14 Ocak 2007

ZEYTİNYAĞLI LAHANA SARMASI

IMG_8586_resize
Pirinç etkinliği deyince benim ilk aklıma annemden öğrendiğim zeytinyağlı lahana sarması geldi. Haftasonu annemde gelince lahana sarmamızı yaparak, pirinç etkinliğine katılmak kısmet oldu. Ben içini hazırladım annem sardı, ben o arada ne yaptım derseniz, oda bu yazının devamında:)

Geçelim tarifimize...

ZEYTİNYAĞLI LAHANA SARMASI

Malzemeler:

1 orta boy lahana
4 su bardağı pirinç
2 orta boy soğan
1 yemek kaşığı nane,
1 çay kaşığı pul kırmızı biber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
3 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı limon tuzu( yarım çay bardağı su ile eritilecek)
yarım su bardağı sıvıyağ
1 demet maydonoz

Yapılışı:
Lahananızı yapraklarını ayırıp büyük bir tencerede haşlayıp süzün. Sıcak suda lahanalar hafif ölene kadar tutun.
Soğanları, maydonozları doğrayın. Pirinç ve diğer malzemeleri karıştırın.
Haşlanmış süzülmüş lahana yapraklarının içinde bu harçtan koyup sarın.
Sardıktan sonra sarmaların üstünü kapatacak kadar su ekleyip biraz da sıvı yağ gezdirdikten sonra bir porselen tabak kapatın. Kısık ateşte yavaş yavaş lahanalarınızı pişmeye bırakın. Porselen tabak, sarmaların tencerede kaynarken hareket etmesini ve pirinçlerin dışarıya çıkmasını önleyecektir. Suyun tamamını çektikten sonra ocağın altını kapatın.
Yanında mutlaka turp ilavesi ile yemeniz önerilir. Ana-kız turpu çok severiz. En güzelde lahana sarması ile gider. Turpun ortasını çıkarıp keseyim derken bir baktım kalp şeklinde turplar ortaya çıktı, bana da süsleme malzemesi çıktı:)
Afiyet olsun...

Annem lahanaları sararken ben puzzle yaptım. Son durumunu ayrı bir yazıda paylaşmak istiyorum. Çünkü ben fotoğraflarını çektikten sonra sürekli gelip gidip parça eklemeye devam ettim ve göreceğiniz hali güncel değil artık. Bu akşam tekrar fotoğrafını çekeceğim.

23 yorum:

  1. Sevgili Pınar'cığım,
    Senin ve anneciğinin ellerine sağlık tatlım,harika olmuşlar..Sizlere afiyetler olsun..
    Etkinliğin hayırlı olsun tekrardan..
    Turplar figurları tıpkı profildeki kalplari andırmış,sanki bire bir gibi..Çok hoş ellerine sağlık,maşaallah canım..

    Sana ve ailene mutlu bir hafta diliyorum..Sevginiz bol olsun..

    YanıtlaSil
  2. anneciğininde seninde ellerine sağlık lahana dolmasına hiç dayanamam nefis görünüyor.

    YanıtlaSil
  3. pınar ellerinize sağlık...annem lahana dolmasını birde patatesli yapıyor pirincini daha az koyuyor ben bayılıyorum ama bunu fazla bilen yok bizim köye has :)

    Esma...

    YanıtlaSil
  4. Neden beyaz lahana? Karalahananın suyu mu çıktı? Şaka. Şaka.

    YanıtlaSil
  5. Pınar'cığım,
    Biz de annemle etli lahana sarması yaptık haftasonu. Çok da severim. Hem zeytinyağlısını hem etlisini. Sizin de ellerinize sağlık canım :)
    Puzzle nı merak ediyorum. Ben epeydir yapmadım. Aslında terapi gibi bir şey. İnsan puzzle yaparken başka bir şey düşünemiyor. Görüşmek üzere :)

