30 Ekim 2013

İnce Pizza Nasıl Yapılır?

Son iki üç haftadır epey bir deneme yaptım. Artık tarif bekleyen sayın instagram takipçilerim ve siz değerli blog okuyucularım önce bu işin birkaç sırrı ile başlayalım.


1) Mayalanan hamur mutlaka buzdolabında en az 1 saat beklemeye alınıp pişirmeden yarım saat önce dışarıya alınır. Varsa un serpilmiş döner bir tabla üzerinde ya da tezgah üstünde elle ya da oklava ile açılır inceltilir. Hamur ortaya toplansa bile siz eliniz ve oklavanız ile onu açılıp incelmeye ikna edin. 

2)İnce çıtır pizza seviyorsanız hamurda ki şekeri azaltın ya da tamamen çıkartın.
3) İnceltilen hamur ya özel delikli pizza tepsisinde yoksa da yağlı kağıt serilmiş tel ızgarada pişirilmelidir. Böylece pizzanız fırında olabilecek en yüksek ısıya hızla maruz kalacaktır. Bu da ihtiyacımız olan şey.

4) Fırın ısınız çok önemli. En yüksek kaç dereceye ısınabiliyorsa o ısıda pişirmelisiniz. 250 derece ise 250 derece. Amerikadaki fırınlarda 450-500F makbul.

Şimdi bir hamur tarifi paylaşmak icap eder:)
Birçok tarif denedim son vakitlerde. Maya paketinin arkasındaki tarif, bloglardan denemeler, Ekmek makinesinin kitapçığındaki tarif ve İtalyan kitap yazarların tarifleri... 

Sonuç olarak her tarif hemen hemen aynı kapıya çıkıyor. Pizza hamuru su, tuz, şeker(olmayadabilir), az zeytinyağı, kuru maya ve hafif ele yapışan bir hamur olacak kadar da un ile yapılıyor. 
Ama illa ki ölçüler belli olsun derseniz benim şaşmaz ölçüm ekmek makinesinin ölçüsüdür. 

Malzemeler:
1 cup su
1,5 tatlı kaşığı tuz
3 yemek kaşığı şeker
1,5 yemek kaşığı süt
1,5 yemek kaşığı Zeytinyağı
2 tatlı kaşığı Kuru maya
3 cup beyaz Un
Amerika da markette pizza için özel kuru maya buldum. Gerçekten bir harika. Onunla yaptığımda pizza hamuru çok güzel kabarıyor ve formunu kolay kolay kaybetmiyor. Diğer mayalarla hamuru açmaya başladığınızda kabarıklığı kaybolur, ama bu pizza mayası ne hikmetse havanın pizzadan kaçmasını engelliyor. 

Yapılışı:
Yukarıdaki malzemelerle 13 inclik yani yaklaşık 33 cm çaplı iki adet pizza çıkıyor. 
Ekmek makineniz varsa Malzemeleri sırayla makinenin haznesine koyup, 1.5 saatlik hamur (dough) programını çalıştırın. Süre sonunda hazneyi alıp buzdolabına bırakın.
El maharetiyle yapacaksanız da;
Mayayı suda eritip diğer malzemeleri katın. Hamurunuz az ele yapışır olmalıdır. Ekmek hamuru gibi. Üzerini bir bez ile örterek dışarda 1 saat kadar mayalandırıp buzdolabına alın. 

En az bir saat kadar beklesin. Bu süre iki güne kadar uzayabilir. Ve hatta buzlukta bir ay. Lakin elle açması zorlaşıyor bekleme süresi uzadıkça, oklava kullanmak gerekiyor. 

Hamuru buzdolabından çıkarıp un serpilmiş tezgaha ya da benim yaptığım gibi döner tablanıza alın. İkea da satılıyor. Ben iki adet edindim.
Hamuru ikiye bölerek her birini 33 cm(13 inch) olana kadar açın. Daha sonra açtığınız hamurunuzu pizza tepsisine(delikli oluyor) ya da yağlı kağıt serdiğiniz fırının kendi tel ızgarasına alın. 

