8 Nisan 2008

RULO POĞAÇA

Beklenen tarif rulo poğaçayı bekletmeyip bir çırpıda yazıvermek için geçtim klavyenin başına. Bu arada oğlum ikindi uykusunda. Artık daha az sayıda ama daha uzun uykular yapar oldu. Bu ara bir soğuk algınlığı ile cebelleşiyor, hem o hem ben. Geçen ayda olmuştu, doktora gittik ama ilaçları Can içmek istemeyince vermedim ben de, ilaçsız geçirmiş oldu. Bu sefer de umarım öyle olur. Üst dişlerin eli kulağında sanırım pek fazla iştahı yok bu ara. Bazı günler sadece anne sütüyle geçiştiriyoruz. Bugün de o günlerden biri. İlk defa etli bir yemek vereyim dedim(etli patates-havuç yemeği), hiç beğenmedi, yedirmedim. Ben de sevmezdim küçükken et yemeğini. Etleri ayıklasalar bile yemezdim, suyuna değmiş, tadını, kokusunu alıyordum bir kere. Annem benim için ayrı pişirirdi. Can umarım bana çekmez bu konuda.


Kısa haberlerden sonra gelelim poğaçamıza... Poğaçanın sırrı hem zeytinyağı hem de tereyağının birarada kullanılmasında. Ayrıca yoğurdun kattığı bir lezzet var. Taze taze tüketilmesi de önemli. Fazla fazla yapayım sonraya kalsın demeyin bu tür tarifleri. İster mayalı ister mayasız olsun hamur işleri fırından çıktıktan sonra en kısa sürede tüketilmeliler. Lezzetlerinin doruk noktasında oluyorlar. Ertesi günler bu noktadan çok uzaklaşılıyor. Misafiriniz gelmeye yakın atın fırına, tazecik ikram edin, tarifi istesinler sizden de:)


Malzemeler:


  • 125 gr margarin ya da tereyağı (yumuşak)

  • 1 çay bardağı sıvıyağ

  • 3 yumurta( birinin sarısı üstüne sürülecek)

  • 1 su bardağı yoğurt

  • 1 paket kabartma tozu

  • 1 tatlı kaşığı tuz

  • Aldığı kadar un

  • İç malzemesi için bir kalıp peynir ve biraz maydanoz


Yapılışı: İç malzemeleri karıştırıp kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapın. Hamuru ikiye bölüp her bir parçayı oval şekilde elinizle ya da merdane ile açın. Uzunlamasına olacak şekilde peynirli harcı ortaya dizin. Hani Adana dürüm yerken ekmeğin ortasında olur ya Adana köfte , o şekilde olacak:) Yanlardan kapatın. Aşağıdaki resimde olduğu gibi olacak. Tam bir rulo sayılmaz bu şekil ama ismi bu şekilde kaldı artık öyle olsun.

Her iki hamura da şekil verdikten sonra tepsiye uzunlamasına yerleştirin. Önce yumurta sarısı sürüp ardından susam-çörekotu serpip 180 dereceli fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Piştikten sonra dilimler halinde kesin. Pratik bir şekilde poğaçanız hazır. Tek tek hamur yumakları alıp, açıp, harç koyup kapatma ve şekli bozulmadan tepsiye yerleştirme derdini ortadan kaldırıyor bu tarif:)
Bu yazıyı yazdıktan bir gün sonra, Nazife'nin yorumunu okuyunca ben de hatırladım ki bu tarifin neredeyse aynısını Sevgili Müge'de yapmıştı. Hatta ben o vakit çok beğenip ben de yapayım diye yorum bile yazmışım ama, doğumdan sonra unutmuşum:) Hafızam yeniden kuruldu o gün:) Bu konuda kusuruma bakma olur mu Müge kardeş:)

23 yorum:

Kremali'nin annesi dedi ki...

Tarif icin sagol Pinar. Dedigin gibi, hamura tek tek pogaca sekli vermek cok zaman aliyor. Senin tarifinle hem daha cabuk hazirlamis hem de ikram ettigimiz misafirlere daha ilk bakista icinde ne oldugunun ipucunu vermis oluruz:)

Sevgiler,
Ayse Sule

Adsız dedi ki...

