9 Aralık 2006

Elmalı Mini Tartlar ve Tartöletler


Sonunda bende yaptım:) Yaşasın.. Uzun zamandır istediğim mini tart ve tartöletlerimi dün akşam elektriklerin kesilmesine rağmen yaptım:)
Tartöletler:
Mini Tartlar:
Elektirikler kesildi ve uzun süre gelmedi, bende yılmayıp mum ışığı altında çalışmalarımı sürdürdüm :)) Eşimde kalıpları yağlayarak ve fotoğrafları çekerek bana yardımcı oldu:)



Tartölet kalıplarımı ilk defa kullandım:)
Mini tartlar konusunda fikride sevgili Hülyalar'dan aldım. Sadece muffin için kullandığım kalıpları, mini tartlar ve mini cheesecakeler için kullanabileceğim nedense aklıma gelmemişti:) Yukarda mum ışığında zor da olsa görülen, bir tanesi silikon, bir tanesi ise teflon olan iki adet 6şarlı muffin kalıplarımı kullandım. Tartöletler için ise epey önce alıpta paketinden dahi çıkarmadığım aliminyum kalıpları kullandım:)

Gelelim tarife.. Bendeki elmalı tart ve kurabiye tariflerine şöyle bir göz gezdirip karma yaptım ve tabiki göz kararımla yol aldım:)

Malzemeler:

Hamur için:

  • 200 gr pudra şekeri
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilin
  • 1 yumurta
  • 6 yemek kaşığı yoğurt
  • Aldığı kadar un

Elmalı harcı için:

  • 4 elma
  • Yarım su bardağı fındık yada ceviz kırığı
  • yarım bardak toz şeker
  • 1,5 tatlı kaşığı tarçın

Yapılışı:

Elmalı harç için elmaları soyup ortadaki çekirdekleri çıkararak irice rendeleyin. Üzerine fındık, toz şeker ve tarçınıda ekleyip ocakta hafifçe pişirin. Rengi esmerleşecektir. Harcınızı soğumaya bırakın.

Muffin kalıplarınızı ve tartölet kalıplarınızı margarinle yağlayın. Ben, becel gibi kasedeki yumuşak margarinleri kullanıyorum. Yumurta fırçası ile kolayca sürülüyor. Fırça her kıvrımada rahatlıkla giriyor.

Hamuru için pudra şekeri ile yumurtayı karıştırın. Ardından sıvı yağ ve yoğurdu ekleyip karıştırın. Kabartma tozu, vanilya ve unu katıp iyice yoğurun. Aldığı kadar un ekleyin. Elinizi hamurdan kurtarmalısınız. Her seferinde unu ellerinize döküp elinizi ovalarsanız, yapışan hamurlar unun yardımıyla elinizden yavaş yavaş çıkarlar. Elinizde hiç hamur kalmaz.

Hamurdan, cevizden biraz irice yumaklar alıp (kalıbınızın büyüklüğüne göre) bunları 10-12 cm çapında açın ve kalıplarınıza yerleştirin (bkz. mum ışığındaki fotoğraf). Ortadaki çukurlara elmalı harçtan yerleştirin. 3 tane yumak büyüklüğünde hamur ayırın. Bu hamuru da büyükçe açıp şeritler halinde kesip üzerlerine sepet şeklinde yerleştirin.

170 derecelik fırında üzeri ve altı eşit pişene kadar tutun. Bu süre çok kısa oluyor, dikkat edin. 10 -15 dakika kadar sürüyor.

Piştikten sonra dilerseniz üstüne pudra şekeride serpebilirsiniz.

Afiyet olsun...

Not: Bu malzemeler ile ben 6 adet tartölet, 12 adette mini turta elde ettim.

22 yorum:

LaMa dedi ki...

Bu yazidan anladiklarimiz:
1-Azmin elinden hicbirsey kurtulamaz
2-Pinar'dan korkulur!

Yani mum isigi esliginde hazir yemegi yemeye usenir insan, bizim ki tart,muffin yapmus ! Daha ne diiim,afiyet olsun diiim :)

Tulosh dedi ki...

İyiki elektirkler gitmiş çünkü mum ışığındaki fotoğraf harika :) Tartlarda çok güzel görünüyor ellerinize sağlık...

