26 Aralık 2006

BÖĞÜRTLENLİ MUFFİN & BAL KABAKLI PASTA

Dün akşam iki yeni tarif denedim. Böğürtlenli Muffin ve Bal Kabaklı Pasta... Yeni tarifler deniyor olmak biraz gergin olmama sebep oluyor ama sonucu görünce bütün gerginliğim, yerini tatlı bir mutluluğa bırakıyor.

BAL KABAKLI PASTA:
İlk önce "Tatlılar" kitabından "Bal Kabaklı Pay" yapmaya karar vermiştim. Böylece alınıp kullanılmayı bekleyen zencefilide kullanmış olacaktım. Sonra diğer sitelerdeki tariflere göz gezdirmeye başladım. Kabak etginliğinde birçok kabak pastası tarifi vardı. Bütün tariflerden yola çıkarak, ama en çok da Benar'ın tarifine uyarak bu pastayı yaptım. Tek fark olarak içine portakal jölesi kullanmadım.

Malzemeler:
  • 1 kg kabukları soyulmuş bal kabağı
  • 1 adet 2 katlı sade pastaban
  • 2 su bardağı şeker
  • 1 paket kremşanti
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı kırılmış ceviz
  • 1 su bardağı portakal suyu
  • Süslemek için Rulo Kat

Yapılışı: Kabakları, karnıyarık tenceresi gibi geniş bir tencereye alıp üzerine şeker dökerek 2-3 saat bekletin. Su eklemeden hafif ateşte yumuşayana kadar pişirin. Kabakların suyu var ise süzün, yani sadece kabak parçalarını kullanın, dibindeki şerbeti kullanmayıp, el blenderı ile püre haline getirin, soğutun.

1 su bardağı soğuk yağlı süt ile krem şantiyi çırpıp buzdolabına kaldırın.

1 su bardağı portakal suyunun yarısı ile pastabanın alt katını ıslatın. Üzerine püre haline getirilmiş kabağın yarısını sürün, üstüne buzdolabından çıkardığınız kremşanti nin yarısını sürün. Krem şanti üstüne cevizleri serpin. Pastabanın 2.katını kapatın, kalan portakal suyu ile pastabanın üstünü ıslatın. Kalan kabak püresini pastanın üstüne ve yanlarına sürün. Kalan kremşanti yi sıkma torbasına alıp yıldız ucu ile istediğiniz şekilde üstünü süsleyin. Benar'ın süslemesi çok güzeldi. Ben kremşantilerle ortada bir halka yapmaya çalışırken oval şeklinde bir halka elde edip de durumu düzeltmeye çalışınca bu şekilde bir sonuç ortaya çıktı. Yanlarını dilerseniz rulo kat ile süsleyebilirsiniz. Kurdela da geçirebilirsiniz etrafına. Böylece daha gösterişli bir pastanız olacaktır:)

Afiyet Olsun.

BÖĞÜRTLENLİ MUFFİN:

Bir misafir geleceği vakit ne yapacağımı çok önceden düşünmeye başlarım. Birçok tarif geçer kafamdan. Bu tariflerden biri de Sevgili Nilay'ın Parça Çikolatalı Vişneli Keki idi. Çikolatayı sevmediğimden sanırım hep meyveli tariflere kaçıyorum. Aslında esin kaynağım çikolatalı kekti, fakat çikolata yerine böğürtlen fışkırdı benim muffinlerimden:) Böylece buzluktan bekleyen böğürtlenlerin onda biri değerlenmiş oldu. Daha birçok böğürtlenli tarife ihtiyacım var elimdeki stoğu tüketmek için. Sanırım bir Böğürtlenli Pay sırada bekliyor:)


Malzemeler:

  • 1 su bardağı şeker
  • 2,5 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilin
  • 1 su bardağı süt
  • 2 yumurta
  • 3/4 su bardağı sıvı yağ ( 1 su bardağından 2 parmak eksik)
  • Böğürtlen taneleri ( 1 avuç kadar)

Yapılışı: Böğürtlenler hariç, sıvı malzemeleri ayrı kapta karıştırıp, toz karışımlarıda ayrı bir kapta karıştırın. Sıvı ve katı malzemeleri en son birbirine karıştırıp elde ettiğiniz kıvamlı hamuru muffin kalıplarına yerleştirin. Kek gibi çok akışkan olmamalı hamurunuz. Ben kağıt kapları, muffin kalıplarının içine bırakıyorum. Hamuru bu şekilde kağıt kalıplara dağıtıyorum. Kağıtları çok doldurmayın, kabarmalarını da hesap edin. Böğürtlen tanelerini muffinlerin üzerlerine bolca serpiştirin. Önceden ısıttığınız 200 dereceli fırında muffinler kızarana kadar pişirin. Kürdan batırıp çıkararak içinin pişip pişmediğini anlayabilirsiniz

Afiyet Olsun.

18 yorum:

Punto dedi ki...

Hadi tarifleri veriyorsunuz. Yapınca fotoğrafını da çekmek gerekiyor. Yoksa kuru kuru tarif yavan olacak. Peki bunca tatlıyı, kurabiyeyi kim yiyor? Ev halkı mı yiyor, yoksa paketlenip işe mi gidiyor?

Pınarın Kulubesi dedi ki...

