3 Haziran 2007

Kirazlı Çikolatalı Pasta

Her pasta kendi başına bir oyun benim için, öncesinde çok düşünüp taşınıp planlar yaptığım ama her seferinde de doğaçlama gelişen... Oynandığı vakit oluşuyor kuralları, çizgileri...


Önce doğumgünü olan arkadaşın frambuazlı çikolatalı pasta sevdiği öğrenilir, çünkü eve ne zaman pasta alsa bu çeşidi alıyordur. Ama evde frambuaz olmadığından ve gidilen büyük markette de bulunamadığından el mahkum bir başka kırmızı meyve ile kiraz ile yapılmaya karar verilir. Ardından şöyle bir kitap, dergi, defter ve tabi ki blog sayfaları karıştırılır... Yine kürkçü dükkanına dönülür ve daha Pazar günü pişirilen kekten bir tane daha pişirilmeye karar verilir. Çünkü kekten çok memnun kalınmıştır, hemen tüketilmiş olması da iyiye işarettir. Bu güzelim çikolatalı kek neden bir pastanın katlarını da oluşturmasındır ki... Tarifi isteyenler için buradadır.
Kek bir önceki akşam pişirilir, ertesi gün de üçe kesilir, kabarmış olan üst kısım ise ince bir tabaka halinde kesip çıkarılır ki görüntüyü bozmasın diye. Kalan 3 kat ayrı ayrı vişne konsantresi ile ıslatılır. Vişne suyuna biraz daha şeker katıp da yapabilirsiniz. 1 paket kakaolu kremşanti 1 bardak soğuk süt ile çırpılıp, ardından 1 paket de krema sertleştirici katıldıktan sonra ara katlara sürülür. Katların arası önce kakaolu krem şanti, sonra çekirdeği çıkarılmış ve ikiye bölünmüş kiraz taneleri ve ardından da file antep fıstığı ile kaplanır. İlk iki kat bu şekilde yaptıktan sonra krem şanti ile üstü de kaplanır. Evde ki çikolata ve rulo katlar ile de üst ve kenar süslerini yapıp kurdela ile bağlanır. Kirazlı olduğu dışardan bakınca da anlaşılsın diye tabi ki kiraz taneleri...

Mevsimini geçirmeden güzelim meyvelerden bol bol yemeyi ihmal etmeyin. Kiraz bu güzelim meyvelerin başında geliyor şu dönem... Bu meyveleri pastalarımızda kullanmamak da büyük hata olur. Bir sonraki tarifim yine bu şekilde meyveli olacak...

11 yorum:

gülriz dedi ki...

Pınarcığım ellerine sağlık, pasta çok güzel görünüyor; "hemen mutfağa gir ve dene" dedirten cinsten yani :)) Ben daha önce hiç kirazı pastada kullanmamıştım, mutlaka deneyeceğim. Kiraz şekerlemesi kullanılıyor da, kiraz kullanılmaz mı? Cidden iyi fikir. Sevgiler

Müge Hüner dedi ki...

Pınarcım,
pastan harika görünüyor, maceralarımızda bu pasta da aynı, bende her seferinde kafamdaki pastayı yapmaya başlayıp sonra bambaşka bir şey ortaya çıkarıyorum, ya krema sertleşmiyor, ya kek o gün kabarmıyor vs. illaki farklı bir şey çıkıyor ortaya bu hafta sonuda aynı şey oldu,sitede yazdım hatta.
Senin pasta pastaneden alınmış gibi duruyor süper,ellerine sağlık..

Berceste dedi ki...

Bak canım istedi şimdi! Kirazlar kim bilir ne kadar güzeldir... Mis gibi kokulu. Buradakiler gibi katır kutur değildir... Ellerine sağlık.

Damak Tadı dedi ki...

Kirazlı pastanı görünce aklıma hemen N.Jersey'de ki pastalar geldi.Almanlar kirazı değilde vişneyi daha çok kullandıklarından olsa gerek bu beni şaşırtmıştı.İçinin kremasında da kiraz pelteleri vardı.Şimdi senin pastanı ve yüksekliğini görünce birden oradaki pastaları hatırladım.Anılarıma böyle lezzetli bir pastayla eşlik ettiğin için gönülden teşekkürler Pınar'cığım.Ellerine sağlık diyorum,başka ne denilebilinir ki bu güzellik karşısında.

Sevgiyle,

Punto dedi ki...

Valla benim için görünüşü çok güzel ama yiyenlere özellikle eşine afiyet olsun.

Selcen Şenocak dedi ki...

Pastan çok güzel canım ellerine sağlık sevgilerimle iyi haftalar...

Adsız dedi ki...

Sene başında ebru kursuna kayıt yaptırdım ama gidemedim şimdi bu harika ebruları görünce pişmanlığım kat kat arttı gerçekten çok zevkli ve huzur veren bir sanat Ali Bey'in ellerine sanatına sağlık.Pastaya gelince hem çikolata hem fıstık hemde kiraz hepsi birleşince eminim müthiş bir tat olmuştur ellerine sağlık.

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Merhaba Gülriz
ben çok sevdim kirazı pastalarda bence çok yakışıyor. Birde çekirdeğini ayıklama derdi olmasa:)
sevgiler

Merhaba Müge
sorma, kafamda farklı hayallerle başlıyorum pastayı oluşturmaya, ama bir bakıyorum kafamdaki ile ortaya çıkan çok başka, ben pastayı değil pasta malzemeleri beni yönetiyor sanki:)
sevgiler

Ah Berceste
üzüldüm şimdi, kirazlar güzel ama ömrü çok kısa, yağmurlar yağdıktan sonra kirazlar hem çürüyor hem de kurtlanıyormuş.
sevgiler

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Merhaba Gül Hanım,
sizi anılara götürdüysem ne mutlu bana... Vişneli yapmaktı amacım, reçelin içinde ki taneleri kullanacaktım, sonra son derece olgun kirazları görünce, ne gerek var bu lezzetli taze meyveler varken vişneye dedim. Çok da güzel oldu, katlar vişne konsantresi ile ıslatıldı ama. Vişne ve çikolata çok yakışıyo birbirine, pastanın yüksekliği benimde hoşuma gitti. Hatta bir dördüncü kat daha vardı ama onu çıkardım yoksa gökdelenvari bir pastam olacaktı:)
sevgiler

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Merhaba Punto Amca
pasta güzel duruyor evet, eşim tabi severek yiyenlerin başında geliyordu herzaman olduğu gibi. Tatlıyla bu kadar arasının iyi olması hiç iyi değil aslında. Tatlı yemeden de yaşanabileceğinin en iyi örneği sizsiniz aslında.
sevgiler

Merhaba Almula,
güzel yorumun için çok teşekkürler,
sana da iyi bir hafta diliyorum.
sevgiler

Nukhet dedi ki...

Ellerine saglik Pinar ne guzel gorunumlu bir pasta olmus.Tadida senin garantinde oldugu icin harika olduguna eminim. Ellerine saglikBu arada Ebru ile ilgili bilgilere de tesekkurler.