6 Aralık 2006

KARADENİZ ESİNTİLERİ VE TERLİKLER:)))

Kastamonu gezisinde aldığım bu tırnak işi bağlama oyalarını ve örtülerini tanıtmak istiyorum sizlere.. Yapılışını öğrenince ne kadar değerli olduklarını anladım. Öncelikle, kumaşı tezgahta dokunuyor. Krem rengindeki kumaşı tezgaha geçiriyorlar. Renkli kısımları, simleri ve delikli işlemeyi el tezgahında yapıyorlar. Bu işlem bittikten sonra esas zor kısma geliniyor. Tırnak işi denilen bağlama oyalarına... Bu oyaların iplikleri önce tek tek asılıyor kumaşa.. Bu kumaş püsküllerini hanımlar tek tek alıp, düğüm atmak yöntemiyle oyayı ortaya çıkarıyorlar. Hiç bir tığ yada alet kullanılmıyor. Sadece tırnaklarla sıkıştırmak yöntemiyle düğümler atılıyor. Sanırım makrome tarzı denilebilir. Bu konuları Berceste'ye danışmak en iyisi:) Zaten gitmeden evvel bana bilgisini veren ve tanıtan da oydu. Yoksa hiç aklıma gelmezdi bu oyaları soruşturupda almak... Bilgisini de hem rehberimizden hemde satıcı bayanlardan aldım. Kendileri yapıp satıyorlar.. Tezgahın resmini daha evvel Kastamonu gezisi yazıma eklemiştim..
Karadeniz esintileri bunlarla da bitmedi. Evvel ki Muhlama'yı yemek olarak saymaz isek ilk defa bir karadeniz yemeği yaptım. Bu sizi şaşırtmasın, çünkü eşim karadenizli. Çevremdeki büyük çoğunluk karadenizli (eltim, işyerindeki arkadaşlar) olunca bir merak başlıyor. Bu yemeğide şirketteki bir arkadaş yapıp getirmişti. Tarifini ondan aldım. Gerçi yemeğin daha sulu olması gerekiyor ben mısırların bu kadar çok su çekeceğini tahmin etmemişdim:) Ama lezzeti gayet iyiydi:)
Eminim kayınvalidem bu yemeği yaptığımı görse çok mutlu olurdu. Şu an memleketlerindeler, yemeği umarım burdan görür. Zonguldak'a sevgi ve selamlarımı yolluyorum.

KARA LAHANA KAVURMASI
Yemeğin içinde barbunya, mısır yarması ve karalahana yaprakları kullandım. Önce barbunya yı ve mısır yarmasını bir gece suda beklettim. Ardından ayrı ayrı haşladım. Kara lahana yapraklarını ince ince doğradım. Hepsini düdüklü tencereye alıp, içinede üstünü kapatacak kadar salçalı su bırakıp, baharatlarını ve yağınıda ekleyip yarım saat kadar pişirdim. Size çok da ayrıntılı tarif veremiyorum. Her şeyi gözkararı bıraktım içine. Ama bununla ilgili ayrıntılı tarifi Gül Hanım ın sitesinde bulabilirsiniz.

Bir diğer merak konusunuda burada gidermek istiyorum. Bayanlar olarak, yeni bir şey alınca biliyorsunuz ki illa arkadaşlarımıza da aldığımızı gösterip onların da fikrini almak isteriz. Aslında bu fikir alma "hadi sende söyle ne güzel değil mi aldıklarım?" dan öteye gitmez:) Hepiniz sanal arkadaşlarımda olsanız bende terliklerimi size göstermek istedim. Tabi bunda Hülyalar'ın ve Berceste'nin de talebi söz konusu:) Bilmiyorum, beni tuzağa mı düşürdüler ama ben ekledim bile resimleri:)

İşte sıcacık ayaklar için olan puf puf terliğim:) Marka reklamı olmasın diye yazmıyorum:)

Bunlarda yazın şıkır şıkır giymek için olan hanım işi terliklerim:)
Bir diğer dikkat konusu ayak numaram olacaktır eminim:) 39-40 numara giyiyorum arkadaşlar.. Şimdi hayret ifade eden sesleri duyabiliyorum:) Boyumla orantılı olduğunu söyleyeyim en azından da o kadar çok şaşırmayın:)

sevgilerimle...

