2 Nisan 2007

İRMİK İLE UN

Bir gün bir irmik varmış. İrmik den kaç çeşit tatlı olurmuş, kandillerin baştacı imiş, marketlerde kapış kapış olur, eksikliğinde sofralar ve komşular tatlısız kalırlarmış. Neyse ki o kandil akşamı, Kulübe ailesinin irmikleri varmış. O akşam irmik, kandil akşamında güzel tatlıların beşiği olmuş, kabul etmiş seve seve şekeri, yumurtayı, hatta bir parçası loru da kabul etmiş:) Sonunda çok güzel birer Şambalı tatlısı ile Lor tatlısı olmuşlar. Her biri farklı komşulara ikram olmuş, afiyetle yenmiş, enerji olmuşlar. O akşam Kulube'de bir misafir de varmış, dost Nazife'ye de ikram olunmuş tatlılardan. Kulube'nin hanımı arkadaşına Zeytinyağlı Biber ile Patlıcan Kurusu Dolması da yapıvermiş, çok sevmişler yemişler afiyetle... Arkadaşı ilk defa yemiş bu lezzetleri, o mutlu olmuş, böylece Kulubeli mutlu olmuş...

Neden bu şekilde yazdığımı merak ediyorsanız Punto Amca'nın Kek tarifini mutlaka okumanızı tavsiye ederim. Yumurta ile şekerin baş döndüren valsi sizi hem gülümsetecek sonunda ise hüzünlendirecektir. Tarif benim çok hoşuma gitmişti, Punto Amca kadar yazı tecrübem olmasa da ben de içimden geldiğince en azından masalsı bir giriş yapmak istedim. Punto Amca gibi bütün tarifi masal ile verebilmeyi çok isterdim ama bu seferlik tariflerimi doğrudan vereyim. Çünkü paylaşacak bir sürü tarifim var:) Kulubeli mutfakta çalışmalara devam ediyor....

Önce Kandil için yaptığım tatlılar ile başlayalım, tatlı başlayalım tatlı konuşalım...

ŞAMBALI

Tarif Abdurrahman Cerrahoğlu'nun "Sofra Nimetleri" adlı kitabından...

Malzemeler:

  • 2,5 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya

Şurubu için: 3 Su bardağı şeker, 2 su bardağı su, 1 tatlı kaşığı limon suyu

Yapılışı: Malzemeleri karıştırıp koyu bir kıvamda hamur elde edeceksiniz. Ufak bir dikdörgen ya da kare borcama hamuru yayın, üzerine soyulmuş bademler dizip, önceden ısıtılmış 160 derecelik fırına sürün. Bademim olmadığı için üstünü fındık ile süsledim. Fırında üzeri iyice yanıp pembeleşene kadar tutun. Fırından çıkınca şerbetini hazırlayıp dökün. Kek soğuk, şerbet sıcak olmalı.

İRMİKLİ LOR TATLISI

Bu tarif te Şambalı ile aynı kitaptan...

Malzemeler:

  • 500 gr Lor
  • 3 yumurta
  • 1/2 bardağı pudra şekeri
  • 1/2 su bardağı ince irmik
  • 1 çay kaşığı karbonat

Şurubu: 2 su bardağı şeker, 3 su bardağı su, 2-3 damla limon suyu

Yapılışı: Malzemeler karıştırılıp kurabiye şekli verilir. Hafif cıvık bir hamur oluyor, sizi şaşırtmasın, elinizde top şekli verip yağsız tepsiye dizip 160 derecelik fırında pişirinn. Fırından çıkan lor tatlılarının her birinin üzerinde ince bir şişle delikler açın. Ilık kurabiyelerin üzerine, şerbeti sıcak olarak dökün.

Bu tarifler ile birlikte evde ki irmik stoğunu tüketmiş oldum.

