutfağa yeni yeni yaklaşabiliyorum:)
sevgiler

Adsız dedi ki...

Pınar'cığım,
Ellerine sağlık canım..Kurabiye'yi sık yaptığımdan benim gözüm pizzada takılı kaldı..Resimde çok kalın hamur olmadığını gördüm acaba yanılma payım varmıdır?(kalın hamuru sevmiyor çocuklar)
Güzel ellerine sağlık tekrardan canım..Sevgilerimle..Gül/d.tadı

canan kufer dedi ki...

pinarcigim,

findikli kurabiyelerin cok güzel görünüyor...tam sera-mina nin ellerine göre :-)

bu arada nasilsin? bebis nasil?

selamlar,

canan

nilay dedi ki...

Pınar'cım ;
kurabiyeler eminim çok lezzetlidir...Pizza muhteşem görünüyor...hamurunu kalınlığını nasıl böyle ince ayarlayabildin ? genelde ev yapımı pizzaların hamurları çok kalın oluyor...ben böyle ince hamur severim...hazır pizzadan farkı yok yaptığın pizzanın görüntü olarak....ellerine sağlık canım :)

sevgiler

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Merhaba Gül Hanım & Nilay,
pizza hamuru ince evet, bunun için önce mayalandırıp sonra tepsiye incecik yayıyorum, böylelikle ince oluyor, eskiden tepsiye önce yayar, tepside mayalandırırdım, kalın olurdu, ince olması daha makbul tabi:)
sevgiler
Merhaba Canan,
Sera-Mina'nın ellerinden öper teyzesi:)
bebek iyi inşallah, bir sorun yok, hiç rahatsız etmiyo beni sağolsun:)
sevgiler

Ferhanca dedi ki...

Pınar 'cım merhabalar, kurabiye, pizza nefis olmuşlar .Eski canavarlığına dönüyorsun maşallah .
Benim de şu günlerde hiç bloga bakmak canım istemiyor kimseye bir şeyde yazamadım .Sen de gelmişsin sağol çok güzel yazmışsın.
Sana uğramadan edemiyorum sağlığını merak ediyorum ondan .Bebeğin ve senin iyi olduğunu yukarıdan okudum .aman dahada iyi olun ..
Canım çok öpüyorum kendine dikkat et narin ,uzun boylu ama aynı zamanda zarif olan sevgili arkadaşım. sevgiler..

B5 dedi ki...

Pinarcigim! Ne güzel tesadüf oldu. Bugün mutfak dolaplarini temizlerken kocaman bir paket rende findik buldum. Son kullanma tarihi yaklasmis üstelik.
Ne yapacagimi bilemedim. Simdi seni okuyorum. Tarif yerini buldu. Hem de nasil!

Pizza icinse benden tarif isteyenlere caniniz nasil isterse öyle yapin diyorum. Secenekler sonsuz nasilsa ;). Senin pizzandan da dilim artacak gibi degil..

Tesekkürler :)

Unknown dedi ki...

Pınar'cığım ellerine sağlık. Pizza hamuru tarifin harika. Sevgiler, Pınar

Adsız dedi ki...

Amiable post and this enter helped me alot in my college assignement. Say thank you you as your information.