29 Mart 2007

Mutfaktayım, Mutfakta!!!!

Epeydir yaptıklarımı yayınlayamadım. Birikti birikti ve hepsini bir yazıda aktarmak istedim. Hamileliğin ilk 3 ayını geçirince çok şey farketti bende, tembellikten kurtuldum, mutfağa yeniden alışmaya başladım ve işte ortaya çıkanlar... Yemek yapmayı hala pek sevmiyorum, zaten bu her zaman ki halimdi. Fırınım ve ben daha çok anlaşıyoruz:)
Etaminde ki gibi bir kuzine sobaya sahip olmayı çok isterdim:) Hayal ediyorum sadece... Kuzine fırınım ve ben çok mutlu olurduk, yemek ve kek kokuları evin her köşesine yayılırdı, ve daha bir keyifli olurdu sanki kek pişirmek... Ve bir kedi olmalı, sobanın yanıbaşına kıvrılan, kestane de pişirmeliyim, patates de atmalıyım fırına, üstünde çayım da kaynamalı, yemeğim de pişmeli, babaannemin çöreklerinden de yapmalıyım. O kadar çok torunum yok ki çıkan çörek tepsisi anında boşalsın yerine yenisi dolsun. Bir tepsi boşalsa da yeter benim için...
Kalorifer petekli evlerimizde bu güzellikten mahrum yaşıyoruz. Elbet bu durumun da artıları çok fazla, evin her köşesi sıcak, sular sıcak akıyorken bilmiyoruz, soba yanan odadan çıkınca üşümeyi, ya da soğuk sularda bulaşık yıkamanın zorluğunu... Ama buna rağmen bir kuzine soba istiyorum, hem de çok. Çocukluk anılarını yeniden yaşamak için belki de... Bir tepsi çörek pişirip mutlu olmak için...

Bu hayali bir kenarda tutalım, esas konumuza gelelim, işte fırından yeni çıkmış elmalı pay, bu payı yaparken Sevgili Ferhan'dan etkilendim. Onun yaptığı gibi üstünü hamurla kapattım ve çizikler attım. Sonuç ise çok lezzetli, ağızda dağılan harika bir elmalı pay.

ELMALI PAY

    Malzemeler:

    Hamur için:

    • 2 yumurta
    • 1 su bardağı şeker
    • yarım paket erimiş margarin( 125 gr)
    • 1 paket vanilya
    • 1 paket kabartma tozu
    • Aldığı kadar un

    Elmalı Harç İçin:

    • 3 elma rendesi
    • 1 tatlı kaşığı tarçın
    • Yarım su bardağı şeker

    Yapılışı: Hamur malzemelerinden önce şeker ve yumurta çırpılır, erimiş margarin, vanilya katılır, hamur kabartma tozu ile birlikte aldığı kadar un katılarak yoğrulur. Hamur ikiye bölünür, bir kısmı tart kalıbının tabanına yayılır, diğer kısım ise merdane ile açılarak üstüne kapatılmak üzere ayrılır. Elma rendeleri tarçın ve şeker ile ocakta çok az pişirilir(suyunu çekene kadar). Tartın içine konur, ve kalan hamur üstüne kapatılır. 180 derecelik fırında üstü pişene kadar tutulur. Afiyet olsun.

    Bu tarif fikir olarak değil tamamen Ferhan'a ait, Benim yaptığım tek fark, böğürtlen yerine çilek sosu kullanmak oldu. Minik bir kavanoz çilek reçelini üstüne boca edip, hindistancevizi ile süsledim:) Çilek reçelinden dolayı biraz fazla şekerli oldu:) Siz Ferhan'ın sos tarifinden şaşmayın derim:)

