21 Haziran 2014

Ekmek Makinesinde Simit Tarifi

İstanbul da seyyar büfelerde satılan simitleri bilir misiniz? Aynı lezzet işte... Yol gurbete düşünce simite de ister istemez bir hasretlik oluşabiliyor. Ben de kafaya koyup yapacağım dedim. İlk iki denememde istediğim sonuca ulaşamadım ama 3.denememde tutturdum:)

Malzemeler:
1,5 cup ılık su
1 tatlı kasıgı toz maya
1tatlı kasıgı toz seker
3,5-4 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz


Simitleri bulamak için pekmezli su ve kavrulmuş susam

Su, Maya ve toz şekeri önce bir bardakta karıştırdım ve bir 10 dakika kadar beklettim. Ardından bu karışımı ekmek makinesi haznesine aktarıp unu ve tuzu ekleyerek hamur hazırlama modunda çalıştırdım. Hamur hazırlama modunu sadece hamuru yoğurması için kullanıyoruz. Mayalanması için bekletmeyeceğiz. Bu esnada sürekli makinenin tepesinde kenarlara hamur yapışıp yapışmadığını kontrol ederek gerekirse kenarlardan tahta bir kaşıkla tekrar hamura dahil olmasını sağladım. Gerekirse un ekleyebilirsiniz. 3,5-4 su bardağı arasında un gidiyor.  Kenarlara yapışmayan bir hamur olacak.
Un yoğrulduktan sonra ellerinizi unlayarak hamurdan parçalar kopararak yumaklar(beze) alın. 6-7 adet beze oluşuyor. Bunları yarım saat kadar üzerlerine ıslak temiz bir bez, kapatarak bekleteceğiz. Böylece hamurlar kurumuyor ve güzel kabarıyor.Yarım saat sonunda bezeleri uzunlamasına 30-40 cm olacak şekilde yuvarlayıp kıvırarak uçlarından birleştireceğiz. Bütün bezeleri bu şekli verdikten sonra önce pekmezli suya(epey cıvık olacak) sonra da kavrulmuş susam a bulayacağız. Ben sadece tek yönden batırıyorum pekmezli suya. Alta gelecek kısmı batırmıyorum. Cunku fırında tepsiye temas eden alttaki kısım pekmezin de etkisiyle hemen yanıyor. Sizlere de tavsiyem sadece üste gelecek kısmı pekmezli suya batırmanız. Aynı zamanda tepsilere hem yağlı kağıt serili hem de kağıt üzerine un serpilmiş olacak, yoksa üstten akan pekmezden dolayı yine yapışıyor.

250 derecelik(Amerika dakiler için 450 F) kızgın fırında 10 dk kadar pişecek. Fazla kalırsa hemen altları yanıyor dikkat.

Afiyet Olsun

4 yorum:

Adsız dedi ki...

pardon surekli 2 cocukla geziyorsunuz zor olmuyormu eşiniz tur rehberi mi yoksa

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Ay yok tur rehberi değil, gezmeyi seviyoruz ve her fırsatı değerlendiriyoruz, turlarla değil kendimiz planlayıp yapıyoruz gezilerimizi, bu işlerle ben ilgileniyorum ailede, bir kez başlayıp alışınca devamı geliyor, eşim de destekliyor tabi

Adsız dedi ki...

bizim de 2 cocugumuz var sizin gibi gezmeyi cok seviyoruz ama malesef gezemiyoruz 2007 201o dogumlu canları sagolsun 2 mahalle otedeki sünnet dugunune 1 saat durabildik eşimin cocuklara tahammulu hiç kalmamış nereye gitsek burnumuzdan geliyor neyse size iyi gezmeler

hulyalar dedi ki...

Pinar hosgeldin.Simitler,pideler,gurbet falan yazinca birde bakarim ki Amerikaya gelmissin.Hosgeldin,hayirli olsu,mutlu olsun ins.
hulyalar