28 Aralık 2006

BÖĞÜRTLENLİ TURTA ve KİTAPLAR

Uzun zamandır kitapla ilgili birşey yazmadığımı farkettim. Ama sakın "Pınar, pasta işlerine daldı, kitap okumayı unuttu" şeklinde düşünmeyin. İki kitapla karşınızdayım. Şu an elimde olan kitabı birçoğunuz biliyorsunuzdur. Çok satanlar arasında malum. Kitap Osmanlı'yı tanıtıyor bize, bence güzel bir çalışma. 600 yıllık bir imparatorluk hakkında tek bildiklerimiz, savaşlar, zaferler, padişahlar... Kültürümüz ve geleneklerimizle ilgili bilgi okul kitaplarında çok az. İlber Ortaylı bu açığı kapatmak için çok güzel çalışmalar yapıyor, araştırıyor. Bu kitap da araştırmalarının bir sonucu.
Kitapta "Osmanlı Mutfağı" ile ilgili kısımda güzel bir paragraf geçiyor.
"Nihayetinde bugünün insanı yemek yapmayı büyük bir külfet ve angarya olarak düşünüyor. Halbuki bilmiyorlar ki bu, özendiğimiz Batı kültüründe bir meziyettir. İyi yemek yapmak bir kültür göstergesidir. Herhangi bir entellektüelden çok daha fazla takdir edilen kişidir iyi bir aşçı. Zengin bir mutfakta yetiştiğimiz halde analarımız ninelerimiz bu mutfaı tatbik ettikleri halde onların torunlarının kız veya erkek olsun bu külfetten kaçınmalarını bir kayıp olarak görmeliyiz."

Bu kitap da eşimin alıp okumadığı kitaplardan biriydi. Çok da haksızlık etmeyeyim, her iki kitaba da başladı ama yarım bıraktı. Bu kitap üzerimde etkiler bırakan bir kitap oldu. Irvin D. Yalom ünlü bir psikoterapist ve hatırlayanlar bilir "Nietczhe Ağladığında" adlı kitabın yazarı aynı zamanda. Kitabında ünlü filozof Nietchze'yi tedavi etmeye uğraşırken kendisini tedavi ediyordu aynı zamanda. "Aşkın Celladı" adlı kitabında da zaman zaman aynı durum geçerli. 10 psikoterapi öyküsünden oluşuyor kitap ve hastalarının büyük çoğunluğu yalnızlık, ölüm korkusu, yaşama amacını yitirme gibi sorunlarla başetmeye çalışıyor. Hastalarını telkin ederken kullandığı yaklaşımlar beni de etkiledi. Çok güzel tespitleri var. Kötü tarafı, kendinizi hastanın yerine koymaya kalkışmak. İster istemez bunu yapıyor ve kendi ruh halinizi etkiliyorsunuz. O yüzden okurken dikkat, çok kaptırmamakta fayda var. Diğer etkisi ise "düşlerin yorumlanması"... Irvin. D. Yalom düşlerin bizim ruh halimizi ve fikirlerimizi yansıttığını öne sürüyor ve hastalarından düşlerini anlatmalarını istiyor. Bu düşleri yorumluyor, bir çeşit çeviri, bir dilden başka bir dile çeviri yapar gibi... Sabah kalktığımda, o gece gördüğüm düşleri hatırlamaya çalıştığımı farkettim. Buda kitabıın bir başka etkisi idi. En iyisi bu çabayı bırakmak, normal insanlar gibi sıradan kaygılar gütmek:) Yarın akşam gelecek arkadaşlarımız için ne pişirsem mesela.. Ve geçelim bu sorunun cevabına:)


Derin dondurucudaki böğürtlenlerin bir kısmını muffinleri yaparken kullandım. Ama büyük bir kısmı hala duruyordu. Tarifleri karıştırarak başladım önce çalışmalara. Elimde yarım kg kadar böğürtlen vardı. Ancak bir turta yada pay ile bu kadar böğürtlen birden kullanılabilirdi. Tatlılar kitabımdan yola çıktım. Mutfakta sakin sakin çalıştım. Tamamen doğaçlama olarak bu turta ortaya çıktı. Evdeki en geniş kalıbımı kullandım(30 cm). Tarifte hamuru 3 e bölüp bir parçasını da üstüne tamamen kaplayacak şekilde açın diyordu. Tamamen üstünü kaplamak yerine böğürtlenlerin gözükmesini istiyordum. Önce şeritler yapıp sepet gibi yapmayı düşündüm. Sonra, hiç kullanmadığım kurabiye kalıplarım aklıma geldi ve elime ilk aldığım kalıp, kalp şeklinde olanı idi. Başladım kalp şeklinde kesmeye, ortayı doldurduktan sonra kalan hamurdan şeritler kestim, yanlarına dizdim. Devamını tarif içinde anlatayım artık:)