:) Bu konuyu bende hep merak eder dururdum. Bendeki pastalar bu akşam gelecek misafirlerimiz için. Tatlıyı seven eşim ve abisi bile olsa bunları tüketip bitirirler. Bu akşam toplam 12 kişi olacağımızı söylesem, bunlar yetmez bir çeşit daha yap diyebilirsiniz:)

Adsız dedi ki...

Pınar merhaba
hamaratlığın üstündeymiş yine. iki tarif bir gecede helal sana.her ikiside çok güzel görünüyor.bal kabaklı pasta özellikle benimde yapmak istediğim pastalardan biri. görüntüsü kadar tadıda güzel ve özel oluyormu acaba?

hesna

Adsız dedi ki...

balkabaklı pastaya bayıldım ellerinize sağlık

nilay dedi ki...

Pınar'cım :)
senin muffinlerde nefiss görünüyor...tariflerde küçük değişikliklerle yeni harika tadlar yaratılabiliyor değil mi :) pastan da muhteşem olmuş...ellerine sağlık canım

sevgiler

Adsız dedi ki...

Merhaba, her iki tarifde çok güzel görünüyor elinize sağlık.

SEDA dedi ki...

muffinler de,pasta da harika görünüyor pınarcım.ellerine sağlık.

seda
tarifname.blogspot.com

Gazoz Agaci dedi ki...

valla süpersin pınarcım ne diyeyimm..maşallahh :)

Nukhet dedi ki...

Pinar

Gene bos durmamis calismissin mutfakta. Onceki mesajlari okudum da aslinda pasta borek yapmak icin bir bahane her zaman bulunur arandikca.Cok guzel gozukuyor yaptiklarin. Aaa bu arada ben de aksam senin misirunlu peynirli kekinden yaptim. Gercekten cok begendim. Sik yapilacaklar arasina girdi bile. Hatta sabah ise bile getirdim kahvalti niyetine. Yakinda da yayinlayagim zaten tarifini. Ellerine saglik yeniden.

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Merhaba Hesna
Bal kabaklı pastayı mutlaka yap, çook güzel oldu, tek dilim kalmadı geriye:) portakal suyu ile keki ıslatmayı ihmal etme..
sevgiler
Sevgili Seda, Nilay, Gazoz Ağacı, Lale
yorumlarınız için çok teşekkür ederim
Merhaba Nükhet
evt boş durmak yok, misafir geleceği vakit seviniyorum yeni tarif deneme fırsatı çıkıyor diye:)Aslında bahane çok, bir yere oturmaya giderken bile birşey yapıp götürmek istiyorum:)
Mısır Unlu Peynirli Keki beğendiğinize sevindim. Bende yaptım tekrar, kahvaltılar için çok güzel bir tarif.
sevgiler

Adsız dedi ki...

Pınar'cım iki tarifde nefis görünüyor ellerine sağlık...

Tuba dedi ki...

Pinar'cigim dokturmussun. Ellerine saglik...

Adsız dedi ki...

Sevgili Pınar,

Önce ziyaretin ve nazik yorumun için tşk ederim cnm. Ayrıca pastamızı deneyip, beğenmene de çok sevindim. Jöle benim de öyle tek başına tüketebileceğim bir tat değil ancak malzemesini çeşitlendirirsem damak tadıma hitap ediyor. Pastamızda ise; kabağın daha parlak ve dilimlerken çok daha keskin görünmesine neden oluyor yoksa tadında hiçbir değişikliğe uğratmıyor, bir dip not olarak belirtmek istedim cnm... :-))

Ellerine ve emeğine sağlık diyor, sevgiler gönderiyorum..İyi akşamlar..

Pinar dedi ki...

Pinar'cim, cok guzel olmuslar ellerine saglik. Esim sevse ben de yapmak istiyorum bu balkabakli pastalardan ama... :( Muffinler cok sirin olmus onlari denerim artik.

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Merhaba Ebru, Tuba
çok teşekkür ederim:)
sevgiler
Merhaba Benar
tariften çok memnun kaldım, ne kadar teşekkür etsem az. Jöle konusunda benim durumum da aynı, bir dahaki sefere önerilerine uyarak kesinlikle jöle kullanarak yapacağım. Portakal ile kabak çok yakıştı birbirine..
sevgiler
Merhaba Pınar, Adaşım:)
bende kabak sevmeyenlerdendim. Bu etkinlikten sonra bu durum değişti, Sanırım ilk defa kabak tatlısını deneyip beğenmemden dolayı. Artık her kışı dört gözle bekleyeceğim kabakların çıkması için..
sevgiler

Tulosh dedi ki...

Muffinler harika görünüyor ellerine sağlık. Yapmayı en sevdiğim tatlıların başında gelir muffin nedendir bilmem ama çok seviyorum. Mutlu seneler iyi bayramlar diliyorum ...

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Merhaba Tulosh
aynı muffin tutkusu bende de var. Yeni çeşitler ekliyorum. Hindistancevizli-muzlu, Yoğun Çikolatalı, Bademli Kakaolu, Parça Çikolatalı-Bademli, ve şimdi de Böğürtlenli:)
ve daha o kadar çok çeşit varki, yaratıcılık bize kalmış

Lokman Hekim dedi ki...

çok güzel gözüküyor elinize sağlık