    Bu börekler Mercimekli, eltimin yaptığı böreğin tarifini daha önce site de vermiştim. Bir ziyaretçi bu börekleri yapıp çok memnun kaldığını belirtince börekleri ben de denemeye karar verdim. 2 tepsi böreğim oldu. Hepsini tüketemediğimizden bir kısmını buzluğa kaldırdım. Acil durumlar için saklıyorum:) Yeşil mercimeği ağzına sürmeyen eşim bile bu böreklerden yedi. Çok şaşırdım. Eşim'in ağzına sürmediği yeşil mercimek, benim ona yaptığım ilk yemekti, pek aç değilim diyerek o vakit yememişti:) Hiçbirşey seçmeyip yiyen eşimin tek yemediği şeyi bulmuş ve iki çeşit yemeğini yapmıştım o vakit hiç unutmuyorum:) Yeşil mercimekli erişte yemeği ile mercimekli bulgur pilavı idi:)
    Mercimekli börek tarifi için burayı tıklayın:)
    Fotoğraflar için kusura bakmayın, esas makinemizde bir süre arıza olup, tamire gittiğinden bunları eski makine ile çekmek zorunda kaldım.

    Veee benim kurtarıcım, pek çabuk yapılan, pratik brownie

    Mikrodalga'da Brownie

    Tarifi Devletsah'a ait, en fazla 15 dakika da kekiniz hazır, 5 dakika keki çırpmak için, 10 dakika'da pişirme süresi... Tarifi'ne buradan ulaşabilirsiniz. Bu tarifin dışında 3 adet çok güzel brownie tarifi daha var Devletşah'ın, hepsi çok pratik, ilk fırsatta denenecekler arasında duruyor.

    Bugün özel bir gün, hepimizin Mevlid Kandili mübarek olsun, bu gece yaptığınız hayırlar ve dualar kabul olsun. Bir kandil geleneği olarak bu akşam tatlı (en çok da helva) yapıp komşulara dağıtmak istiyorum. Bu güzel geleneği yaşatalım...

    14 yorum:

    http://serinmavi.blogcu.com/ dedi ki...

    Tariflerinle yine burada olman ne güzel pınarcım...Sana kolaylıklar diliyorum bu günlerinde...Hayırlı kandiller....selamlar....

    NİLAY dedi ki...

    Pınar'cım ;
    bir girmişsin ,pirr girmişsin mutfağa :) ne güzel mamalar hazırlamışsın maşallah...sen yap ve ye ki bebişte yesin bu güzel mamalardan büyüsün :)ellerine sağlık canım

    Adsız dedi ki...

    Merhaba Pınar, seninde mevlid kandilin mübarek olsun,gerçekten anlamı çok büyük bir geceyi idrak edeceğiz,inş.bol hayırlı ve dualı bir geçe geçiririz.tariflerin güzel,eline sağlık.sayfan yenilendiği zaman en mutlu olan insanlardan biriyim.her gün bikaç kez baktığım için. sevgiler.Nazife

    damak tadı dedi ki...

    Sevgili Pınar,
    Hepsi birbirinden lezzetli olmuşlar ellerine sağlık..

    Kandiliniz mübarek olsun..

    Güzel bir hafta sonu diliyorum..Sevgiler..

    Nukhet dedi ki...

    ben de bu Pinar hicbir seyler pisirmiyor diyordum ki sen aslinda pisiriyormussunda yayinlamiyormussun ocikti ortaya. hepsi birbirinden hos seyler olmus. Microdalgada keki ben de yapiyorum cok guzel oluyor ama aklinda olsun sakin kakolu kek harici bir kek yapma kek pisiyor ama firindaki gibi kizarmadigi icin bembeyaz bir sey kaliyor.Bu da benden bir tavsiye. ellerin saglik sevgiler

    Berceste dedi ki...