    YanıtlaSil
  6. Pınar'cım ;
    nefis olmuş :) bende zeytinyağlısına bayılırım...ama genellikle lahana sarmasını kıymalı yapıyorlar...zeytinyağlı ve bol limonlu benim tercihim...ellerinize sağlık

    sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Merhaba Gül Hanım
    sizlere de güzel bir hafta diliyorum. Sizin etkinlik için yaptıklarınız da çok özel, yöresel.
    sevgiler
    Merhaba Seda
    zeytinyağlı lahana sarması benim en çok sevdiğim yemek diyebilirim. Açken ne yemek istersin diye sorsalar cevabımdır benim. Hatta çiğ dolma içini çok severim. Dolmadan iç arttığı zaman çok sevinirim, hiç ziyan olmaz ben seve seve yerim onları. Tabiki zeytinyağlı olacak.
    sevgiler
    Merhaba Esma
    ne güzel her yörenin kendine has lezzetleri, yöntemleri var. Lahana sarmasını bulgurla yemiştim, öylede çok ama çok güzel olmuştu. Patatesli iken pirinç mi yoksa bulgur mu kullanıyorsunuz?
    sevgiler
    Merhaba Punto Amca
    karadenizli olmadığımıza göre neden kara lahana:) Beyaz lahana her zaman tercihimdir:)5 yıl öncesine kadar Kara lahana yı mor lahana diye biliyordum. Salatalara kullandığımız lahana dan nasıl sarma yapıyorlar diye de merak ediyordum:)
    sevgiler
    Merhaba Bocuruk
    annem yanımdayken puzzle yapmak ayrı bir güzel, birlikte yemek yapmak ise apayrı güzel, Özellikle yöresel yemeklerimizi yapıyor isek çok mutlu oluyorum midem bayram yapacağı için:) Aslında yapmasını bende biliyorum ama benim gibi bu yemeklere alışık biriyle yemek ayrı keyif veriyor.
    Puzzle kesinlikle terapi gibi, dün bütün akşam puzzle yaptım neredeyse ve hiç birşey düşünmediğimi farkettim senin yorumunu okuyunca, sadece parçaları bulup birleştirmek, ve parçaları birleştirmenin mutluluğu:)
    sevgiler
    Merhaba Nİlay
    damak zevkimiz kesinlikle uyuşuyor
    benimde tercihim zeytinayağlı, et ile zaten aram yok. Herşey zeytinyağlı olsun.
    sevgiler

    YanıtlaSil
  8. merhaba pınar

    biz patatesliyken pirinç kullanıyoruz.patates çiğ olduğu için tutmasını sağlıyor.

    esma

    http://www.flickr.com/photos/21373551@N00

    YanıtlaSil
  9. Merhaba Esma
    resimlerin çok güzel.. Çiğ dolma içini yemeyi çok seviyorum biliyormusun. Eğer patates koyarsak yine sevmeye devam edebilir miyim bilmiyorum:)) İç artsada yesem derim hep:)
    sevgiler

    YanıtlaSil
  10. Pinarcim

    Iyi aklima getirdin bak. Ev de lahana var nden gidip pisirmeyim ki bu aksam. Daha once hic yapmadim. cok severim ama hep bana yapan birilerini bulurdum. Dur ben yapayim bu seferde. Ellerine saglik. Bir de guzel suslemissin. Sevgiler

    YanıtlaSil
  11. Bayilirim lahana dolmasina nasil da canim cekti himmm..bir de anlatmissin annemler birlikte yaptik diye :(
    afiyet olsun ALlah bozmasin....

    YanıtlaSil
  12. merhaba pınar,biliyor musun etkinlik için ben de lahana sarması ve risotto yu beraber yaptım ama sarmanın resmini beğenmedigim için risotto ile katıldım,aynı tarifle katılacakmışız,annenin ellerine sağlık.selamlar..

    YanıtlaSil
  13. pınar yine ben yani esma :) bende çiğ dolma içini çok seviyorum hatta yaparken biraz fazla yapıyorum ama ben hiç patatesli yemedim yiyebilirmiyim bende bilmiyorum :P

    resimleri beğenmene sevindim teşekkürler...