Zeytinyağlı Kuru Biber ve Patlıcan Dolması

Malzemeler:

  • 35 adet biber ve patlıcan kurusu
  • 4 su bardağı pirinç
  • 3 iri soğan
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
  • 1 demet maydonoz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 3 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 limonun suyu
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

Yapılışı: Kuru biber ve patlıcanları kaynar suya batırıp kısık ateşte açılana kadar haşlayıp, süzün. Pirinçleri yıkayıp, içine soğanları doğrayın, diğer malzemeleri ekleyip karıştırın. Ben harcı çiğ olarak hazırlıyorum ayrıca kavurmuyorum ve çok lezzetli oluyor. Haşlanmış biber ve patlıcanları bu karışımla doldurup tencereye dizin, ağızlarını çok doldurmayın, pirinçler pişerken su çekip şişecektir. Tencerenin üzerine porselen bir tabak kapatıp hafif bastırın. Dolmaların üzerini kapatacak kadar sıcak su ekleyip suyu çekene kadar dolmaları pişirin. Bu sırada porselen tabak içinde kalsın. Böylece dolmalar pişerken dağılmayacaklardır.

Afiyet Olsun...

Eşimin bayıldığı çiçek ekmeğe geldi sıra, resmini Berceste'de görmüştüm. Evrenbal'a geçip tarifini aldım ve aynen uyguladım. Resimde göründüğünden en az iki kat daha büyük bir ekmek oluyor. Yumuşacık sütlü ekmek. Tarif için çok teşekkür ediyorum. Bir dahakinde çiçeğin etrafındaki yaprak sayısını Berceste gibi daha çok tutucam, daha ufak porsiyonlar için.

Haftasonu, özene bezene yaptığım diğer bir lezzet ise Paskalya Çörekleri idi... Birçok tarif arasından karar kıldığım tarif ile sonuç çok güzel oldu. Tarifi ilerleyen günlerde Paskalya akşamından notlar ile birlikte...

Bu çörekle birlikte de evimde ki un stoğunu tüketmiş bulunuyorum:)

18 yorum:

Punto dedi ki...

Bu üçüncü yorum yazışım. Ne oluyorsa oluyor tam yorumu bitiriyorum, bilgisayar hata veriyor. Neyse.
Benimkisi sadece bir denemeydi Sevgili Pınar. Belki yemek tariflerini belirli kalıpların dışına çıkarma denemesi.
Hikayen güzeldi. Devam etmeliydin ve tüm bilgileri bu hikayenin içine yaymalıydın. Bence denemelisin. Ben bir başlangıç yaptım, belki sen bu tarzı geliştirirsin.
Tüm tarif yapan günlük dostları güzel yazıyorlar. Hepsinin ufku geniş. Hepsinin tarif yaparken çok güzel hikayeler çıkartacaklarına ınanıyorum. Sadece niyetlenmek gerekiyor. Şunu da yapabilirsiniz. Yemek etkinliklerinin birini de bu tarz hikayelere ayırabilirsiniz. Ne dersin?

Berceste dedi ki...

Eline sağlık Pınar. Özellikle ekmek çok güzel görünüyor ;-) Şam baba tatlısı tarifim de vardı, ondan dene istersen bir sonrakine. Bende de senin peykek çok sevildi, hatta bu yakınlarda tekrar denenecek. Açma ile paskalya çöreğini de becerebilecek miyim bakalım?

Punto amca yanlış hatırlamıyorsam aralık ayındaki ev sahibi Pınar olacak. Belki o zaman hikayelerle yemekler seçer konusunu :)

Nukhet dedi ki...

Pinar Hani derler ya teker teker gel ben de sana oyle diyorum. Bu nasil bir hummali calismalidir boyle. Hangi tarife bakacagimi sasirdim. Sen cok enerjik bir doneme girmissin anlasilan. Ellerine kollarina saglik. Sevgiler

Adsız dedi ki...

Bir süredir bloguna uğramamıştım, ne güzel şeyler eklemişsin ellerine sağlık.