21 yorum:

Ferhanca dedi ki...

terliklerini gülegüle giy ..ince veuzun bir bayansın herhalde en az 1.75 boyun vardır o boyuda küçük ayak taşımaz.. pufudukların çok güzel üstündeki dilekte öyle..
sen ve ben karadeniz yemeklerini aynı anlarda ilk kez deniyoruz. ben karalahananın kokusunu hiç sevmediğimden almıyorum diplesi ve dolması hazır varsa birileri yapıyor nasıl olsa yerim ..
sevgiler...FERHAN
ferhan_kara62@hotmail.com mail adresim..

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Merhaba Ferhan:)
teşekkür ederim. 1.75 den de yukarı çık:)
ince sayılırmıyım bilmiyorm ama zayıf değilim, zayıf olmayı da istemem:)
karalahanayı en iyisi düdüklü tencerede pişirmek kokusu çıkmıyor, içinde hapsoluyor:)
sana mail attım
sevgiler

Adsız dedi ki...

terliklerin çok güzel, güzel günlerde giy :)

seda
tarifname.blogspot.com

umran dedi ki...

terliklerin el dokumasi tirnak isi olan ortulerin hepside cok guzel.iyi gunlerde kullanman dilegiyle..

Hulya dedi ki...

sissstt pinarcim ya,super terlikler.niye seni tuzaga dusurelim canim,gordunmu benim oyle islerimi hic bakim:)cok begendim gule gule kullan,giydikcede bizi hatirla,gulumse:)dedigin dogru,bize gosterdin cok guzel bence dedim bende.demek 1 75 den de uzunsun ,way ne guzel:)

Punto dedi ki...

Pınar Hanım,

Bu karalahana kavurması, bizim vurma lahana olmasın. Rahmetli annem yapardı, şimdi eşim yapıyor. Eskiden büyük kepçe ile bize ezdirirlerdi, şimdi mikser hallediyor bu işi.Bildiğim kadarı ile lahana haşlanıyor,suyu dökülüyor, mısır yarması ve barbunya konuyor.Et suyu kullanılıyor. Baharatlar isteğe göre. Tabii eskiden iç yağı da konuyordu. Şimdilerde sıvı yağ kullanılıyor.Mikserden geçirilince muhallebi kıvamında bir yemek oluyor.

Punto dedi ki...

Pınar Hanım,
Size yorum yazdıktan sonra interneti bir karıştırayım dedim. Vurma lahananın yapılışına ulaştım. Belki siz biliyorsunuzdur olsun bilmeyenler okusun.
İşte tarif:
Malzemeler: Altı bağ kara lahana, bir kaşık tereyağı, bir bardak mısır unu,fasulye, az miktarda acı biber.
Yapılışı: Once, temizlenmiş ve doğranmış lahana ve fasülye ayrı ayrı haşlanır ve süzülürler. Mısır unu dışında bütün malzemeler ve tuz kazana konur, kaynatılmış su ilave edilir ve pişirilir. Suyu bir başka kapa alınıp ezme işine girişilir. Lahanayı ezmek için özel bir kutali (Kepçe uzunluğunda düz yontulmuş ağzı dört parmak kalınlığında ve genişliğinde bir araç) veya kepçe kullanılır ve lahana muhallebi kıvamı alıncaya kadar ezilir. Ezme işi bitince lahanadan daha önce alınmış olan su ve bir miktar mısır unu kazana yavaş yavaş ilave edilir ve 5 ila 10 dakika karıştırılarak kaynatılır. Ezme lahanaya damak zevkine göre tatlı kabağı, taze fasülye, taze mısır veya pazı ilave edilebilir.
Bana göre siz siz olun mikser kullanın.

Berceste dedi ki...

