22 Ağustos 2007

DONDURMALI İRMİK HELVASI

Bir balık yemeğinin ardından en çok yenen tatlı çeşidi nedir diye sorsalar; cevabınız muhtemelen "Helva" şeklinde olacaktır. Osmanlı Mutfağının en temel tatlılarından biri olan helvanın bir çok çeşidi geliyor akla hemen. Yaz helvası, tahin helvası(sade, kakaolu, fıstıklı), un helvası, irmik helvası... Hacı Abdullah Lokantasının sayfasında verilen bilgiler ise şu şekilde:
"Temel malzemeleri un ya da irmik, yağ, şeker, süt, kaymaktır.
Doğumlarda, ölümlerde, askere giderken, hac dönüşünde, okula başlayan çocuklar için, yeni bir eve sahip olunca, okul bitince, yağmur dualarında, kuzunun sütten kesilme günü olan "yoğurt bayramı"nda, "çiğdem düğünü"nde (ilk çiğdemin görüldüğü gün) Osmanlı evlerinde kesinlikle çeşitli helvalardan biri yapılır ve eşe dosta dağıtılır."

Değişen, dünya lezzetlerinin etkisiyle şekillenen mutfaklarımızda farklı lezzetler de araştırır olduk. Bu araştırmaların sonucunda helvanın da başka şekillerde sunulabileceğini görüp dondurmalı irmik helvası tarifini denedim. Melda'ya bu güzel fikir için çok teşekkür ediyorum.
Kavrulmuş irmiğin hafif sıcaklığı ile dondurmanın kaymaksı soğukluğu...
Lezzetinden başınız dönebilir.
Tarifi Melda'nın anlattığı şekilde aynen aktarıyorum. İlgili notlarımı ise en aşağıda bulabilirsiniz.

DONDURMALI İRMİK HELVASI

Malzemeler: (Yarım ölçü için)
Helvası için:
  • 1/2 paket (250 gram) irmik
  • Yarım çay bardağı ayçiçek yağı
  • 2 su bardağı şeker
  • Dolmalık fıstık
  • 400 lt süt (2 su bardağı)
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • Biraz ceviz kırıkları

İçi için: 1000 ml Maraş dondurması( Marketlerde markalı ürünlere ait Maraş dondurması adı altında satılıyor)

YAPILIŞI: İrmik ve fıstıklar, sıvıyağda fıstıklar pembeleşene kadar kavrulur ve tereyağ ilave edilir. Ayrı bir tencerede, sütün içinde şeker eritilir. Ilıyan şeker ve süt, irmiğin içine dökülür. Önce yüksek ateşte, sonra da kısık ateşte pilav gibi demlendirilir. İçine kırılmış cevizler atılır. İrmik karıştırılarak ılınması sağlanır. Küçük bir kasenin içi streç flim ile kaplanır. Pişirdiğimiz ılık helva bu kasenin içine yayılır. Ortadaki boşluğa dondurma konur. Üzeri tekrar helva ile kaplanır ve bir tabağa ters çevrilir.

Not 1: Tarifi arkadaşlarımızın evinde, güzel bir balık ziyafetinin arkasından denedim. Neyse ki sonuç güzel oldu. Lakin fotoğraf kısmına geçince sıkıntı yaşadım. Bir yandan ışık yetersizliği(giderken spot ışıkları da alıp gitmeliydik), bir yandan hızla eriyen dondurma, öte yandan biran önce tatlısını yemeyi bekleyenlerin haykırışları(!)
Not 2: Tarifte ki yağ miktarını azaltmanızı öneririm. Fıstık yerine ceviz kullanıp, cevizleri de en son irmikler hazır olunca küçük parçalar halinde helvaya karıştırmalısınız(cevizin kıtırlığını kaybetmemesi için). Biz her ikisini de kullandık tarifte, ama cevizin de tek başına yetebileceğini düşünüyorum. Tarifi yarım ölçü uygulayarak 5 Kişilik porsiyonlar elde ettim. 1 litrelik de dondurma ihtiyacınız olacak...

