4 Mart 2008

TEMEL MAYALI HAMUR ve ÇİKOLATALI PASTA

Size aslında temel mayalı hamur tarifimi vermek istiyorum. Bu tarifi ile ister pizza hamuru olarak kullanın ister açma ister poğaça yada mayalı çörek olarak... Ben artık tarif defterime bakmadan yapıyorum...

Malzemeler:

  • 1 su bardağı ılık süt

  • 1 su bardağı ılık su

  • 1 su bardağı sıvı yağ

  • 1 paket yaş maya(42 gr)

  • 3 yemek kaşığı toz şeker

  • 1 tatlı kaşığı tuz(zeytin de olacaksa azaltın)

  • 1 tatlı kaşığı mahlep(koymayadabilirsiniz)

  • Aldığı kadar un

Yapılışı: Ilık süt ve su karışımı içerisine şeker ve maya konulur, maya çözünüp biraz köpürene kadar beklenir. Ardından diğer malzemeler eklenip ele yapışmayacak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilip üstü kapatılarak ılık bir yerde mayalanmaya bırakılır. Hamur iki katına çıkınca(1-2 saat) hamuru tepsiye yayıp isterseniz pizza hamuru olarak kullanın isterseniz açma ya da poğaçalar yapın. Şekli verdikten sonra hamuru tepside bir süre daha bekletirseniz daha da kabarır ve daha iyi bir sonuç elde edersiniz. Bu malzeme ile 2 adet orta boy pizza oluyor. Dilerseniz yarı malzeme ile bir orta boy pizza elde edebilirsiniz. Ben bazen yarısı ile pizza yapıp diğer yarısı ile açma ya da poğaça yapıyorum. Pizza yapmak için 1 yemek kaşığı salçayı 1 su bardağı su ile sulandırıp tepsiye yaydığınız hamurun üstüne sürdükten sonra, kaşar rendesi hariç diğer pizza malzemelerini çiğ olarak hamurun üzerine dizin( mısır konservesi, dilim zeytin, salam, sosis, sucuk, kırmızı ya da yeşil biber, domates...) Kaşarı rendeleyin ama hemen üstüne serpmeyin. 180-200 derecelik fırında pizzanızı pişirin. Hamurun kenarları kızarınca pizzayı çıkarıp kaşar rendesini üzerine serpin ve sıcak fırına sürün tekrar. Kaşar 1-2 dakika içinde eriyince tepsiyi fırından çıkarabilirsiniz. Dilimleyip afiyetle yiyin.

Çikolatalı Truf tarifine gelince de yaptığım çok basit idi. Herhangi bir çikolatalı kek pişirip kabaran kısmı kesip elinizle ufalayarak daha önce verdiğim tarif ile çikolatalı truflar hazırlayın, kalan tek katlı tabanı ise bir kenara alın. 120 gr çikolatayı benmari yöntemiyle ya da mikrodalgada eritip içine 100 gr kadar çiğ süt kreması ekleyip karıştırın. Kekin üstüne bu karışımı yayın. Çikolatalı truflar ile süsleyin. Fazlasını pastanın çevresine çember şeklinde dizebilirsiniz. Çikolatalı trufları kayınpederimin doğumgünü için yapmıştım. Esas doğumgünü pastasını eltim yapmış idi. Onları fotoğraflayamadığım için yayınlayamadım. Afiyet olsun...

Close up mercek ile çektim bu fotoğrafı, renklerin bu kadar canlı duruşu çok hoşuma gitti...

11 yorum:

Adsız dedi ki...

sevgili pınar, kısa bir süreye kadar yaptığım poğaçalar kabarmazdı ve sert olurdu, artık senin bu poğaça malzemelerinle yapıyorum tam istediğim gibi oluyo. pizza hamuru konusunda hep tereddüt ederdim, iyi bir fikir vermiş oldun bana, eminim çok lezzetli olmuştur. ben ekmek hamuruyla denemiştim daha önce ama istediğim gibi olmamıştı, artık malzemelerim bunlar olacak. teşekkürler, canı unuttum sanma, onu kocaman öpüp kokluyorum. yerim ben onun tombiş bacaklarını.

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

Aman aman amaaannn.... Anlaşılan Can Paşa artık annesine mutfakda daha fazla vakit geçirmesine izin verir olmuş... Pınarcığım trufflarda pasta da harika ellerine sağlık. Sıcacık sevgiler...

Adsız dedi ki...

Tekrar eline sağlık ,ben truf olayını denemiştim ama çok yapış yapış olmuştu,buzdolabında bekletmeme rağmen erimişti:( senin tarife bakayım bali çok güzel görünüyorlar.Çok fazla kuvertür çikolatam var kullanayım bali:)
Sevgiler

Özlem Avcı-mutfaktayimm dedi ki...

Herşey çok güzel ellerine sağlık arkadaşım. Hele Can Ağa hepsinden güzel sağlıklı sıhhatli bir ömür dilerim oğluşuna...

Sevgiler...

pinarbk dedi ki...

Can'dan fırsat bulup böyle güzel şeyler yapıyorsun ya, bravo.
Çikolatalı herşeye bayılırım...

Adsız dedi ki...

Pinar,

En sonda tek basina poz vermis truf, sanki uzanda al ye der gibi! Renkler cidden cok canli ve sahici cikmis. Close up mercek farki hic bu kadar bariz olmamistir herhalde...

Ellerine ve mercegine saglik :)
Ayse Sule

Adsız dedi ki...

Bu pizza sana ait değil, belli resimden Pizza HUT ın pizzası. Özellikle malzemeli bölümü cekmişsin ki tabagındna belli olmasın pizza hut oldugu. insanları kandırma. dürüstce sadece yapabildigin seyleri yapıp resmini cekersen daha dürüstce olur!

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Merhaba Nuse
pizza hamuru olarak çok güzel oluyor, umarım sen de memnun kalırsın.

Aysel
oğlum yine izin vermez de babanne ya da eşim evdeyken yapıyorum, Can'a onlar bakarken. Biraz daha büyümesi gerek sanırım. Ama hiç bitmez sanırım, ayaklanınca daha fena, sürekli peşinde koşturacak beni.

Pıtırcık
eğer cıvık olursa biraz daha kek kırıntısı ekleyebilirsin. Dolaba koymadan önce cıvık oluyor ama sonradan donuyor çikolatanın etkisi ile

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Merhaba Pınar
mutfakta birşeyler yapmak benim için terapi gibi

Ayşe Şule Merhaba çok teşekkür ederim.

Deniz
pizza hut'ın pizzası neden alayım yapmayı biliyorken. Ama yorumun hoşuma gitti, demek o kadar profesyonel bir pizza olmuş ki pizza hut'ın pizzasına benzettin. Bir gün gel misafirim ol sana da yapayım. Pizza hut ile arasında ki farkı daha yakında görürsün. Ne dersin?

Mutfak Havlusu dedi ki...

çok şık ve çok güzel hele o üzerlerine konulan trufflar dahada güzelleşmiş.

A. dedi ki...

Sık kullanılanlara ekledim.Annem okuldan gelince baksın ve Pazar günüde yapsın :)Peki 180 - 200 derecede kaç dk pişecek ?