22 Aralık 2006

GELSİN GÜZEL PASTALAR...

Evvelki gün eltimin doğumgünü idi. Eşlerin geç gelme durumundan dün akşama erteledik:) Gerçi sürpriz bir tarafı yoktu ama olsun, biz kendi kendimizi ağırladık:) Eltime aşık atmış gel seninle bir yarışma yapalım, evdekiler juri olsun, bize puan versinler demiştim. Hangimizin pastası daha güzel olursa diyordum. Eltimde karşı çıkıp, benim vaktim yok, temizlik yapacağım, çok uğraşamam demişti. Dün akşam uyumadan önce bu söylediklerim geldi aklıma ve halime güldüm. Tavşan ile kaplumbağa masalındaki tavşan gibi hissettim kendimi:) Çünkü eltimin pastası gerçekten çok güzel ve özenli yapılmıştı, benim ki ise fiyasko derecesindeydi:) Gerçi pastamın başına gelenler pişmiş tavuğun başına gelmemiştir ama son kurtarma çabalarımdan sonra bile, pastam maalesef benim için hayal kırıklığı idi.
Ben bu durumdan türlü türlü dersler çıkardım:
1) Kendine çok fazla güvenme:)
2) Uydurma pastalar yapmaya kalkışma!
3) Pasta yapma işini biraz daha ciddiye al

Pastama bir isim vermek istesem sanırım adı Muzlu, fıstıklı, hindistancevizli Tiramisu! olabilirdi.
Küçük yeğenim de benden sessiz sessiz pasta yapmamı istiyordu. Ne demek istediğini büyüğü açıkladı. "Hani geçen bayram yapmıştın ya Mert için(3. yeğenim), o pastadan istiyor". Geçen Ramazan Bayramında Antalya'dan gelen yeğenimin doğum günü için sabah erkenden kalkıp herkes uyurken, Nutellalı Labneli Kedi Dili pastası yapmıştım. Sonra'da sürpriz yapıp çıkarmıştım. Çocuklar çok şaşırmışlardı pastayı görünce... Küçük yeğenim o pastadan istiyormuş, ama beyaz olsun, meyveli olsun, özellikle çilekli olmasını da belirtti:) Bende çilekli olmasa da bir pasta yaptım ama bayramda yaptığım pasta ile bu pasta arasında çok büyük fark vardı:(

Pastayı yapmadan önce şu notları almıştım:

  • Beyaz Olsun (Önceden nutellalı yapmıştım bu sefer beyaz olsun)
  • Yuvarlak Olsun (Doğumgünü pastası)
  • Labne peynir ve kedi dillerini(sauyer) kullan(evdeki stokları tüketmek için)
  • Meyveli olsun (eşim ve yeğenlerim seviyor)

Kedi dillerini(sauyer bisküvilerini) nescafeli ılık suda ıslatıp kelepçeli kalıba bir sıra dizdim. Üstüne hazır pasta kreması çırpıp içine de bir paket labne peyniri kattıktan sonra bu karışımdan bir kat sürdüm. Muz dilimleri dizdim bir sıra, bir kat daha kedi dili bisküvisi ve yine krema. Bu şekilde tamamlanan ertesi gün süslenmeyi bekleyen pastayı kelepçeli kalıp ile buzdolabına kaldırdım. Anneme pastanın ertesi akşam kesileceğini söylemeyi unutmuşum, hatta eltimlerin bize geleceğini de. Sabah yeğenlerim pastayı görür görmez annemden bir dilim istemişler, annemde benim pastanın kenarından kesip vermiş, ortadan bir dilim de değil, kenarından verev şekilde:) Gerçi bu durum pastayı daha kolay toparlamamı sağladı, o ayrı..

Annemi gündüz arayıp akşamki planı haber verdim ve ardından bir eyvah sözü işittim, pastayı kestiğini söyledi, ama bu durumlara alıştım, anneciğim 67 yaşında artık, olmuşa çare yok.

Akşam bir misafirim daha vardı, memleketi Kazakistan'a gidecek olan arkadaşım da bizdeydi. Sağolsun ben yemek işiyle uğraşırken o pastayı kremayla düzeltti. Sonra yanlarını antep fıstığı ile, üstünü ise hindistancevizi ile süsledim.

Ve ortaya çıkan pasta;

Görüntü idare ediyor diyebilirsiniz ama pastadan beklenen şeker tadı maalesef benim pastamda çok azdı:( Çünkü hiç şeker kullanmadan yapmıştım. Sadece sauyer bisküvilerinin, pasta kremasının ve muzların şekeri vardı ve bir pasta için bunlar yeterli gelmemişti:(

Pastanın epey bir kısmı tüketildi ama eltimin yaptığı etimek tatlısının neredeyse tamamı tüketildi:) Bu da verilen notu ortaya koyuyor sanırım.
Eltimin tek yaptığı lezzet bu değildi. Bana bir şaka düzenlemişlerdi ama ben kanmadım:)) Eşimin anne ve babası "bu kurabiyeleri Carrefour'dan aldık" diyerek getirdiler. Ama ben kurabiyelerin ev yapımı olduğunu anladım. Oyunlarını gayet de iyi oynadılar ama Carrefour kutularının altına peçete koyduğu görülmemiştir, bu ayrıntıyı atlamışlardı:) Fındıklı kurabiyelerin de şekeri az kalmıştı, eltim tariften de fazla koymuş şekerini ama tarifi düzenleyen sanırım şekeri pek sevmiyordu. Pasta, kurabiye, tatlı dediğin şekerli olmalı değil mi? Yoksa nasıl anlarız ki pasta yediğimizi...