Afiyet, bal şeker ola!

32 yorum:

  1. Gecenin bu saatinde ne dayanılmaz bir görüntü olmuş.Aklıma mutfaktaki berlinerleri düşürdün şimdi tatlı niyetine :)Ellerine sağlık canım...Selamlar....

    YanıtlaSil
  2. Pınar'cığım,
    Çok lezzetli olmuştur bu haliyle. En kısa sürede denemek isterim. Fırın Sütlaçtan tecrübem olduğu için dondurmalı yiyeceklerin fotoğrafını çekmek ne zordur bilirim. Gece çekilmiş olmasına rağmen de gayet net çıkmış bence.
    Ellerine sağlık.
    Sevgiler,

    YanıtlaSil
  3. Canım,
    Yoğurt bayramını ve çiğdem düğününü ilk defa duydum. Ve helvanın görüntüsü bile baş döndürüyor inan:) Ellerine sağlık.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  4. Pınarcığım,
    ellerine sağlık irmil helvasına farklı bir boyut kazandırmışsın.
    canım umarım tanışma fırsatı bulabiliriz. Eşim de arı seven birinden bahsedince çok heyecanlanıyor. bal konusunda da birkaç isim söyledi eşim ama aklımda kalmamış yazılı olarak alayım bari. hatta kargo ile ben göndereyim bile dedi:)) sevgiler canım

    YanıtlaSil
  5. Serinmavi,
    üzüldüm şimdi akşam akşam tatlı tüketmene neden oldum:)Berliner'i merak ettim, içi dolgulu bir hamur işi tatlı sanırım sayfanda gördüğüm kadarıyla.
    sevgiler

    Merhaba Burçin,
    net değil maalesef:( Oysa ki ben neler hayal etmiştim, yakın çekim yapacaktım daha ve esas istediğim görüntü de buydu, tekrar yapacağız muhtemelen, o vakit kaçırmayacağım kısmetse:)
    sevgiler

    Merhaba Sevda
    eğer İstanbul'da bir adres bulabilir isek sürekli almamız için iyi olur. Kargo ile sizden istersek her ay sizi rahatsız etmiş oluruz:) İsimleri yazılı olarak alabilirsek çok seviniriz. Yardımın için çok teşekkürler şimdiden
    sevgiler


    Merhaba Elvan
    ben de ilk defa duydum her ikisini de. Görüntü zaten başdöndüren, gizli dondurma lezzetinin birden ortaya çıkışı şaşırtıyor, deli ediyor.
    sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Şekercim;
    Bence ilk resim tatlının içinde, dışında, ne var, ne yok, ne kadar lezzetli, sunum ne kadar başarılı inan hepsini tek kalemde anlatıyor, diğerlerini çekmeyip garibanları bekletmeseymişsin keşke:)))
    Bende balıktan sonra mutlaka, tatlı ve kahve arayanlardanım. Aklımda olsun tarifin, çokca öperim CAN'ım...

    YanıtlaSil
  7. Merhaba canım,biliyorum epeydir yorum yazmıyordum aslında seni takipteydim her zaman ki gibi,ama yoğunluk...yaz tatilindeyiz ama eşimin tatili bu cuma başlyor 10 günlük...inş.bi taraflara doğru gideceğiz.Lezzete gelince irmik helvasını çok severim ama bu çeşit ilk kez gördüm ve çok beğendim inş. deneyebilirim.Paylaşımın için teşekkürler,görüşmek üzere,sevgiler...Nazife

    YanıtlaSil
  8. MMMM harika gorunuyor! En sevdigim iki sey, irmik ve dondurma bir arada! mmmm... ellerine saglik!

    YanıtlaSil
  9. Sevgili Pinar,
    Ellerinize saglik. Daece bu helva degil hersey mukemmel.
    Bende beklerim, gorusmek uzere, selamlar.

