7 Kasım 2012

BİR TAVSİYE; MERAKLI MİNİK DERGİSİ ve GEÇMİŞTEN BİR SAYFA; MİLLİYET ÇOCUK DERGİSİ

Can bu senenin en güzel hediyesini sene başında babasından aldı.  Eve Can’ın adına her ay PTT aracılığıyla düzenli dergi gelmeye başladı.


S-65-KAPAK


Tübitak’ın aylık olarak okul öncesi yaş grubu için çıkardığı Meraklı Minik dergisi tam da Meraklı Minikler için gerçekten. Her ay bir konu işleniyor ve bütün etkinlikler bu konu üzerine oluyor.İşlenen konular ağırlıklı olarak doğa üzerine… 
Örneğin: Kelebekler, Kuşlar, Ağaçlar…

Çocuklara doğa sevgisini hayvan sevgisini aşılıyor ve bilmedikleri birçok şeyi öğretiyor.Araya özellikle bizim çok bayıldığımız itfaiye, uzay gibi konular da giriyor… İtfaiye ile ilgili dergi en çok sevdiklerimizden… Her dergide bir mutfak köşesi oluyor.Örneğin aşağıdaki itfaiye aracı buna örnek :) 1-ARM_6489 

Bayram sabahı kahvaltı öncesi hızla karar verip hazırladık. Domates ezmesi ekmeğin üstüne, salatalık, zeytinler ve kaşar.Uzun uzun bu ekmekle oynadı. Tabakla beraber itfaiye arabasını sürdü, yangınlar söndürdü :) ama en sonunda ekmeği yeme işi anneye kaldı:)


Geçtiğimiz hafta yeni dergimiz geldi(dergi her ayın 1inde çıkıyor), konu ağaçlar idi. Boya kalemlerimizi, kağıtlarımızı alıp parka çıktık yeni aktivite için. Kağıtları ağaca yaslayıp üzerini boyamak suretiyle ağaç kabuğu desenlerini kağıda aktardık.

fotoğraf 2
 

Her ağacın kabuğu üstüne kağıtlarımızı yapıştırarak bir de sergi açtık parkta :)


fotoğraf 3

Her dergide bir de ev ödevi oluyor. Örneğin atık malzemelerle bir şemsiye yapmak, ya da kalem kutusu, kuş yuvası, itfaiye aracı yapmak gibi… Bunu yapıp fotoğraflayıp adınızı yaşınızı yazıp meraklı minik’e gönderiyorsunuz. Gelecek sayıda şanslıysanız fotoğrafınız çıkıyor. Çok gönderen olduğu için ancak iki sayfaya sığacak kadar fotoğrafa yer verip kalanını web sayfalarında yayınlıyorlar. Can'ı da o sayfalarda görebilirsiniz. Bir sonraki sayıda takvim yapraklarını ve çizmeli kedi kılıcını kullanarak yaptığımız şemsiyeli fotoğrafımızı heyecanla bekliyoruz:)

Bu ev ödevlerinden bir sonraki derginin konusunu da tahmin edebiliyoruz. Şemsiye aktivitesi isteniyorsa mevsimler olabilir, hava-iklim üzerine bir konu olabilir.

Derginin yanında o kadar çok ek malzemeler geliyor ki. Bütün materyaller de kaliteli malzemeden yapılmış. Belki Can’dan çok ben dergiyi hevesle bekliyor olabilirim:) 
Velhasıl dergiyi şiddetle tavsiye ederim. Okul öncesi alınabilecek en kaliteli dergilerden. Bizde başka yayınlardan da dergiler olduğundan bunu rahatlıkla söyleyebiliyorum. 

Sıra geldi benim meseleme...

Bizim çocukluğumuzda Milliyet Çocuk dergisi vardı. Abim alırdı düzenli olarak. Ben de okuma yazmayı söktükten sonra bu hazineye konmuştum. Önümde yığınla dergi vardı. Aylık değil haftalık çıkardı bu dergi.  Etkinlik kartları filan da yoktu yanında bu derginin, sade ve sadece dergi. Ama içi bana göre rengarenkti o zamanlar. Saman kağıda basılı olmasına rağmen... Okuma sevgisi belki de bu dergilerle başladı bende. Yıllarca aldı abim o dergileri. Sonradan benim aklım erince almaya devam ettim dergiyi, üstelik artık saman kağıdına değil beyaz kağıda basılıyordu ama eski tadı alamıyordum...Keşke o dergilerden annem saklasaymış. 