Arkadaşımın pastaneden alıp getirdiği bu nefis minicik tartları ben çok sevdim. Çok taze ve çok lezzetli idiler...Son olarak pastanın üzerindeki mumlar defalarca yakılıp üflendi. İlk önce eltim, sonra oğlu, sonra benim yeğenler, sonra gene yeğenler, sonra gene eltimin oğlu.. Bu böyle sürüp gitti...

19 yorum:

Adsız dedi ki...

Pinarcim,
sizin aile ne renkli boyle,surekli kutlamalr bulusmalar tu tu tu:)
Pastanin ustunde hindistan cevisi var sanirim, o bile lezzetlendirme yeter,eline saglik.
elti hanimin pastasinin tarifini de bekliyorum. aslinda eltininklubesi.blogspot.com adresi acsak fena olmaz ,o da cok becerikli tututu :)

yegenlerin ve annen seninle mi yasiyo?

gorusmek uzere sekerim, operim

Ferhanca dedi ki...

Pınar cım , çok marifetlisin çok gençsin, çalışıyorsun herşeye rağmen hiç bir şey aksamıyor nazar değmesin .. sen eskileredn kalmışın şimdi herkes hazır alıyor .. ellerine sağlık ben senin pastanı birinci ilan ediyorum nede olsan erkadaşımsın ..sevgiler..

Adsız dedi ki...

Pınar'cım pastanın görüntüsü gayet güzel ama tadını bilemiyorum tabiki,ellerine sağlık o kadar uğraşmışsın eltinin doğumgünüde kutlu olsun, masadaki diğer mamalarda çok güzel görünüyor , sevgiler kolay gelsin

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Merhaba Lama
Eltime diyorum, sana da bir site açalım diye, çünkü çok marifetli maşallah. Ama çok vaktimi alır diyerek istemiyor, haklıda aslında, gerçekten vakit alıyor bu işler.. Önce yap, pişir, hazırla, bir yandan servis yap bir yandan fotoğraf çek, bilgisayara aktar, seç, beğen, yaz, yayınla, yorumları oku, cevap yaz, sen diğer sayfaları ziyaret, yorum yaz...:)
Annemler ve yeğenler bizimle 1 haftadır beraberler yarın dönüyorlar, sen benim yazıları okumuyomusun yoksa
bakınız önceki post:)Rehavet

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Merhaba Ferhan
bu yönümü blog işi sayesinde farkettim, hayatıma çok güzel bir renk katıyorsunuz, inşallah hep böyle güzel devam eder..Pastamın yandan bir resmini daha ekleyeceğim:)
Merhaba Ebru
görüntü idare ediyordu ama ben lezzetini pek tutmadım.Çok teşekkür ederim
sevgiler

Hulya dedi ki...

sevgili pinar;
nice senelere eltine,birliktelikler ne guzel,Allah bozmasin,niye sana saka yapmaya calismislar anlamadim kurabiyeyi satin aldik diye:)?birde yahu kizin dogum gunu o niye yapiyor kendi pastasini:)?birde sizin dogumgunlerde hep bir kac adet pasta oluyor,en son yegenin dogum gununde kac cesit pasta vardfi hatirlamiyorum:)neseli gunler koy bu gunlerin adini bence:)
sevgiler:)

Adsız dedi ki...

Pınar sana bir kere de burdan teşekkür etmek istedim.Ellerine sağlık.Sonuç önemli tabi ama düşünmen daha önemliydi.Benim yaptığım tatlı Etimek Tatlısıydı. Daha sonra yazarım isteyenler için.Site işine gelince tekrar ders çalışmaya başlıcam. Şu anda vakit ayırabilirim belki daha sonra ayıramam diye düşünüyorum.
Ben yaptıklarımı Pınar'ın aracılığıyla aktarmayı tercih ediyorum.Pınar sakıncası var mı?

Adsız dedi ki...

Pınar kurabiyelerin tarifini portakal ağacından almıştım. tarifinde 4 yemek kaşığı şeker yazıyordu. Ben yarım ölçü yaptığım halde ort.3 yemek kaşığı şeker koydum. biraz önce yazmayı unutmuşum da:)
GÖNÜL

Nukhet dedi ki...

