21 Şubat 2013

TARİHİN İÇİNDEN GEÇMİŞ BİR ŞEHİR: BURSA

Şirinanne'den bir yorum geldi. Bırak artık yemek tarifleri yazmayı da gezmelerinizi anlat artık diye:)
Ben de ona hak verdim. Artık elimdeki telefon ile fotoğraf çekip  blog yazmayı bırakıp bilgisayarı açtım. Yaptığımız gezinin fotoğraflarını düzenleyip yazmayı başardım sanıyorum.

Biz kış geldi taşındık mekan değiştirdik diye gezmeye ara vermiyoruz tabi. İşte ilk gezimiz: BURSA


Bursa'yı ve özellikle ilçelerini çok severim. Eski olan mekanları seviyorum sanırım. Eski olmak yetmiyor, eskiliği koruyabilmek orijinal kalabilmek de önemli. Bursa bu konuda birçok şehrimize göre iyi durumda...

Böylece biz de havanın soğumuş olmasını da göz ardı ederek gittik Bursa'ya çoluk çocuk üstelik günübirlik... Yine bizim gibi çoluk çocuk gezmeyi seven arkadaş çiftimizle...

Bu kadar kısa sürede neler yapabiliriz diye araştırınca birçok öneri geldi ancak biraz da akışına bırakarak yol aldık. İyi ki de öyle yapmışız.
Aşıklar kahvesi ve kurdelecilerde bu kadar vakit geçireceğimizi nereden bilebilirdik.


İDO nun arabalı deniz otobüsü seferleriyle öğle olmadan vardık Bursa'ya... Bu saatlerde dahi hanlar işlek sayılabilirdi. Bu tarihi çarşıları& hanları seviyorum.
ARM_9436


Hemen bitişikteki İpek Han'a girdik. Buradaki kurdeleler biz iki hanımı fazlasıyla cezbetti. Pişmanım oradan etamin iplikleri ve kaneviçe kasnakları da almadığıma. Bu bahaneyle bir kez daha Bursa'ya gitmek şart :)
ARM_9443 ARM_9437

Buradan geze geze Kozahan'a vardık.

DSC04646


Bursa Kozahan o kadar sakin huzurlu güzel bir yer ki....
İster sahlep ister türk kahvesi için, biz ısınmak için sahlebi tercih ettik.

ARM_9498ARM_9489

yanına da simit olabilir...

ARM_9493


Bir başka durağımız cami idi.

ARM_9516


Şadırvanı da içinde olan tek camiymiş diye duyduk.

ARM_9505


Yemek konusuna gelince tabi ki İskender :)

ARM_9543

Ama hangisinde? Gelmişken en eskisi en köklüsü olsun diğerlerini zaten İstanbul'da da yiyebiliyoruz diye Yavuz İskender olsun dedik. Kozahan'a da çok şık bir şube açmışlar. Gerçek İskender odun kömüründe ağır ağır pişiyor ve sadece öğlenleri servis ediliyor.
Bakınız aşağıdaki fotoğrafta sağda ki közler odun közleri. Sıradan İskenderciler kolayını bulmuşlar elektrikli olanları var. Onlarla yapılıyor İskender. Ama bu işi eski usule uygun devam ettirenler odun ateşinden vazgeçmiyorlar. Lakin kötü tarafı bu nezih yerlerde iskenderi sadece öğle vakti yiyebiliyor oluşunuz. Hani ikindi vakti gidiym de bir halis İskender yiyeyim yok yani... İskender öğlen vakti yapılıyor yeniyor bitiyor.

Bursa'da sokaklar hanlar arasında dolaşırken kendiliğinden bir sokağın devamında karşıladı bizi Aşıklar Kahvehanesi... Ve uzun bir süre de bırakmadı. Bakınız içerde oturmuş kucağında uyuyan İpek ile ben... Yanımda da Japon bir bayan oturuyor.