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Merhaba Punto Amca,
hikayenin devamını getirmeyi çok isterdim ama vakit çok kısıtlı, evde bir eş, işyerinde bir patron ile zor oluyor:)Ama etkinliği hikayeler üzerine yapmak çok iyi fikir:)
bu fikri ben bulmak isterdim:)
sevgiler
Merhaba Berceste
Şambaba değil, Şambalı tatlısı:) Şambaba farklı bir tatlı. Zaten senin sitene de hemen göz attım, baktım hemen hemen aynı tarif gönül rahatlığıyla uyguladım böylece. Sadece irmik miktarı ile şerbet miktarı farklı idi. Hikayeler konusunu çok sevdim. Aralık ayını bekleyelim:)
sevgiler
Merhaba Nükhet,
evet enerjik bir dönemdeyim sanırım:) Mutfağa dönüşüm muhteşem oldu:))
sevgiler
Merhaba Pembeli
çok teşekkür ederim
sevgiler

Selcen Şenocak dedi ki...

Çok güzel görünüyorlar tarifde mükemmel ellerine sağlık

Selcen Şenocak dedi ki...

ellerine sağlık çok güzel görünüyorlar, tarifde mükemmel:) Sevgiler...

Hülya dedi ki...

Ne çok şey yapmışsın öyle.Bravo sana.Bu demek oluyor ki keyifler süper;)))

Ferhanca dedi ki...

Pınar ,çöreklerin çok başarılı oluyor.
Paskalya sütle mayalandı herhalde.
Nefis olmuşlar ellerine sağlık ..
Ben de var paskalya tarifi onu yapıp ekleyecğim sen tarifi yaz bakalım ,benim tarifle fark ne .Ben paskalya ve ya çöreğini çok severim pastaneden ilk alacağım çörek olur .(pastane paskalyası gibi duruyor)

Ferhanca dedi ki...

Browni için önerim şu, benim tarifde süt ,yağ, kakao, şeker karıştırılıp bundan üzeri için bir bardak ayrılıyor yumurtalar hamurun içinde kalıyor ..

Hülya dedi ki...

Ve seni bir oyuna davet ettim;)3 vakte kadar oynamak gerekmiş...Oyunu kuranın kuralı bu;)

Adsız dedi ki...

Merhabalar canım,ne kadar çeşit ve güzellik böyle hangisine bakacağımı şaşırdım :) ellerine sağlık.Yeni oyuna davet aldın haberin olsun :)

Selam ve sevgiler...

okuranne dedi ki...

pınar,

sobeledim seni3x3 oyununa davelisin.

Bocuruk dedi ki...

Pınar'cığım,
Biraz yoracağım seni ama ben de 3x3 e davet ediyorum seni ve sana bir tarifimi ithaf ettim.
Sevgilerimle...

Gazoz Agaci dedi ki...

Sevgili Pınar, yeni bir oyuna davetlisin. Katılmak istersen ayrıntılar sayfamda .Sevgiler.

http://www.gazozagaci.blogspot.com

Hulya dedi ki...

tik tik,habeler varmi haberler?heycanla bekliyoruz..
hersey enfes,sen mayali hamur konusunda bence cok ustasin pinar,
elllerine saglik
sevgiler

Evren Yasa dedi ki...

bana birakilan bir yorumdan okudum senin de bu ekmegi yaptigini. ben yaparken yarisini farkli sekillendiriyorum yarisindan yapiyorum cicek ekmegi de o yuzden makul olculer cikiyor istersen ayni hamurdan iki tane cicek yap. ellerine saglik!

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Merhaba Evrenbal
çok özür dilerim:(
dediğin kısmı atlamışım. İkiye bölüm yaparsam bu kadar büyük olmaz tabi:( Senin yaptığın diğer şeklide denemek istiyorum. Bu hamur ile baget ekmek yapmak mümkün mü acaba
tabi daha kısa baget ekmekler olacak fırın büyüklüğü gereği.
Tarif için çok teşekkürler
sevgiler