14 Aralık 2006

MERCİMEKLİ BÖREK & KESTANELİ PASTA

Eltimin tariflerini paylaşıyorum...

YEŞİL MERCİMEKLİ BÖREK

MALZEMELER:

1 kg yufka
2 su bardağı yeşil mercimek
2 tane kuru soğan
tuz, karabiber
bir kase süt
bir kase galeta unu
yufkaları yağlamak için sıvıyağ

YAPILIŞI:
Yeşil mercimekleri iyice yumuşayana kadar haşlayın. Fazla suyunu süzün.
Soğanları yemeklik doğrayıp sıvı yağda biraz kavurun. Soğanlarla, haşlanan mercimekleri karıştırın. Tuzunu ve karabiberi de koyup karıştırın. yufkaların aralarını fırçayla yağ sürerek üstüste koyun. 12 üçgen parçaya bölün. Geniş yerine mercimekli harçtan koyarak yanlarını kapatın ve sarın. Hepsini tamamladıktan sonra börekleri önce süte batırın sonra da galeta ununa bulayın. Yağlı kağıt koyulan tepsiye dizin. 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

KESTANELİ PASTA

MALZEMELER:

1 kg kestane
2,5 bardak şeker
1 poşet krem şanti
1 paket vanilya
pastaban
1su bardağı ılık süt
1 yemek kaşığı neskafe


YAPILIŞI:
Kestaneyi bıçak yardımıyla keserek üstünü geçecek kadar suyla haşlayın. Haşlanan kestaneleri ayıklayıp tencereye koyup üstünü geçecek kadar su koyun. 1 çay bardağı suyu kalana kadar kaynatın. Daha sonra şekerini koyun. Koyu bir kıvama gelene kadar pişirin. Bu karışımdan üzerini süslemek için biraz ayırın. Diğerini püre haline getirin. Kıvamı katı olursa biraz sütle ayarlayabilirsiniz. Vanilyayı ve 1 poşet kremşantiyi de içine koyarak mikserle çırpın. Neskafeyi soğuk sütte eritip pastabanın altını ıslatın. Hazırlanan kremanın yarısını içine sürün. Pasatabanın üstünü de koyun ve artan sütlü karışımla ıslatın. Kalan kremayı da üzerine ve kenarlarına sürün. Kaşığın arkasını kremaya değdirip kaldırdarak şekil verin. Böylece küçük tepecikler oluşur. Aralarda kalan boşluklara da ayrılan kestanelerden koydum.

Afiyet Olsun...

7 yorum:

Adsız dedi ki...

Ay bu ne hiz Pinarcimmm,
ben okumaya yetisemiyorum sen yapiyorsun, tarifleri yaziyorsun kocaman bir tu tu tu yani:))
Sevgiler

Adsız dedi ki...

Merhaba ; börek çok hoş bende yapıyorum ama süte batırmıyorum bir dahakine öyle deneyeceğim pastanın resmini merak ettim eltinizle ilişkiniz çok hoşuma gidiyor ne mutlu sizlere

Pınarın Kulubesi dedi ki...

:)elti dayanışması işte:)
valla şu postta yalnız kaldık başbaşa senle.
bak senle benden başka kimsecikler yok:)

Adsız dedi ki...

Pınar'cım börek çok güzel görünüyor, pastayı merak ettim ellerinize sağlık.

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Merhaba Seda
süte batırınca galeta unu daha kolay yapışıyor üstüne ve galeta unu çok güzel bir görünüm veriyor.
senin yorumunu görmeden Lama ya bir yorum yazmıştım:) en başa isim yazmadığım için kime yazdığım anlaşılmamış
Merhaba Ebru
pastanın yakın resmini de ekleyeceğim,
sevgiler

Adsız dedi ki...

Merhaba;

Mercimekli börek tarifini denedim. Tadı inanılmaz güzel oldu. Yanlız tarifte 1 kg yufkayı üstüstü koyup, aralarını yağlayıp 12 üçgen elde edin diyorsunuz. 1 Kg yufka da 5 tane yufka oluyor. Biraz kalın olmuyormu? Ben yaparken 2'şerli gruplar halinde yaptım. Ama yine de sormadan edemedim. bir yufkayı 12 üçgen parçaya nasıl bölüyorsunuz? Acaba ben mi anlayamadım. Yanıtlarsanız çok memnun olurum. Bu börek en sevdiğim börek oldu.. Tarif için çok teşekkür ederim. Sevgiler, Nilgün

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Merhaba Nilgün
tariften memnun kalmana çok sevindim. Bana da bu böreğin güzelliğini hatırlatmış olduğun için teşekkür ederim. Yeni şeyler öğrendikçe eski güzel tarifleri yapmayı unutuyorum.
Sorularına gelince,
yufkaları yağlayıp üstüste koyuyoruz ama börek için sararken her bir katı ayrı ayrı sarıyoruz. Fotoğrafta ki gibi minik böreklerimiz oluyor. 2 katı birlikte sararsan daha büyükçe olur böreklerin, oda olur. Yufkaları 12 dilime bölmek için yarım yufkayı gözünle 6 ya bölüp, boydan boya 6 kere kesmen gerekiyor. Böylece toplam 12 adet dilim elde ediliyor. Daha büyük börekler elde etmek için 8 e de bölebilirsin. Bu kısmı resimleyebilsem daha açıklayıcı olurdu.
Sevgiler