ARM_9562

Çok farklı bir yer... Her şey süsten püsten uzak öz mü öz, esaslı mı esaslı, adının hakkını veren bir yer aşıklar kahvehanesi. İçerde türküler söyleniyor. Ney üfleniyor, sazlar çalınıyor. Para için değil. Müzik icra edenlerin dışında zaten o kadar az sandalye var ki. Kozahan'dan bile daha uygun fiyata sahlep içiyorsunuz, nefis mi nefis... Ticaret buraya uğramamış...

Bir türküye gözyaşlarıyla eşlik etmeyeli çok uzun zaman olmuş... Aşıklar kahvehanesi bizi mest etti, derbeder etti. Hiç garipsemeden bizi ağırladılar, sanki hiç yokmuşuz gibi orada. Ne keyif aldık biz de orada olmaktan...
Elleri dert görmesin çalanların, üfleyenlerin söyleyenlerin nefesine sağlık...
Bursa'da bir kez daha gelmek şart oldu bu mekanla birlikte...
ARM_9558

20 Şubat 2013

Keten tohumlu ve ayçekirdekli yumuşak buğday ekmeği

Başlık uzun oldu biraz sanırım:) Ama ekmeğimin tam adı bu.
Artık bloğumu kendime arşiv haline getirmeye çalışıyorum. Ekmek tarifleri kitapçığımı kaybettikten sonra uzun süre ekmek yapamadım çünkü. Kitapçığı internetten bulup yazdırdık ve tariflerime yeniden kavuştum neyse ki.
Evde ekmek yapmayı seviyorum. Hani bazı ev aletleri alınır ve bir dolap köşesinde aylarca ve hatta yıllarca kullanılmayı bekler. Ekmek makinesi benim için asla böyle olmadı. Ekmek yapmaktan sıkıldığım dönemde kek makinesi oldu bana. Bol bol kekini yedik. Şimdilerde ise yine ekmek makinesi olarak görevine devam ediyor.
Son zamanlarda ekmeklerimin değişmez eşlikçileri ise keten tohumu ve ayçekirdekleri. Çocuklar da biz de seviyoruz. İşte tarifimiz...
900 gr lık ekmek için
Malzemeler:
1 su bardağı su
1/2 su bardağı süt
2 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı şeker
2 yemek kaşığı zeytinyağı
3 su bardağı beyaz un
1 su bardağı kepekli un
1,5 çay kaşığı instant maya
2 dolu yemek kaşığı keten tohumu
2 dolu yemek kaşığı ayçiçek çekirdeği içi


Yapılışı:
Ekmek makinesi olanlar malzemeleri sırayla hazneye koyup beyaz ekmek modunda çalıştırsınlar. Makinesiz yapmak isterseniz de malzemelerle hamurunuzu yoğurup sıcak bir ortamda mayalanmaya bırakın. 180 dereceli fırında pişirin.

Yumuşacık bir ekmek oluyor.





18 Şubat 2013

Evde Nane Yapımı

Evinizde nane yetiştirmek ister misiniz?

Bu iş çok kolay ilk iş pazardan bir demet nane alıyorsunuz. Yapraklarını ayırıp sadece saplarını bırakıyorsunuz. Bu sapları saksınıza ekiyorsunuz. Kalan yaprakları da kendinize bir güzel çay demliyorsunuz. Bol şekerli tüketmenizi tavsiye ederim. Strasbourg da Faslıların işlettiği kafede böyle ikram ediliyordu ve masadaki herkes nane çayı içiyordu. Nanelerinizin tez zamanda çıkması dileğiyle son iki not iletiyorum. Toprağınızın havalı bir toprak olmasına dikkat edin. İlk dikim sonrası can suyunuzu vermeyi ihmal etmeyin.









11 Şubat 2013

İNCİRLİ KURABİYE

Üzümlü kurabiyeyi sevince aynı tarifin incirli versiyonunu yaptım. Meğerse ben bir incirli kurabiye canavarıymışım.

Kendime arşiv olsun, incirli kurabiye yapmak isteyenlere de rehber olsun...