Pinarcim

Herkesin mutfaginda olur boyle anlar, zamanlar. Ama sen bu durumdan da dersler cikarmissin ya kendine onemli olan o. Sonucta yeme icme bahene guzel bir aksam gecirmissiniz iste. ellerine aglik. Sevgiler

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Merhaba Hülyalar
esasında bizde bir tek çocukların ve de eşimin(oda hala çocuk:)) doğumgünü yerinde kutlanır, yani pastası, kutlaması bol olur.. Biz zaten biraraya gelecektik, eltimin doğumgünü bahanesi oldu:)Ama bu konuyu bir aile gündemine alıp konuşmak lazım. Neden bizlerin doğumgünlerinde de aynı özen gösterilmiyor diye:) Bizde hala çocuğuz, dimi Eltim?:)
Eltime sorsanız şöyle açıklayacaktır. "Pınar'ın Annesi babası için hoşgeldin pastası yaptım" diyecektir.. Doğum günü pastası değildi yani, tabi en güzel pasta o olduğu için doğumgünü pastası hissi oluşturdu dimi:) Esasında benim yaptığımdı doğumgünü pastası:)
"Neşeli Günler" çok güzel başlık, fikir için teşekkür ederim. Benim iki ayağım bir papuca girince başlık gelmedi aklıma:)

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Merhaba Eltim:)
esas senin ellerine sağlık, sayende durumu kurtardık:)
Bence etimek pastasının tarifini yayınlayalım, çok güzel resimleri var çünkü.
Senin yaptıklarını seve seve yayınlarım ama senin emeğini gasp ediyormuşum gibi geliyor bana, ama senin için bir sakıncası yoksa benim için hiç olmaz, siteni ilerde açmayı düşünürsen, fotoğrafları ve tarifleri hazır olur, benden aktarırız senin sitene..
Kurabiyeyi yarım ölçü yapmak çok iyi fikir, şekeri az olunca pudra şekeri serpilebilir aslında dimi, neden aklımıza gelmedi?

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Merhaba Nükhet
aynen öyleydi bizimkisi, yeme içme bahane, amaç güzel bir akşam geçirmekti ama pastam güzel olsaydı hiç fena olmazdı şimdi:)

Adsız dedi ki...

Pınar aslında o kadarda az değildi sanki.Tam olarak tarife uysaydım olabilirdi.Neden olmasın.

GÖNÜL

Adsız dedi ki...

Merhaba eltim.Doğum günümüzde pasta yapabilecek kimse olmadığından biz yapıyoruz(malesef:)).Eşlerimiz tatlıyı çok sevdikleri için bol çeşit oluyor.Biz azar azar yiyoruz ama eşlerin önce gözünü sonra da midelerini doyurmak gerekiyor.Ben memnunum aslında bundan.Severek yapıyorum.Pınar'da öyle.
Dimi eltim:)Etimek tatlısının tarifini mail atarım sana. Şakanın sebebine gelince evde Carrefourdan daha önce aldığımız kurabiyenin kutusu vardı.Yaptığım kurabiyeleri kutunun içine koyarak Pınar'a götürdük.Ordan doğru aklımıza geldi.

GÖNÜL

Hülya dedi ki...

Pınarcığım,pastalarda ki mumları üflemede sizinkilerden aşağı kalır bir yanımız yok doğrusu.Evin erkekleri ha bire çocukların söndürdüğü mumları yakmaktan helak oluyor inan... Ama ne yaparsın çocuk işte.Hani bu arada pınlanıp küsmeseler canım kurban.Biz her vakit bir doğum gününde en az 5 posta mum üfleyip,en az 1-2 posta küsenlerdeniz anlayacağın...Eltine de nice senelere:)))

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Gönül
sonradan bende yedim pastamdan bir de kurabiyeden, ikiside bana güzel geldi, o gün benim ağzımın tadımı yoktu nedir, şekersiz gelmişti ikiside:) keşke pastama o kadar haksızlık etmeseymişim:)Sanırım içindeki labne den dolayı lezzeti bekledikçe güzelleşmişti.
Pasta yapmayı kesinlikle severek yapıyorum:) Kurabiyeler o kadar düzgündü ki sanki pastane işi gibi:)Ama ben fındıklardan ve peçeteden anladım işte eltimin yapımı olduğunu:) Ellerine Sağlık

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Merhaba Hülya
bizde aynen sürekli elimizde kibrit mumları yakıp durduk:)
Neyse bizde küsen olmadı, seninkiler doymayanlardan sanırım:)
Çocuk olmak...

Adsız dedi ki...

Kurabiyelerin malzemelerini hazırladım, yoğurma ve diğer işleri kayınvalidemiz yaptı.O'nun da ellrine sağlık. Ben birde hamurun içine de fındık koydum.dışındaki fındıkların birazı kavrulmuş birazı kavrulmamıştı. Rengi ve boyutları onun için değişikti.Yoksa anlayamazdın:)Ama bir ara inandınığını da itiraf ettin:)

Pınarın Kulubesi dedi ki...

O kadar iyi rol yapıyordunuz ki bir ara inanır gibi oldum iyi niyetimden:)