    YanıtlaSil
  10. off bu nee,resme bakakaldim ,görüntü sahane.ellerinize saglik.

    YanıtlaSil
  11. Çok güzel görünüyor ellerine sağlık sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  12. O nasıl bir helva, o nasıl bir dondurma, o nasıl bir fotoğraf öyle. Gecenin bu saatinde nasıl da canım çekti şimdi. Sen fotoğraflarını beğenmeyebilirsin ama iyi yemek fotoğrafının bakanda yeme isteği uyandıran fotoğraf olduğu düşünüldüğünde son derece başarılı olduğunun apaçık ortada, zira ben burada yalanmaya başladım. Sevgiler, canlarıma

    YanıtlaSil
  13. dondurmali irmik helvasini ilk tike de yemistim. ay bayilmistim bayilmistim. hep bu nasil yapilir diye gecirdim icimden ve iste karsimda tarifi :) desene hafta sonu dondurmali irmik helvasi var :D:D:D ellerine saglik!!!

    YanıtlaSil
  14. Pınar beni tam 12 den vurdun...Hemen deneyeceğim..Birçok farklı yerde yedim ama kıvam tutturamam die cesaret edip yapamadım..Tarif yayınladığın için çoookkk teşekkürlerrrr...Öpüldün kocamanından

    YanıtlaSil
  15. çok güzel anlatmıssın,detaylar mükemmel.bence fotgraf ta çok kötü değil.iştah açıcı.ellerinize sağlık.slmlar.

    YanıtlaSil
  16. Pınar'cım;
    epeydir şehir dışında olduğumdan uğrayamamıştım sayfana. Nefis tarifler yayınlamışsın...Hele bu irmik tatlısına bayıldım.Ellerine sağlık arkadaşım :)
    Bebişin gelmesinde ne kadar az kalmış :) kocaman olmuştur karnın değil mi

    sevgilerimle

    YanıtlaSil
  17. Pınar , dondurma çok tatlının yanında lezzet artırıyor .. eminim irmik ile de muhteşem olmuştur eline sağlık
    nur

    YanıtlaSil
  18. Of başım döndü harika bir görüntü tadıda öyledir hemen şimdi kalkıp dondurmalı helva yapıyorum çok teşekkür ederim pınarcım

    YanıtlaSil
  19. harika bisi bu ne guzel bir surpriz cikiyor icinden bu sicakta ne guzel olurdu olsada yeseydik ellerine saglik harikaaaaaaa

    YanıtlaSil
  20. Sen ve Bebin; muhteşem bir ikilisiniz. Bu sıcakta kalkıp geldiğin için senin yerini çok ama çok farklı bir yerde tutuyorum Pınar'cığım... Sen izne bir çık, biz sendeyiz diyorum...

    YanıtlaSil
  21. Canım Pınarım, bu blogspotun azizliğine uğruyorum kaç seferdir hadi hayırlısı.. İrmik helvasına yorum yazmassam olmaz :)))

    Pek severim helvayı. hele hele irmikli olanını. DOndurmalı helvayı ilk geçen sene ramazanda yemiştim bir rest. ayılmış bayılmıştım.

    Ben fotoğrafları sevdim :))) Zaten söyledimde sanırım :)

    Öpüyorum seni canım benim. ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  22. Helva helva olalı bu kadar itibar görmemiştir.
    Olağanüstü fotoğraflar ve anlatım.
    Korakarım bundan sonra helvanın havasından yanına varılmaz.
    Seni kutluyorum selvi boylum...
    Tütü

    YanıtlaSil
  23. Pınar , çok güzel olmuş hemde dağılmadan düzgün kalmuş.Bu kubbe kek in helvalısı olmuş .yaz günü dondurmalıda nefis olur afiyet olsun..