Eeee ortulerin hangisi benimki??? Ben onu da merak ettim simdi :P Ne de olsa bana da alir misin dedimdi gitmeden degil mi? Birinin kumasi digerinin de baglamasi pek guzel gorunuyor. Ufff o kumascilarin oralarda olmak istedim simdi, beni orada unuturdunuz, siz gezmeye devam ederdiniz herhalde. Bayiliyorum boyle el-islerine... Terliklerini gule gule giy, giydikce de kulaklarimizi cinlat :P
Bu arada su kartlarla ilgili birsey daha soylemek istiyorum, bugun nakis kursundaki teyzelerden biri kursa kimler geliyorsa hepimize ayri ayri kart yazip getirmis iyi mi? Hani bayramda uzaklardakilere atariz biz kartlari...Burada hergun yuzyuze olanlar bile bir kart cilginligi seklinde birbirine kart yazip veriyor. Hem hosuma gitti, hem de dedim yazik gunah bu kadar kartona masrafa...Somine onune o kartlari ip gerip asiyorlar, kimin daha cok karti var yarisi yapiyorlar resmen. Christmas sonrasi hepsi aynen cope gidiyor. Tabi kagit copune ama olsun gene de musriflik! Uzaklardakiler icin tamam ama yuzyuze gorusenler icin musriflik! Bugun bir arkadas soyluyordu, hediye meselesini, para bulamayanlar borc alip hediye aliyorlarmis...Alis-verise cikmistim, yasli, sakat, genc akliniza kim gelirse cilginlar gibi hediye aliyorlardi! O hediyelerin de bir kismi aynen cope gidiyormus duydugum kadariyla. Ama eminim alis-veris merkezleri, dukkanlar bu isten cok memnundur!

Adsız dedi ki...

Pınar,Bu örtüler çok hoş görünüyor .Geçen kış Kastamonu Ilgaz gezimiz olmuştu ama çok kısa kaldık ve bu örtülerin satılıdığı bir yer görmedim ne yazı ki...Sanırım rehber edecek birileri olması lazım :)Bu tırnak işi denilen teknikle yapılmış havlu almıştım kermesten çok şık duruyor.

Terlikler de yakıyor.Huzur içinde kullan inş.


Selam ve sevgiler ...

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Merhaba Seda, Umran
yorumlarınız için teşekkürler, terliklerimi dahada bir sevdim:)
Merhaba Hülya:)
istersen sana bir kısmını verebilirim. Bu kadar uzun olmayı istemezdim. Terlikten görüldüğü üzere sıfır topuk:) Gerçi mankenler o boya bakmayıp bir de topuk giyiyorlar ama ben giyince kendimi iyice tuhaf hissediyorum. yukarda havalar soğuk oluyor:)
Merhaba Punto Amca
tarifin böyle olduğunu hiç bilmiyordum. Keşke önceden baksaymışım.. Ezilince lapa gibi olmuyor mu acaba? Benimkiler yeterince sulu olmadı, tam kavurma gibi..Tüm suyu çekmişti mısırlar.. Dediğiniz gibi eskiden iç yağı koyarlarmış bunun üstüne.. Şimdilerde ise zeytinyağı ile yapıyoruz:) Tarif için çok teşekkürler.. Bu tarif ile tekrar deneyeceğim ve mutlaka mikser kullanacağım:)
Merhaba Berceste:)
eee seçimi biraz zorlaştırmak istedim. Hangi örtüyü istiyorsun bakalım:)
Niye öyle diyorsun neden musriflik olsun, yaşattığı duygularla karta giden bedeli karşılaştırıldığında önemsenmeyecek kadar düşük kalıyor verilen miktar. Hocanın yaptığını bizde lisede yapardık hatta çok komik ve birazda yaramazca bir yöntem bulmuştuk. Liselerde nöbetçi olurdu, öğrenciler sırayla nöbetçilik yapardı. Birbirimize vereceğimiz kartları bu öğrencinin eline tutuşturmuştuk. Gel bunları dersin ortasında dağıt diye.. Tabi ki dersteki hocanında ona göre kızmayanından olması gerekiyor:) Üzerinde damgası olmayan zarflarda kartlarımızı dağıtırdı nöbetçi:))))
şimdi hatırladım bunuda:))) ne güzelmiş o günler:))
Merhaba Serinmavi
banada Berceste bilgi vermeseydi benimde aklıma gelmezdi bu örtüleri araştırmak, geziye gittiğimiz grupta benden başka araştıran da olmadı zaten:)
örtülerin el emeği olduğunu bilmek çok güzel değil mi?
terlikler için duana teşekkür ederim
sevgiler

LaMa dedi ki...