BÖĞÜRTLENLİ TURTA

Malzemeler:

  • 5 fincan pudra şekeri
  • 2 yumurta
  • 125 gr Margarin
  • 1 paket vanilya
  • Aldığı kadar un
  • 500 gr Böğürtlen
  • Üstüne serpmek için pudra şekeri

Yapılışı: Yağı eritip soğuttuktan sonra un, pudra şekeri, yumurta ve vanilyayıda katarak bir hamur yoğurun. Hamurun üzerine buzdolabı poşeti kapatıp, yarım saat buzdolabında dinlendirin. Hamuru çıkarıp 2/3 ünü merdana ile açın. Merdane nin üstüne alarak kalıba yerleştirin. Kenarlardan taşması gerekiyor. Taşan kısımları kesin ve kalan hamurunuza katın. Suları süzülmüş böğürtlenleri içine serin. Bu esnada 3-4 yemek kaşığı şekeri böğürtlenlerin üzerine serpin.

Kalan hamuru da açıp kurabiye kalıbı ile kalp şeklinde parçalar yapıp, turtanın üzerine dizin.

Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üzeri pembeleşene kadar pişirin. Bu esnada kalpleriniz biraz dalgalanıyor fazla ateşten:)
Üzerine bol pudra şekeri serpin.
Afiyet Olsun

10 yorum:

Adsız dedi ki...

sevgili pınar yazını zevkle okudum ve Aşkın Celladı adlı kitabı da hemen D&R'da sepetime ekledim. Böğürtlenli tartın da harika görünüyor. çok güzel şekillendirmişsin. ellerine sağlık..

Adsız dedi ki...

Canım;
bu harika pastayı yaptıkdan sonra msn de bana ithaf etmen benim almış olduğum en güzel doğum günü hediyelerimden biriydi.

Ellerine sağlık, çok güzel görünüyor :)

Sevgilerle

Songül

Punto dedi ki...

Bayramını kutlar, yeni yılda ailenle mutlu günler dilerim.

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Merhaba Şule
bende içinde kitap geçen her yazıyı zevkle okuyorum. Kitabın ilgini çekmesine sevindim.
Şimdi bende bir kitap sepeti oluşturmak istedim kendime:)

Merhaba Songül
doğum günün kutlu olsun:)
Senin gibi bir arkadaşım olduğu için çok mutluyum
sevgiler

Merhaba Punto Amca
sizlerinde bayramı kutlu olsun. Size de ailenizle birlikte güzel bir bayram ve iyi yıllar diliyorum.

OUR BEAUTIFUL HOUSE&GARDEN dedi ki...

Yeni yilinizi ve Bayraminizi kutlar, tüm dileklerinizin gerceklesmesini dilerim. Sevgiler Sonia...

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Seninde Yeni Yılını ve Bayramını kutlarım Sonia
sevgilerimle..
Ya aklıma ne geldi biz akraba olmayalım sakın
benim kızlık soyadım da Varol ve bizim akraba çok var Almanya'da
sevgiler

Hülya dedi ki...

Sevgili Pınar,kitap tavsiyelerin için teşekkürler.Beni korkutan,yoran kitapları seviyorum.Başka bir pencere açıyorlar ya belki de o yüzden.Ama dediğinde çok da haklısın.Yine de çok kaptırmamak gerekli...
Güzel tarifler.Yine başarmışsın;)

Ferhanca dedi ki...

Pınar, yeni yılınkutlu olsun .. sağlıklı, mutlu, kitaplarla dolu , yeni bir bebek ,bol pastalar dilerim..
iki gün gelmedinm. neler yapmuşsın çokda güzel nasıl tükettiniz ..sevgiler, selamalr..ferhan

OUR BEAUTIFUL HOUSE&GARDEN dedi ki...

Pinarcim, Almanyada yüzlerce Varol soyadinda vatandasimiz var, belki de akrabayiz bilemiyorum ama, sana ziyarete geldigimde hic yabancilik cakmiyorum icim kipir kipir sanki biri beni buraya itiyor?

Unknown dedi ki...

Pınar'cığım, Bu turta benim payı sınıfta bırakır. Nefis görünüyor. Sunumu da çok hoş. Ellerine sağlık. Nice senelere, mutlu bayramlara, Pınar