    YanıtlaSil
  24. Merhaba

    Ben bu tarifi daha önce görmüş ama denemeye cesaret edememiştim. Sanırım hazırlanır hazırlanmaz yenmesi gerekiyor. Misafirler için önceden hazırlamak mümkün değil öyle değil mi? Buzdolabında dondurma erir, buzlukta irmik sertleşir vs. Saklamak için uygun bir yöntem biliyormusunuz?
    Bu arada fotoğraf ta harika görünüyor.

    YanıtlaSil
  25. Merhaba Fatoş,
    bu tarif çok pratik, helvaları hemen kavurup misafirine ikram edebilirsin. Eğer helvayı önceden hazırlayayım dersen de, soğuyan irmik helvasını, mikrodalgada ısıtıp ya da ocak üstünde az bir süt ilavesi yöntemiyle karıştırararak tekrar ısıtabilirsin, ılık hale gelmesi yeterli, buzluktan çıkardığın dondurma ile hemen kaplara pay edebilirsin.
    sevgiler

    YanıtlaSil
  26. Kız sen 3 aydır nerdesin :) ben bu tatlıyı biyerlerde yemiş ve bir yazımda bahsetmiştim. Nasıl sevindim görünce tarifi bulduğuma anlatamam. Ellerine sağlık canım benim. Çok öpüyorum

    YanıtlaSil
  27. Helvaya bayılırım! Her iki hamileliğimde de en hayır diyemediğim 2 şey dondurma ve helvaydı! Bu tatlıyı da ilk Tike'de yemiş çok beğenmiştim. Şİmdi Bakü'deyim ve Maraş dondurması bulamasam da denemem lazım (gerçi şimdi de rejim yapıyorum ama!). Acaba Maraş dondurması tarifi çıkar mı bir yerlerden??

    YanıtlaSil
  28. Merhaba Selen
    bu tatlıyı benim gonca yemiş bir yerlerde, anlatmıştı, ben ise hiç yemedim, görmedim. Melda'nın sitesinde tariflere göz gezdirirken gördüm ve tamam dedim goncanın kalbine giden yolu buldum:)
    sizde dener mutlu olursunuz ailecek inşallah:)
    sevgiler

    Merhaba Ceylan
    o zaman bu tarif tam sana göre, 3. yolda mı:) Maraş dondurmasını senin için yollarız biz burdan, K.Maraş'dan özel kutularda 1-2 gün ilk halini koruyarak yol gidebiliyor. Maraş dondurmasını illa öğreneyim dersen, epey bir kol kası yapman gerek:) Ya da bu işe beyleri seferber edeceksin. Çünkü saatler boyunca dövülerek yapıldığını biliyorum.
    Bakü'ye kucak dolusu sevgilerimle...
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  29. Hepsi çok güzel görünüyor, elinize sağlık...

    YanıtlaSil
  30. Kaç gündür gözümün önünden geçen tarif buydu. Ne kadar güzel gözüküyor. en kısa zamanda deneyeceğim...

    YanıtlaSil
  31. merhabalar pinar hanim...
    bugün dondurmali irmik tatlisi ararken...sizin bloga denk geldim...harika görünüyor ..ve bu aksam mutlaka yapicam :)
    fotolarinizda cok güzel...
    iyi fotografcisiniz :)
    oglunuzda cok seker..yasi uzun olsun..blogunuzu mutlaka takip edecegim..ve ayrica sizinle msjlasmak isterim. bu mail esime ait...ama eger okay derseniz...ben size kendi msger adresimide veriririm. tanismak ümidiyle...
    hoscakalin..
    elif :)

    YanıtlaSil
  32. Merhaba Elif
    güzel yorumun için çok teşekkür ederim. Ben de seninle yazışmaktan mutlu olurum ancak msg kullanmıyorum. En son Can için doğum iznindeyken kullanmıştım. işe başladıktan sonra bir kez bile giremedim. :)
    mail adresimi vermek isterim, yazarsan çok sevinirim.
    pinar.unal@gmail.com
    sevgiler

    YanıtlaSil