Adsız dedi ki...

selam pinar! bak, benimde hic aklima gelmemisti bugüne kadar muffin kaliplarinda böyle birsey yapmak. iyi fikir! hemde mum-isiginda... bizde elektrikler kesilse, pijamalarimi giyip yatardim herhalde. degilki tart yapcam... :-) bende deniycem bu tartlari. ama mumisiginda degil. muffin kaliplarinda :-). ha! pazartesi sana geriye yazcam. unutmadim... sevim

Adsız dedi ki...

valla azminden dolayı tebrik ediyorum seni pınar :) ellerine sağlık çok da güzel olmuşlar

seda
tarifname.blogspot.com

Nukhet dedi ki...

Pinar

Resimdekiler cok sevimli gorunuyorlar. mmmm olsada yesek. eline saglik. Bu arada muffin ile tartolet arasindaki fark nedir bana saoyler misin?

Korcahil Nukhet

Hülya dedi ki...

Az kalsın bunları mum ışığıyla da pişirdim diyeceksin sandım:)Yani ne azim,ne azim...
Önünüzde saygıyla eğiliyorum efendim.Ve size el verenlerin;)

nilay dedi ki...

Pınar cım :)
ellerine sağlık...tüm engelleri aşarak eserini tamamlamışsın...herşeyden önce bu konuda tebrikler :)21. yüzyılda ülkemizde haaala uzun süreli elektrik kesintileri olması da ayrı bir konu maalesef...görünümleride çok şeker olmuş tartlarının...eminim tadı da öyledir

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Merhaba Lama:)
ilk maddeye katılıyorum ama ikincisine hayır:)) benden korkmayın, ne yaptım ki:)ayrıca muffin yapmadım, tart yaptım mum ışığında:) Nükhet in dediği gibi mumun ateşi ile pişirmiş olsaydım tartları o zaman benden korkulur du hakikaten:))
zira mum ışığında iş yapmaya en çok da kitap okumaya bayılırım. Çocukken keşke elektrikler gitse, mum ışığında otursak derdim. Evim de mum deposu gibidir zaten, envai çeşit:)) Bizim mahalleyi aydınlatacak kadar mum var:)
Merhaba Tulosh:)
evet iyiki gitmiş elektrikler, benim için çok güzel bir anı oldu ve yazıya renk kattı, teşekkür ederim.
Merhaba Sevim:)))))
Muffin kalıplarımızı başka çeşitler içinde kullanabiliriz, benim sıradaki planımda mini cheesecake ler var.. Bu tart ve tartölet işini çok sevdim ben.. görünümleri ve lezzetleri beni çok mutlu etti..
mailini bekliyorum..
sevgilerimle

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Merhaba Seda
bende senin sayfandaki görsel güzeliğe sahip tatlılar gibi bir sonuç ortaya çıkardığımdan dolayı çok memnunum
sevgilerimle
Merhaba Nükhet
teşekkür ederim yorumun için.. Muffin: Mini kekler demek.. En alta 12 adet muffin çıktı derken yanlış yazdığımı farkettim. 12 adet mini tart çıktı olacaktı. Tartı biliyorsun. Tartölet ise kıvrımlı kalıplarda biraz daha büyükçe olanına verilen isim diye biliyorum. Genelde meyveli ve kremalı olur. Yani tartın küçüğünün bir büyüğü diyebiliriz:)) Aslında mini tart= tartölet de diyebiliriz sanıyorum. İnternetten araştırma yaptım ama karşıma tanımı çıkmadı.
umarım açıklayıcı olmuştur:)
sormak ayıp değil, öğrenmemek ayıp:)
Merhaba Hülya:)
çok azmedersem onuda yapabilirim belki, mum ışığında tart pişirmek;)
sevgiler
Merhaba Nilay
yorumun için çook teşekkür ederim. Lezzetleride güzeldi, elmalı tatlıları çok seviyorum zaten..
Elektrik kesilmesi benim için çok güzel oldu:) çok hoşuma gidiyor mum ışığı altında iş yapmak:)
sevgiler

Ferhanca dedi ki...

pınar ,çok güzeller ..ayrıca romantik tartöletler , yeni isimleri ..
ikinizinde ellerine sağlık ..afiyet olsun..sevgiler..ferhan

Berceste dedi ki...

Pinar, azmine hayran olmamak imkansiz. Ellerine saglik pek guzel gorunuyorlar. Incuuu benim iki elestirim olcek, birincisi silikon konusu, benim suphelerim var ne yazik ki :( LamaLama ile de aynisini tartismistik. Ikincisi de eee diyecegim Ingilizce kelimeler kullanirsaniz, aramazsaniz Turkcesini boooyle cikamazsiniz isin icinden :P Size seslisozlukten, tart ve turtanin anlamina bakmanizi tavsiye ederim, benim yazmaya terbiyem elvermedi :) Muzur Berceste!

kalimeero dedi ki...

nefis gorunuyorlar. uzanip alasi geliyor insanin. elma sevmiyorum ama hamurla pisince bayiliyorum:) ellerine saglik.