Merhaba Pinarcim,
gule gule kullan cici ortulerini, giyin terliklerini..
Bir kere chaplin gibi ziplarken cekilmis fotonu gormustum boydan,bir bayram gunu esin cekmis,hafiza nasil ama,inan simdi bakip soylemiyorum...bir de yanlis ise baska bir blogcu ile karistiriyorsam yandim!
Neyse iste,ordan boyunun cok uzun oldugunu anlamamistim, zaten yas ve kilo konusunda tahminim cok kotudur buna fotodan boy anlamamak becerisni de eklemis oldum :))

Hey millet, hala duruyordur bahsettigim foto, kosun siz de gorun:)
Sevgilerr

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Merhaba Lama
seni yeniden görmekten mutlu oldum bilesin:)
yorumuna nail olmak bile şeref:)
hafızanda doğru:)
o fotoğrafım unutulur gibi değil zaten :)
ama o fotoda ben epey uzun duruyodum anlaşılmıyor mu?
ara ara böyle fotoğraflarla kendimi göstermeyi seviyorum:)))

Hülya dedi ki...

Terliklerine bayıldım...Pek ciciymiş....

nilay dedi ki...

Pınar cım ;
cicilerin çok güzelmiş arkadaşım.güle güle giy :)
boya göre ayak konusuna katılıyorum...bende 1.77 yim...ayak numaram 39-40.bu boya ayaklarımın minyon bile olduğunu düşünürüm zaman zaman...çünkü şirkette 1.65-1.67 boylarındaki arkadaşlarımın bile ayak numaraları 39-40.yeni nesilin ayakları büyük biraz...ayrıca ellerine sağlık.Otla yapılan yemekleri çok seviyorum...eminim çok lezzetli olmuştur

sevgiler

sevgiler

LaMa dedi ki...

Ay sen mutlu olcaksan ben gorunurum:) senin gibi fotolarla degil ama yazilarla kendimi gostermeyi seviorum ben..Zaten bazen kendimi mukremin abide, bakkalin yaninda oturan irmik miydi adi, o teyzeye benzetiyorum. Hani o sadece belden yukari yayin yapiordu ya ,ben de sanal alemde yayin yapiyorum boyle :D
Sen de kendini LamaMutfakta goster ara sira da halk boyunu gorsun :P

Hulya dedi ki...

pinar nerde minik tatlilar?bu arada bak ne farkettim ,senin esinin ismi Armagan mi?yandaki yazindan oyle bir sey farkettim,yanildimmi?

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Teşekkür ederim Hülya:)
Merhaba Nilay,
ayak konusunda ve boy konusunda ortakmışız ne güzel:)
yeni nesil daha uzun boylu ve orantılı olarak ayaklarda büyüyor tabi:)
sevgiler

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Merhaba Lama
senin mutfağında kendimi gösteririm tabi.. sen yap güzel şeyler ben hep görünürüm:)
yazılarınla görünmen daha bir gizemli yapıyor seni, halk merak ediyor:) bak Hatice bile yayınladı fotosunu, senden de bekliyoruz:)
sevgiler
Merhaba Hülya
senden birşey kaçmıyor:)
mini tartlar, tartöletler, turtalar hazır:)sonuçtan çok memnun kaldım, bu işi aklıma soktuğun için sana ayrıca teşekkür ederim:)
bugün blog yazısı olup eklenmeyi bekliyorlar:) Eşimin ismi konusunda doğru tahmin:)yanılmadın:)
sevgiler

LaMa dedi ki...

Pinarcim,kasiniyorsun,yine satasmissin guzel seyler yap ben gelirim diye,ben hep guzel seyler yapiorum ki Allah'ima sukur :DDD

Bu arada Bay Lama da demisti esinin adi Armagan heralde diye:) Eger puan filan dagitiyorsan O'na da isteriz :P
Simdiii, hadi bir de Bay Lama'nin ismi tahmin etsin Hulya :D hehi hehiiii

Hulya dedi ki...

oooo bay lama bu sayflari okuyor mu?nerden bileyim ahu sizde beni ne sandiniz?cin hulya demissin zaten bana lama gecen gun:)senin esinin ismi bay lama iste:)Armagani buyuk harfla yazmisim naberrr?ordan buldum,benimd ekafam boyle seylere calisiyor zaten baska seylerde calissa:)

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Yav sizlere inanmıyorum, iki cin bir araya gelmiş:)ikinizede 100'er puan benden, Türkiye ye gelişte birer dilim pasta ile değişebilirsiniz bu puanları:)
Yalnız puanlar sadece Pınar'ın Klubesinde geçiyor
opuyorum ikinizide içimmden geldi:))
sevgilerimle