30 Ekim 2013

İnce Pizza Nasıl Yapılır?

Son iki üç haftadır epey bir deneme yaptım. Artık tarif bekleyen sayın instagram takipçilerim ve siz değerli blog okuyucularım önce bu işin birkaç sırrı ile başlayalım.


1) Mayalanan hamur mutlaka buzdolabında en az 1 saat beklemeye alınıp pişirmeden yarım saat önce dışarıya alınır. Varsa un serpilmiş döner bir tabla üzerinde ya da tezgah üstünde elle ya da oklava ile açılır inceltilir. Hamur ortaya toplansa bile siz eliniz ve oklavanız ile onu açılıp incelmeye ikna edin. 

2)İnce çıtır pizza seviyorsanız hamurda ki şekeri azaltın ya da tamamen çıkartın.
3) İnceltilen hamur ya özel delikli pizza tepsisinde yoksa da yağlı kağıt serilmiş tel ızgarada pişirilmelidir. Böylece pizzanız fırında olabilecek en yüksek ısıya hızla maruz kalacaktır. Bu da ihtiyacımız olan şey.

4) Fırın ısınız çok önemli. En yüksek kaç dereceye ısınabiliyorsa o ısıda pişirmelisiniz. 250 derece ise 250 derece. Amerikadaki fırınlarda 450-500F makbul.

Şimdi bir hamur tarifi paylaşmak icap eder:)
Birçok tarif denedim son vakitlerde. Maya paketinin arkasındaki tarif, bloglardan denemeler, Ekmek makinesinin kitapçığındaki tarif ve İtalyan kitap yazarların tarifleri... 

Sonuç olarak her tarif hemen hemen aynı kapıya çıkıyor. Pizza hamuru su, tuz, şeker(olmayadabilir), az zeytinyağı, kuru maya ve hafif ele yapışan bir hamur olacak kadar da un ile yapılıyor. 
Ama illa ki ölçüler belli olsun derseniz benim şaşmaz ölçüm ekmek makinesinin ölçüsüdür. 

Malzemeler:
1 cup su
1,5 tatlı kaşığı tuz
3 yemek kaşığı şeker
1,5 yemek kaşığı süt
1,5 yemek kaşığı Zeytinyağı
2 tatlı kaşığı Kuru maya
3 cup beyaz Un
Amerika da markette pizza için özel kuru maya buldum. Gerçekten bir harika. Onunla yaptığımda pizza hamuru çok güzel kabarıyor ve formunu kolay kolay kaybetmiyor. Diğer mayalarla hamuru açmaya başladığınızda kabarıklığı kaybolur, ama bu pizza mayası ne hikmetse havanın pizzadan kaçmasını engelliyor. 

Yapılışı:
Yukarıdaki malzemelerle 13 inclik yani yaklaşık 33 cm çaplı iki adet pizza çıkıyor. 
Ekmek makineniz varsa Malzemeleri sırayla makinenin haznesine koyup, 1.5 saatlik hamur (dough) programını çalıştırın. Süre sonunda hazneyi alıp buzdolabına bırakın.
El maharetiyle yapacaksanız da;
Mayayı suda eritip diğer malzemeleri katın. Hamurunuz az ele yapışır olmalıdır. Ekmek hamuru gibi. Üzerini bir bez ile örterek dışarda 1 saat kadar mayalandırıp buzdolabına alın. 

En az bir saat kadar beklesin. Bu süre iki güne kadar uzayabilir. Ve hatta buzlukta bir ay. Lakin elle açması zorlaşıyor bekleme süresi uzadıkça, oklava kullanmak gerekiyor. 

Hamuru buzdolabından çıkarıp un serpilmiş tezgaha ya da benim yaptığım gibi döner tablanıza alın. İkea da satılıyor. Ben iki adet edindim.
Hamuru ikiye bölerek her birini 33 cm(13 inch) olana kadar açın. Daha sonra açtığınız hamurunuzu pizza tepsisine(delikli oluyor) ya da yağlı kağıt serdiğiniz fırının kendi tel ızgarasına alın. 