Malzemeler:
200 gr un(1+3/5 su bardağı)
1,5 çay kaşığı mahlep
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı karbonat
60 gr sıvıyağ( yarım su bardağı kadar)
60 gr toz şeker( 1/4 su bardağı)
1 su bardağı doğranmış kuru incir
1 adet yumurta

Yapılışı:
Fırınınızı 180 dereceye ısıtın. Bütün malzemelerle hamurunuzu yoğurun. İri ceviz büyüklüğünde koparıp yuvarlayarak tepsiye yerleştirin. Fırında rengi pembeleşene kadar 15-20 dakika pişirin.

Afiyet olsun.




ÜZÜMLÜ KURABİYE

Çok sevdim ben bu tarifi
Yapımı şipşak
Fırından yeni çıkmış hali mest olmanızın garantisi
Az ölçü, hemencecik tükeniveriyor...

Kendime arşiv olsun, üzümlü kurabiye yapmak isteyenlere de rehber olsun...

Tarif sana yağın kitapçığından
Ama ben margarin yerine ayçiçek yağı kullanarak yaptım.

Malzemeler:
200 gr un(1+3/5 su bardağı)
1,5 çay kaşığı mahlep
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı karbonat
60 gr sıvıyağ( yarım su bardağı kadar)
60 gr toz şeker( 1/4 su bardağı)
135 gr kuru üzüm (3/4 su bardağı)
1 adet yumurta

Yapılışı:
Fırınınızı 180 dereceye ısıtın. Bütün malzemelerle hamurunuzu yoğurun. İri ceviz büyüklüğünde koparıp yuvarlayarak tepsiye yerleştirin. Fırında rengi pembeleşene kadar 15-20 dakika pişirin.

Afiyet olsun.



2 Şubat 2013

Yogurtlu İrmik Tatlisi

Yaz tatilinde gittigimiz tatil köyünde bol bol cikiyordu bu tatli ve icindeki hashas tohumlariyla cok hosumuza gitmisti.
Tarifim esasi Nezos teyzemizden
Ben farklilik olarak siyah hashas ve limon kabugu ekledim.


Malzemeler:

2 yumurta
1 su bardagi irmik
1 su bardagi un
1 su bardagi seker
1 su bardagi yogurt
1 paket kabartma tozu
2 paket vanilya
3 yemek kasigi hashas tohumu
1 limon kabugu( rendelenmis)

Serbeti:
3 su bardagi seker
4 su bardagi su

Yapilisi: Yumurta ve sekeri cirpin. Diger malzemeleri ekleyip karistirin. Bir borcama ya da tepsiye yayip 180 C lik isitilmis firinda pisirin. Serbeti de kaynatip kek ve serbet ilikken kekin uzerine dokun.

Serbeti cekince uzerini hindistan cevizi ile susleyerek servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.





KIRPIK BÖREK

Evdeki yufkayi tazeyken kullanmazsaniz butunlugu kaybolur, elinize alip ta tepsiye duzgun yek parca halinde yerlestiremez olursunuz. İste bu tarif o yufkalari yeniden genclik gunlerine kavusturacak.
Lezzet sahane. Ben artik yufkalarimi ozellikle bayatlaya birakacagim sanirim:)

Malzemeler:
5 adet yufka
3 yumurta
1 su bardagi yogurt(buyuk bardak = 1 cup kadar= 237 ml)
1 su bardagi sut( buyuk bardak = 1 cup kadar= 237 ml)
1 su bardagi siviyag
1,5 paket kabartma tozu
400 gr beyaz peynir(ezilmis)

Yapilisi:
Yufkalari avuc icibuyuklugu kadar ufak parcalara ayirin.
Diger tarafta kalan tum malzemeleri buyukce bir kabin icinde karistirin. Yufkalari bu karisima atip elinizle harmanlayin. Tepsiye koyup duzlestirin. 180 C dereceli firinda uzeri guzelce kizarana kadar pisirin.

Dilimleyerek servis yapin.

Afiyet olsun