    Pınar çok güzel konulara değinip, çok güzel mamalar yapmışsın. Eline, diline sağlık. Kuzinede yemek pişirmek son dönemde benim de hayalim oldu. Burada o tarz fırınları gördükçe ah ah diyorum. Ama yazın bile kalorifer yaktığımız bu ülke için iyi de Türkiye'de yaz sıcağı ile kuzineyi bir arada düşünemiyorum! Helva yapma geleneğine gelince. Annem hasta da olsa, halsiz de olsa ne yapar eder, ev helva kokmalı, sevabı var der helva yapar. Ben de burada niyetleniyorum, sonra arkadaşlarla aramızdaki mesafe o kadar çok ki, 1 haftada bile dağıtamam kim yiyecek deyip oturuyorum yerime! Acaba Türkiye'de olsam ne olurdu diye düşündüm. Bazı arkadaşlarım apartmanda altlarında, yanlarında kim oturuyor onu bile bilmiyor, benim buradaki halimden pek de farkları yok diye düşünüp kendimi avuttum bu gece :P Adetler yok olmamalı! Kesinlikle bu fikre katılıyorum. Üşengeçlik yüzünden hanımlarımız unuttu bile, üşenen de bir kandil simidi alıp onu dağıtsın ama mutlaka yapsın diye düşünüyorum. Sevgiler...

    hulyalar dedi ki...

    pinar cok sevindim iyi olmana,bak ne guzel 3 ay gecince sihir gibi geciyor o yorgunluk,bu ikinci donem en guzel donem,hem cok agirlasmiyorsun,hem de o yorgunluk geciyor,yaptiklarina da bayildim,ellerine saglik,sen de bol bol ye simdi,ama bak bu brownide cig yumurta var bilesin,zaten berceste gorurse hemen kizacakti mikrodalga olayina benden soylemesi:)_ben kulaklari cok cekilmis hulya olarak diyim sana:)

    sevdamavisi dedi ki...

    Sevgili Pınar,
    dönüşün muhteşem olmuş birbirinden güzel tariflerle buluşturdun bizi. ellerine sağlık. sevgiler

    Berceste dedi ki...

    Sataştığın için gene kulağını çekeyim mi Hülya :P

    bocuruk dedi ki...

    Pınar'cığım,
    Sabah sabah yazını okurken büyük keyif aldım. Kuzineli hayallerini çok güzel anlatmışsın. Yaptıklarının hepsi çok güzel. Ellerine sağlık canım. Evet ilk üç ay geçince en rahat geçireceğin 3 ayda sıra son üç ay için ise ağırlaşıldığı için zor denir ama korkma benim öyle olmadı mesela:)
    Sevgilerimle...

    Gazoz Agaci dedi ki...

    Selam Pınarcım,
    Yazını okuyunca işte Pınar döndü dedim. Demekki bezelyecik de alıştı sana, sen de ona ;)
    Tart süper görünüyor, eminim tadı da çok güzeldir.
    Sevgiler canım..

    Adsız dedi ki...

    Merhaba pınarcım,
    en son etamin vardı sitende, sabah bir baktım acayıp şaşırdım.Kırmızı biber solmalarını görünce annem aklıma geldi. Eskiden kuruturdu memlekette.Balkona asardı ve onlar balkonun en güzel süsleriydi. Geçenlerde bende aldım evde kotu oldular hava ğüzeldi dışarı astım, gayri ihtiyarı. Sonra unutmuşum orda.Birkaç gün sonra aldım ama bayağı nemlenmişlerdi bende fırına attım kuruttum tekrar....
    Anlatırken bile yoruldum neyse...
    Paskalya çöreği ise enfes görünüyor. Ben birkaç siteyi takip ediyorum fakat sizdeki enerjiye şaşıyorum. Bütün bunları nasıl yetiştiriyorsunuz.Galiba benim bir zaman yönetimi eğitimi almam lazım. Sitenin sonunda ise bebiş beklediğini gördüm. Allah bir nefeste kurtarsın.

    Ballı Künefe

    Pınarın Klubesi dedi ki...