Tek tek hamur yuvarlamak gerçektende sıkıcı hele fazla yapıyorsan , ben küçük parçalar yaparak başlayıp sıkılıp gittikçe büyütüyorum :)
bide böyle deneyeyim bakalım . Eline sağlık

Adsız dedi ki...

Mmm harika görünüyor. Ben bunu yapip yemem icin en az bir hafta beklemem lazim :(
Ellerine saglik, gercekten pratik bir tarif. Pogacalarla tek tek urasmaktan kurtulmus oldum böylelikle.
Can'imin fotolarini merakla bekliyorum artik kocaman adam olmustur.
öpüyorum sizi

Adsız dedi ki...

aaa pardon unuttum, ben Dilara :)

Adsız dedi ki...

Merhaba Pınar, beklediğim tarifi yazdığın için teşekkür ederim.Poğaça çayın yanında en sevdiğim çeşittir ve ben de çoğunluk gibi tek tek uğraşmayı sevmiyorum, bu tarife benzer Müge'nin patatesli çöreğini yapmıştım ve çok beğenildi ben onun içine peynir koymayı düşünüyordum artık bu tarifi denerim sana da sonucu bildiririm. Kendine iyi bak...Nazife

annesininoglusu dedi ki...

ellerine sağlık çok nefis görünüyor:)

lezzetyolculugu dedi ki...

Şükür kavuşturanaaaaaaaaaa!
Kardeşim bir tarif için bu kadar bekletilirmi insan gören su böreği tarifi istiyoruz sanır.Ama hakikaten tadı damağımda mutlaka yapacağım hemde en kısa zamanda.Bu arada davetin için teşekkür ederim Özgür söyledi Can iyileşssin en kısa zamanda içli köfte yemeye gelicez.Öptüm şeker.

Hülya dedi ki...

Mmmm nefis görünüyor yarın akşam işten geldiğimde denemek istiyorum.
Ellerine sağlık.

ebruli pastalar dedi ki...

Pınar'cığım,
Rulo poğaçan hem pratik hem de çok farklı bir tarif. Özellikle dar vakitler için de hoş bir alternatif. Ellerine sağlık, canım.
Sevgiler...

Berceste dedi ki...

Hep uzaklarda olup, ah kaçırdım ben bu güzel şeyi yemeyi diyordum, ama bu sefer yeme şerefine nail olanlardan olduğumdan, diyorum ki, çoooook lezzetli idi :) Ellerine sağlık! Poğaça tarzı yiyecekler hemen tüketilmeli fikrine katılıyorum. Bir arkadaşımız, aynı köyde yaşayan Filistinli bir hanıma poğaça yapmayı öğretmiş, o da iki hamur açıp, serme börek gibi, iki yufka arasına malzemeyi koymuş, o da güzel olmuş diye söylüyorlardı. Hani daha değişik yapayım dersen, aklında kalsın diye!

ahmetselimveannesi dedi ki...

merhaba Pınar
gecenlerde ben de sıkısık bir zamanda fırından ekmek hamuru aldım, masanın uzerınde dıkdortgen seklınde genıslettım. uzerıne salcalı (pul bıber & kekık ) sos yapıp her yerıne gelecek sekılde surdum. arasına da zeytın, maydanoz ,peynır koydum. aynen senın tarıfınde gorundugu gıbı rulo halınde fırına verdım. cok guzel oldu. senın tarıfını de en kısa zamanda denemek ıstıyorum, en guzelı de pratık olması. bız bebeklı anneler ıcın ıdeal :)

karin dedi ki...

merhaba,
cok guzel ve kolay bir tarif. benimde pogacalarim sikildikca degisik sekiller alir. mutlaka bunu denemek istiyorum. acaba bu tarifi tereyagi koymadan yapabilirmiyiz?
cok tesekkurler,

damlasakızlıkurabiyem dedi ki...

merhaba.gerçekten çok pratik görünüyo..ilk fırsatta deneyeceğim.sevgiler...

Betül KAVAL dedi ki...