Malzemelerinizi sermeden önce domates sosunu hamurun üstüne yayın. Diğer malzemelerinizi ve kaşar rendesini de serip, önceden fena halde ısıtılmış fırında kenarları hafif kızarana kadar, max 10 dk, da pişirin.


Afiyet olsun

Not: Hamuru daha geniş açıp dışarı taşan kenarlarının içine extra peynir kaşar bırakıp içeri kıvırırsanız çift peynirli pizzalarınız olur. Kenarları ısırdıkça peynirler çıkar, yiyenler deliye döner :) Cheddar peynir bırakmıştım ben..
















14 yorum:

Cafeportakal Bahar Özçelik Erdoğan dedi ki...

ellerine sağlık nefiss görüntüler
sevgiler

Adsız dedi ki...

tek kelimeyle size bayılıyorum supersiniz....

tahayla yeni hayat dedi ki...

Harika görünüyor. Ellerinize sağlık :))

Adsız dedi ki...

Ağzımın suyu aktı resmen
Sibel

Mutfak Dili dedi ki...

Bilmedigim ve uygulamadigim cook sey varmis. Cook cook tesekkurler canim. Ince pizza hamuru olsun istiyordum ve aldigim delikli pizza tepsisini artik 4 sene sonra kullanmak istiyorum.

Mutfak Havlusu dedi ki...

Şimdi karnım tok olsada canımı çektirdi anlatım,görseller:-)
Hepsi iyi hoş ev deneyeceğim amma velakin hamuru oklava ya da merdane ile açarken unluyor muyuz ve ne kadar unlayarak açmalyız?Aslında unlamadan açılmaz biliyorum ama o zamanda hamur pizza için olmaktan çıkmaz mı?
Ellerine sağlık,afiyet şeker olup kilo olmasın:-)

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Mutfak havlusu dikkatli okumamışız tarifi, puan kırıyorum şimdi:) unlamak gerekiyor ama çok fazla değil, yapışmasını engelleyecek kadarı kafi. Bu akşam pizza akşamı bizde yine:)

Adsız dedi ki...

merhaba
sessiz takipçilerinizdenim:)
naçizane bir öneri; peynirin yarısını pişme süresinin sonuna doğru eklemek.
Ve üzerine soğan konacaksa biraz tavada karamelize etmek sonucu dahada mükemmeleştiriyor!!!
Sevgiler
Fatoş

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Merhaba Fatoş
Karamelize soğanı son iki gündür keşfettim, diğer sebzelerle birlikte garnitür olarak yapıyorum akşam yemeklerine, kalanını da sabah kahvaltısında yiyorum :) pizzaya da yapmak çok güzel fikir. Kaşar için de önerin doğru. Eskiden tamamını ben pişmeye yakın koyardım, eriyene kadar bekletip alırdım fırından. Kurumamış oluyor. Sevgiler

Adsız dedi ki...

Merhaba sevgili Pinar,

Ben denedim ve coookkk nefis oldu. Tesekkurler paylastigin icin. Amerika'ya gecici olarak mi gittiniz? Neler yapiyorsunuz, alisabildiniz mi?

Sevgiler,

Ece

chat dedi ki...

Sabahın 10'u ve ben bu pizzayııı istiyorummmm :(

Mommyslifetime dedi ki...

ellerinize sağlık muhteşem gözüküyor
mommyslifetime.blogspot.com

pizza fırını dedi ki...

çok güzel olmuş.. elinize sağlık, teşekkürler bizlerle paylaştığınız için..

MyTaste dedi ki...

Merhabalar,
Blogunuza internette yemek tarifleri ararken rastladım. Öncelikle çok tebrik ediyorum, blogunuzu inceledim, tarifleriniz hem çok leziz, hem de yapımı gayet kolay görünüyor. :) Uygun bir zamanınızda yeni açılan yemek tarifleri arama motorumuz Tarifbul‘a bir göz atabilirseniz çok sevinirim. İsterseniz siz de En İyi Tarif Blogları kısmımızda tariflerinizi sergileyebilirsiniz. Merak ettiklerinize SSS’den bakabilir veya bana mail atabilirsiniz. Görüşmek dileğiyle.