Malzemelerinizi sermeden önce domates sosunu hamurun üstüne yayın. Diğer malzemelerinizi ve kaşar rendesini de serip, önceden fena halde ısıtılmış fırında kenarları hafif kızarana kadar, max 10 dk, da pişirin.


Afiyet olsun

Not: Hamuru daha geniş açıp dışarı taşan kenarlarının içine extra peynir kaşar bırakıp içeri kıvırırsanız çift peynirli pizzalarınız olur. Kenarları ısırdıkça peynirler çıkar, yiyenler deliye döner :) Cheddar peynir bırakmıştım ben..
















29 Ekim 2013

Cottage Cheese Pancake ( Lor Peynirli Pankek)

Az önce yaptım daha, soğumadan kendisi tarifini de yazayım istedim:)



Çocuklar için besleyici lezzetli bir tarif. Evdeki cottage cheese fazlalılığını değerlendirmek için ararken buldum tarifi. Kaynak Martha Teyze nin web sayfasıdır.

Malzemeler

3/4 cup beyaz un
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 yemek kaşığı toz şeker
1 iri yumurta
3/4 cup cottage cheese
2/3 cup süt
1/2 tatlıkaşığı sıvı vanilya( yerine 1 paket toz vanilya da olur)
Kızartmak için 6 yemek kaşığı kadar yağ

Yağ hariç diğer malzemelerle krep hamuru hazırlanıp 2 yemek kaşığı kadar yağ dökülerek ısıtılmış tavada arkalı önlü üstü puf puf delikli olana kadar pişirilir. 3 pancake çıkıyor. Her seferinde tavayı yeniden yağlamayı unutmayın

Arzuya göre yanında reçel bal ile tüketilebilir

Afiyet olsun

4 Ekim 2013

ÇİKOLATALI HİNDİSTANCEVİZLİ KEK

2012 senesine girerken hiç tahmin etmezdim, yeni bir eve taşınacağımızı, üstelik avrupa kıtasından asya kıtasına geçmek gibi radikal bir karar ile, vay vay vay... Ne cesaretliyiz be! Meğer bu daha devede kulakmış...

2013 senesine girerken de bilemeyecektim yeniden taşınacağımızı, üstelik memleketten fersah fersah uzaklara taaa Amerika ya!!!

2014 senesinden artık durgunluk bekliyorum. Lütfen biraz durulalım :)

Bizim oğlanın okula başlaması da Amerika ya kısmet oldu. Okula giderken beslenmesine takviye olsun, okuldaki menüyü sevmediği yiyemediği vakit aç kalmasın diye pişti bu kekcikler, aynı zamanda babamıza da destek işyerinde...  
Doğaçlama yapmıştım ama Çok beğenildi, bana da tarifi yazmak şart oldu. Devletşah ın instagramdaki fotoğrafına yazdığı yorum da bloğa dönmeme etkili oldu tabi. Haklı da bloğa niye yazmayayım ki...

Ve bu yazıyı bu tarifi Amerika'nın Houston şehrinden yazıyorum. 
 
Artık memleketten binlerce mil uzakta pişiyor keklerim, başka diyarlar başka bir ortam, herşey iyi güzel bir tek özlemekten korkuyorum. Sevdiklerimi, ailemi, memleketimi Özleyip mutsuz olmaktan... Kaçıyorum ondan bu sebepten... Hatta dile bile gelmemeli...

Tarif demiştim  
İşte tarif

Malzemeler:
3 yumurta
225 gr yumuşamış tereyağı( buradakilerden 2 stick ediyor)
1 su bardağı süt
1 cup tozşeker
40 gr kakao
1 çay bardağı hindistancevizi rendesi
1 paket hamur kabartma tozu
2 su bardağı kadar Un

Yapılışı: Hepsini karıştırım, sırasına hiç dikkat etmedim, en son un ve kabartma tozu koydum bir tek, muffin kağıdı dizdiğim kalıplara koyup buranın ısısı ile 355 F de pişirdim. 180 C ye karşılık geliyor.

Afiyet olsun