Çok güzel gözüküyor ellerine sağlık. bende ne zaman tarif yazar acep diye bekliyordum. İnşallah en kısa sürede denemek istiyorum tabi evdeki yaramazdan vakit bulabilirsem :)
sihirli mutfağım www.xceparpali.blogspot.com

Adsız dedi ki...

merhaba,
üzümlü fındıklı kakaolu muffin tarifini de en kısa zamanda bekliyoruz, teşekkürler .. . ayşegül

Müge Hüner dedi ki...

ay şekercim, ne kusuru ya, utandım valla yazını okurken. Tarifi yazdık diye tekelimize almadık ya:))
Sen kendine dalgınım, diyosun, ben senden çok daha fena durumdayım. Senin tarifi okurken kendi kendime ne diyordum biliyormusun, "ay bunu Yasoda yemiş ama o kadar çeşidin arasında tadına varamamıştım, bende yapıyımda doya doya yiyelim, hatta birinide patatesli yapayım, hoş olur":)) Gülermisin ağlarmısın, unutmusum bile yaptıgımı yani:) Valla nazife kardeşe bravo:)
Öperim seni çok çok.

Yemekbahane dedi ki...

Süperdi.. süper..Bu rulonun tek karşılığı bu kelime olabilir..
Ellerine sağlık

Öpüyorum
Müge

gülriz dedi ki...

Yaşasııııın, geldi bu nefasetin tarifi; hemen mutfağa dalmak lazım, yapıp yumula yumula yemek lazım :))) Ellerine sağlık canım Pınarım; öpreim hem seni hem de Can'ımı çok çok

Ayça dedi ki...

Merhaba Pınar,
bloga Canın resimlerini koymama kararı aldın galiba.
Ayşe şule bununla ilgili yorum bırakmıştı bana ama sanırım onları okumadın.
Pek fırsatım olmasa da yorum yazmaya gün içinde pek çok kez sizden haber almak için kapınızı aralayıp bakıyorum. Özledik sizi gerçekten. Mola vermek size yarasa da bize yaramıyor.
Ellerine sağlık maharetli arkadaşım

munevver dedi ki...

Pınar, buradan da eline sağlık diyeyim. Pek güzeldi. Dar zamanlarda tek tek şekillendirmek yerine böyle rulo yapmak çok işe yarayacak.

Sevgiyle,
Nane Limon

Begüm dedi ki...

Merhaba pinar, ayni durumlari bende yasiyorum. Benim tuanam 9 aylik oldu. Gecenlerde o da nezle gibi oldu. Ilac zahten kullanmak istemiyorum. Doktorunun verdigi burun damlasi vardi (tuzlu su). Burnuna nasil damlatayim... imkansiz. Burnunu bir türlü elletmiyor. Kiyameti kopariyor. Bende sogani ortadan kestim. yatagin yanina koydum gece. Süper geliyor. Burnu aciliyor. Daha disleride cikmadi. 2 gündür belli oluyor. Alt tarafda disi cok az görünüyor. Cok huysuz. Zahten zor mama yiyor. Simdi dahada zor oldu. Bende aynen. Etli yemek asla yemezdim. Simdi bile pek yemem. Tuanada azina almiyor. Ben kendim pisirdigim seyleride yemiyor. Artik sise mamasi veriyorum. Öglen zar zor bir kac tatli kasigi sebzeli olanindan. Aksamada meyvalisinden. Annesütünü 1 ayi bitirdikden sonra kesmem gerekiyordu. Hastalanmistim, kortison ilaclari almam gerekiyordu. 2 ay sonra sütümde kesildi. Cok üzüldümdü. Gündede 4 kere hazir mamadan iciyor 160 ml!! Cok istahsiz yani.. Herneyse, bu arada pogacan cok lezzetli görünüyor. Pek el de oyalamaz. Ellerine saglik

Esra dedi ki...

mmmm Pinar! Bu harika birsey!!!!

Cafe Gusto dedi ki...

Pınarcığım seninde Mügenin de ellerine sağlık.Bu tarif en kısa sürede denenecek..sevgiler...