Redkit, Şirinler favorimdi. Ten Ten de olurdu dergide… Diğerleri çok kalmamış aklımda. Şirinler ve Redkit yetiyordu bana. Ama diğerlerini de illa ki okuyor, bulmacalarını çözmeye çalışıyordum.

O dergiler halen duruyor olsaydı Can da severek okuturdu eminim. Zira, Red-Kit favorimiz şu ara… Yapı Kredi Yayınlarından Kitaplarını bulup aldık neyse ki...

İnternetten araştırınca eski Milliyet Çocuk resimlerine ulaştım şu siteden. Bu sayıları çok iyi hatırlıyorum. Çok da güzel anlatılmış bu dergi... Fatih Beyin yazısını okumaktan büyük keyif aldım. Siz de okuyun vaktiniz varsa...
Bizim Milliyet Çocuk'larımız vardı.

milliyetcocuk

6 yorum:

Adsız dedi ki...

bizde sürekli aldık kızçem şu anda 3. sınıfta olmasına rağmen gazete bayisi amcasına hala ayırtır ben abone olmadım ama doğduğu günden beri dergi ve kitaplarla haşır neşir olmasına çok özen gösterdim ben dergi alır sonrada onları ciltletirdim ve hala idda ederim üniversite okuduysam ve iş sahibi olduysam ders çalışmaktan çok gazete ve dergilere borçluyum bunu kızımıda gazete okumaya düzenli olarak uygun dergileri almaya teşvik ediyorum şimdi dört gözle kitap fuarını bekliyor
sibel

sirinanne dedi ki...

Oğlum da Meraklı Minik'in müdavimi.
Çok seviyor. Akşma işten elimde Meraklı Minik'le geliyorsam havalara uçuyor. Hemen başlıyor oyun kartlarını hazırlamaya.

Bana Türkiye Çocuk alınırdı. Samanlı kağıt olanlarını hatırlamıyorum evde benden büyük çocuk olmadığı için sanırım. Onda da Nasrettin Hoca hikayeleri olurdu :) Milliyet Çocukla böyle bir farkı vardır tabi ki..
Sonra BANDO filan almaya başlamıştım yanında verilen ıvır zıvır için.

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Merhaba Sibel
bazen korkuyorum acaba bu kadar dergi kitap alarak onları soğutur muyuz bıktırır mıyız diye. Erkek çocuğu olunca bu korku daha çok ağır basıyor. Kız çocukları kitaplara erkeklerden daha meraklı oluyor kanımca.
seneye can okuma yazmayı sökünce göreceğiz. Şimdi dert ediyor okuma yazma bilmeyişini. Seneye okuma yazmayı sökeceği günleri iple çekiyorum :)


sevgiler

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Şirinanne dergi o kadar güzel ki müdavim olmamak elde değil. Bir müdavimi de benim :)

Milliyet çocuk dergisi tamamen yabancı çizgi romanlardan oluşuyordu neredeyse. Türkiye çocuğu hayal meyal hatırlıyorum sanırım.

sevgiler

Adsız dedi ki...

inan bana soğumuyor kaliteli kağıt uygun punto yazı karakteri yeterli resim ve akıcı bir anlatım olursa kızım kitabı bitirmeden asla bırakmıyor amaaaa öğretmeni ısrarla zambak yayınlarının kitaplarını verdiği için okuldan gelen kitaplar asla zevkle okunmuyor onları okurken sıkıntıdan ağladığını bile gördüm bende bizim kitaplığımız var deyip geçiştirmeye çalışıyorum amaaa:( birde ben kitabı alırken serinin tamamını alıyorum böylece bütünlükte sağlanıyor birisi bitince diğerine zevkle başlıyor çocuk kitaptan zevk alırsa erkek veya kız farketmez yeterki o dünyaya doğru adım atarak girsin zaten çıkamaz sevgiler
sibel

Cosmokedi dedi ki...

Milliyet çocuğa bayılırdım:)Bakkala gönderildiğimde bir şekilde para arttırıp alırdım dergiyi. Çok fazla vardı ama sanırım hepsi atıldı. Şimdi üzülüyorum keşke saklasaydım hepsini.