    Merhaba Serinmavi
    çok teşekkür ederim, tariflerimle döndüğüme ben de çok seviniyorum
    sevgiler
    Merhaba Nilay,
    bu mamalardan pek yiyemedim maalesef. Bir tek elmalı pastayı çok sevdim, diğer tatlılarla aram pek yok zaten, mercimeği de çok sevmeme rağmen şu dönem sevmiyorum nedense..
    Bebiş için daha sağlıklı beslenmeye çalışıorum ama
    sevgiler
    Merhaba Nazife
    sayfamı ziyaretin için çok teşekkür ederim sana, dün yeniden birşeyler ekledim, umarım ben de seni mutlu etmişimdir:)
    sevgiler
    Merhaba Gül Hanım
    güzel yorum için çok teşekkür ederim
    sevgiler
    Merhaba Nükhet
    uyarı için çok teşekkür ederim, ama bu durumu tahmin etmiştim, sadece haşlama görevi yapıyor çünkü, kızartmak için normal fırın gücü gerek:) Fırınımı çok seviyorummmmm
    sevgiler
    Merhaba Berceste
    o halde ben senden tam not aldım kandil de:) Komşularımın kapısını çaldım, kendime şaşmadım da değil, büyümüşüm de tatlıyı evin hanımı olarak ben yapıyorum da komşularıma dağıtıyorum, amanın sevsinler beni:)
    bu geleneği unutmamak gerekiyor haklısın.
    sevgiler
    Merhaba Hülya,
    bu dönem çok güzel gerçekten, yalnızca hafiften çıkan göbeğimi ne yapsam diye düşünüyorum. İnsanlar bunun bebek değil göbek olduğunu düşünecekler, o şekilde duruyor çünkü:)
    Brownie den yemedim ben çiğ yumurta olduğu için. Mikrodalga ama o kadar güzel ki.... Mikrodalgalar hakkında akademik makaleler okudum ve zararlı olmadığına karar verdim. Aynı zararı yapan çevremizde bir çok elektronik alet var.
    sevgiler

    Merhaba Sevda mavisi,
    dönüşüm muhteşem oldu gerçekten:) çok teşekkür ederim:)
    sevgiler

    Merhaba Bocuruk,
    kuzineli sobaya aşeriyorum ben de:) İkinci üç aylık dönem çok güzelmiş gerçekten, mutfağımda keyifli vakitler geçirmeye başladım yine, son üç ayım umarım senin gibi olur, bu yüzden elimden geldiğince yürümeye çalışıyorum
    sevgiler
    Merhaba Gazoz Ağacı,
    artık bezelye değil o, 12 cm oldu:))) Ama birbirimize daha çok alıştık sanırım:) Yaptıklarımın arasında yediğim ve en çok sevdiğim Elmalı pay idi, çok güzel yakışıyor, sanırım gene yapacağım bu haftasonu,
    sevgiler

    Merhaba Ballı künefe:)
    Kırmızı biber dolmalarımı ben de çok seviyorum. Mutfağımda gayet güzel bir şekilde ilk hallerini koruyorlar, duruşu da çok hoşuma gidiyor, dolma yapacağım vakit bir iki bağ alıp kullanıyorum. Salkım salkım duruyorlar, fırında kurutmakla çok iyi yapmışsın, memleketim Malatya'nın güneşinde biber ve patlıcan türleri çok güzel kuruyor, geçen sene salatalık bile kurutmuştu annem, dolmasıda çok güzel oldu.
    Zaman yönetimi değil de hayatımızda televizyonun yeri olmayınca böyle oluyor sanırım.
    siten var ise ziyaret etmek isterim.
    Sevgiler

    Ferhanca dedi ki...

    Pınar'cım , yaptıklarının hepsi çok güzel olmuş ellerine sağlık,afiyet olsun.
    Yazının girişi çok güzeldi iyiy ki puntto amca 'dan etkilenmişin.
    Kuzine konusundaki hayallerimiz aynı şekilde .Ben kaloriferli tek katlı mustakil bir ev ,mutfağı kocaman bir kenarda kuzinesi olucan ev hayal ediyorum . Senin hayallerle örtüşüyor.
    Tariflerimi deneyip ,beğendiğin için çok teşekkür ediyorum.
    Bu blogların keyfide böyle çıkıyor.
    Ayrıca ''çevreden tariflarini yapıyoruz ''diyorlar çok keyifli oluyor.
    Benim de oğlum buradaydı bir haftalığına gelmişti pek bakamamıştım .İrmik helvası o nun içindi tabi ki.
    Pınar'cım kendine iyi bak sevgiler..