    YanıtlaSil
  14. Merhaba Nükhet
    bu lahana sarmasını hayatımda tam olarak bir kere kendim yaptım. Hemde üniversitede yurtta kalırken:) Elektrikli ocaklarımız vardı, epey zor olmuştu. Ufacık tencerelerimizde lahana haşlamak. Ama sonuç güzel olmuştu. En güzeli bize birilerinin yapması yine:)Ama annemin lahana sarması dışındakileri sevemiyorum bir türlü, baharatı salçası yerinde olacak.
    Merhaba Lama
    bak üzüldüm şimdi:( Annemin yaptığını da söylemem lazım. İçini ben hazırladım ama sarması ona aitti. Ben yaptım demek olmazdı. Kışın gel Türkiye'ye sanada yaparım lahana sarması
    Merhaba Süheyla
    bende resmi beğenmedim aslında ama başka çarem de yoktu :)Yedekte başka pirinçli birşey yoktu:)
    Risotto yu merak ediyordum. Tarifin çok iyi oldu.
    Merhaba Esma
    ne güzel benim gibi dolma içine bayılan biri daha varmış:) Her düşünüşümde ağzımdan sular akıyor. Helede benim yaptığım için lezzeti çook güzel oluyor. Baharatı salçası yerinde olunca müthiş:))
    sevgiler

    YanıtlaSil
  15. Lahana dolmasını her halini seviyorum.Hem etli hem zaytinyağlısı süper bir lezzet...Bu etkinlik iyi oldu hem yeni tarifler hem uzun zamandır yapmadığımız yemekleri anımsamak açısından :)Anneciğinin ve senin ellerine sağlık :)

    Selam ve sevgilerimle

    YanıtlaSil
  16. Merhaba Serinmavi
    bu etkinlik gerçekten çok iyi oldu. Bu sayede güzelim lahana sarmalarını yemek nasip oldu.
    selam ve sevgiler

    YanıtlaSil
  17. merhaba,

    bayramdan beri canım öyle çok lahana sarması istiyorki anlatamam ama annemin lahana sarmasından :) şimdi siz annem sardı diyince böyle biraz hüzünlendim. Ben de şubat başı gibi boluya gidince anneciğime sardırayım bari :)

    sevgiler.

    annenizin eline sağlık
    http://misss.blogcu.com

    YanıtlaSil
  18. annene selamlar ,ellerinize saglik.

    YanıtlaSil
  19. rejimdeyim, böyle de olmaz ki, böyle yapılmaz ki:)

    YanıtlaSil
  20. pınar hanım hayırdır nerelerdesiniz? sayfayı uzun süre güncellemeyince merak ettik.. alişkın değiliz bu durumlara:)
    betül

    YanıtlaSil
  21. Merhaba Zerrin
    anne yemekleri de başka oluyor. Esasında annemin bildiği öyle çok çeşit yoktur.Yöresel yemeklerini bilir ve onların dışına çıkmaz pek. Lahana sarmasıda annemin en güzel yaptıklarındandı. Ondan bana da geçti bu tarif.. Bolu'ya sevgiler
    Merhaba Umran, teşekkür ederim
    Merhaba Meral, lahana sarması bence tam bir diyet yemeği, pirinç yerine bulgur ile yapıp daha da sağlıklı hale çevirebilirsin
    sevgiler
    Merhaba Betül
    sabahtan beri fotoğrafları yüklemeye çalışıyorum. El mi yaman Blogger mı yaman dedim ve başka bir yöntemini buldum sonunda:) Fotğraflarımı zorla da olsa yüklettim bloggera:)Artık yeni postuma beklerim yorumunu, blogumu takip etmene ayrıca sevindim.
    sevgiler

    YanıtlaSil
  22. Limon tuzu böyle billur taş şeklinde olan birşey iri tuz parçaları gibi.. Suda eritince ekşi bir tat veriyor. Dolmalara, kısırlara özellikle bunu kullanırlar limon yerine. Türkiye'de paketini 1 milyona filan satıyorlar. 100 gr kadar birşey sanırım. Marketlerin baharatlar kısmında bulabilirsin. Ama yurtdışında hiç görmedim marketlerde. 1 çay kaşığı toz Limon tuzu yerine 1 limonun suyunu kullanabilirsin.. Tarif sekteye uğramasın:)

    YanıtlaSil