Hulya dedi ki...

ee bende yazmistyim tee ne zaman nerde benim mesajim yahu?

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Merhaba Ferhan
yorumun için teşekkür ederim
evt romantik tartöletler:)))
Bir ısırık alanı aşık ediyor:)
Bercestesi
benimde şüphelerim var silikonla ilgili:(( aslında fırça ile yağ sürme işini tuttum. Sanırım artık silikonları kullanmıycam böylelikle:( en azından fırında pişirilen tariflerde kullanmayıp parfe gibi soğuk tatlılarda kalıp olması için kullanayım, olur mu?
tart ın anlamına da baktım:)) artık tart değil turta demek istiyorum :)
Merhaba Kalimero
Bende aynı şekilde, elmayı meyve olarak yemeyi sevmiyorum ama hamur işinde ve tatlıda çoook güzel oluyor, bayılıyorum
Hülyalar'ım
nerede yorumlar ya:( haftasonu evde olacağım için şirket mail adresimden gmail adresime yönlendiriyorum yorumları, sanırım o arada birşeyler oldu:(
gene yaz olurmu?

Adsız dedi ki...

Merhaba, ellerine sağlık çok güzel görünüyor.

Adsız dedi ki...

merhaba pınar ellerine saglık çok hoş ve lezzetli duruyor bende en kısa sürede danayacegim ama önce muffin kalıpları almam lazım:) bu arada bilmem hatırladınmı ama sana mayalı hamur yapamamktan yakınmıştım...ama dedigin önerilere bir bir uyarak denedim veeee sonuç muhteşem yani artık bende açma yapabiliyorum...çok teşekkürler...sayende başardımm
Betül...

Adsız dedi ki...

Ellerine sağlık görünüşleri süper olmuş,eminim tadlarıda süperdir :)


Bu resim hani şu mumışığında olan ,çok romantik ve egzotik görünüyor :)


Selam ve sevgiler :)

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Merhaba Pembeli
çok teşekkür ederim
Betül inan çok sevindim
açmalarının güzel olmasına
hamur mayalamayı ve yoğurmayı sende çok seveceksin benim gibi:)
çok mutlu olurum elim hamura bulanmışken:))Muffin kalıplarını çok yönlü kullanibilirsin, hem muffin hem turtalar hemde mini cheesecakeler yapabilirsin:)
merhaba serinmavi
teşekkür ederim
fotoğrafı bende beğendim, eklemeden edemedim zaten:)
sevgiler

Adsız dedi ki...

Merhabalar Pınar,
güzel düşüncelerin için teşekkür etmek istiyorum öncelikle..Senin bloğunda benim gözümde çok çok güzel emin ol..
Bende bu tartölet kalıplarından aldım fakat hiç kullanmadım.tartların içine yapışıp yapışmayacağı konusunda endişelerim var açıkçası..seninkiler piştikten sonra kolay çıktımı acaba?

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Merhaba Emine
çok teşekkür ederim bende:)
tartölet kalıplarını yumurta fırçası ile güzelce yağladım. Becel gibi yumuşak margarinleri kullanbilirsin. Kolayca sürülüyorlar. Böylelikle kolayca çıkıyor.

Adsız dedi ki...

Canımcım merhaba , ne zamandır siteyi gezemiyodum.Yine görmeyeli döktürmüşsün :) mini tartöletlerin harika görünüyo , benim gibi rejim de olan biri için izlemek oldukça zor..:(( Ayrıca şu vacı böreği dediğin mercimekli böreğin tarifini istiyorum.. zayıflayınca yapmak için :))Bide bende de avcı böreği tarifi var ama tavuklu yapılan bi börek üzerine de sarımsaklı yoğurt dökülüyo ..Ben çok sevmiştim , istersen tarifini sana sonra verebilirim ..Neyse canım o güzel ellerine sağlık , kendine ii bak ... Yasemin Yalçınkaya.

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Merhaba Canım
beni daha sık ziyaret etmelisin:) yaşam çok hızlı:)
ahh canım ya rejim demeyelim de sağlıklı beslenme diyelim kendini kötü hissetme..böreğin tarifini yayınladım.
senin tarifinide alırız tabi. gerçi benim tavukla aram yok ama:(
sende kendine çok iyi bak
sevgilerile
Pınar